Svijet jazza: 18. Svjetski kongres saksofonista

Svijet jazza: 18. Svjetski kongres saksofonista
Datum objave:
10.10.2018.

Svijet jazza: Svjetski kongres saksofonista

četvrtak, 11. 10. u 21:45h, repriza u petak 12. 10. u 12:30h

 

Iako se smatra simbolom jazza, saksofon nije lako ušao u jazz glazbu.

U Francuskoj ga je konstruirao Adolphe Sax polovinom devetnaestog stoljeća. Veliki glazbenik i graditelj instrumenata, Sax se bavio klarinetima i flautama, no tragao je za nečim što će u velikom simfonijskom ansamblu popuniti prostor između drvenih i limenih puhaćih instrumenata. Odmah su ga zamijetili i veliki skladatelji poput Hectora Berlioza, Gioachina Rossinija i Richarda Straussa, no saksofon se u simfonijskim orkestrima nije udomaćio i ondje gostuje uglavnom u izvođenju solo dionica.

            Svjetsku afirmaciju i slavu saksofon stječe u prvim dekadama dvadesetog stoljeća, kada postaje neizostavni instrument jazz glazbe, odakle se širi prvo po Americi a onda dalje po cijelom svijetu.

            Među najpoznatijim saksofonistima su i jazzisti, od Charlieja Parkera, Lestera Younga i Dextera Gordona do Johna Coltranea, Archieja Sheppa, Sonnyja Rollinsa, Pharoaha Sandersa, Ornettea Colemana i današnjih zvijezda kao što su Jan Garbarek, James Carter ili pak Victor Goines i Branford Marsalis.

Da je zastupljen i u suvremenoj ozbiljnoj glazbi, potvrdio je zagrebački kongres saksofonista održan od 10. do 14. srpnja 2018. Tako je u Zagreb pristiglo tisuću i petsto saksofonista iz cijeloga svijeta koji su okupirali ne samo Muzičku akademiju nego i dobar dio grada, jer gotovo da nije bilo javnog prostora gdje se nije sviralo. U drugom tjednu srpnja 2018. Zagreb je bio grad saksofona.

 

urednica i redateljica Melanija Pović Jagarinec

suradnici i novinari Davor Hrvoj, Saša Drach

Facebook/SvijetJazza

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja