Nastavljen Rab Jazz Fest

Nastavljen Rab Jazz Fest
Datum objave:
09.09.2018.

 

Teško je riječima opisati kakvom je to blagotvornom energijom 3. izdanje Rab Jazz Festivala nastavilo ispunjavati trgove, ulice i parkove povijesne jezgre grada nakon otvarajućeg dana i vrhunskog koncerta Matija Dedić Trija s čarobnom Gabi Novak, no čini se da je i u nastavku festivala velika džezerska obitelj beskrajno uživala u valovima radosti vrhunskog muziciranja i u opuštenoj interakciji s neočekivano brojnom publikom.

 

Petak je u intimi gradskog parka Dorka ponudio tematsku koncertnu večer s dva sastava koja nastoje hrvatsku i balkansku glazbenu tradiciju inkorporirati u jezik jazza.

To je drugi život sastava Borna Šercar's Jazziana Croatica. Naime, nakon što je s prvom postavom - saksofonist Vojkan Jocić, pijanist Zvjezdan Ružić, kontrabasist Tihomir Hojsak i bubnjar Borba Šercar - snimio četiri albuma, Šercar je odlučio izmijeniti postavu što je donijelo i promjenu zvuka i pristupa. Jocić je, uz Šercara, jedini “preživjeli” član izvorne postave,  a pridružili su se gitarist Elvis Penava i pijanist Hrvoj Galler. No, koncept je isti - suvremeni, autorski jazz sa začinima koji uspijevaju u našem podneblju. Pri tome program osmišljava Šercar koji je jedini autor. Ovom prigodom sjajno se uklopila njegova skladba “Rapska torta”.

Istog načela drži se i pijanist Zvjezdan Ružić koji ustraje na razvijanju glazbe sa stalnim suradnicima, hrvatskim i slovenskim jazz glazbenicma. To su trubač Tomaž Gajšt, saksofonisti Vojkan Jocić i Lenart Krečič, kontrabasist Miha Koren i bubnjar Adriano Bernobić. Autor svih skladbi je Ružić koji je već potvrdio svoju svestranost te skolonost prema spajanju suvremenog i tradicije.

 

Puno prije njih takve je zamisli razvijao gitarist i skladatelj Elvis Stanić, što smo čuli i u subotnjem nastupu njegova sastava na Rab Jazz Festu, ovog puta na još jednoj magičnoj pozornici publikom ispunjenog rapskog Trga Slobode.  Zajedno s klavijaturistom Maasejem Kovačevićem, basistom Goranom Rukavinom i bubnjarem Tončijem Grabušićem izvodio je vlastite skladbe od kojih su neke bile nadahnute tradicijom. No, osim vlastitih te standarda “Summertime” ponudio je i sjajne obrade hrvatskih narodnih pjesama, naravno na svoj, prepoznatljiv način.

Prepoznatljiva je i svirka braće Rosenberg - gitarista Stochela i Mosesa, koji su bili zvijezde festivala. Svojim su ležernim pristupom u Ljetnom kinu Rab oduševili publiku niti u jednom trenutku ne pokazavši da se zapravo radi o virtuoznim izvedbama najviše razine. U dijelu koncerta pridružio im se gitarist Mate Matišić koji je zaslužan za njihove česte dolaske u Hrvatsku. U maniri gypsy swinga izvodii su skladbe utemeljitelja stila Djanga Reinhardta, ali i jazz standarde, a u dijelu programa i Stochelove skladbe.

 

Ostaje nam da još skupimo dojmove sa završnog nedjeljnog koncerta kada u perivoju Vile Mahač, u čast Bošku Petroviću, nastupaju članovi njegovog trija, Primož Grašić i Mario Mavrin s Vidom Jamnikom, a nakon njih, na jedinstvenoj pozornici na kojoj je festival i započeo, u arheološkom parku podno zvonika crkve sv. Ivana Evanđelista, izvrsnog 3. Rab Jazz Fest će u blues tonu zatvoriti Ervin Baučić Blues Bend.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja