Svijet jazza: Djangologija

Svijet jazza: Djangologija
Datum objave:
18.10.2018.

SVIJET JAZZA: DJANGOLOGIJA

emitiranje u srijedu 25. 10. i repriza u četvrtak 26. 10.

 

 

Početkom tridesetih godina dvadesetog stoljeća u Parizu se pojavio čudesni gitarist romskog podrijetla, virtuoz ukočenih prstiju, sinonim najoriginalnijeg europskog odgovora na američki jazz i jedan od prvih i zadugo jedini Europljanin koji će utjecati na jazziste u Americi - Django Reinhardt.

            Django je 1934. s violinistom Stephaneom Grappellijem uz pratnju još dvije gitare i kontrabasa osnovao glasoviti kvintet Hot Club de France. Ploče ovog jedinstvenog sastava svijetom su pronijele novi zvuk i brzo ih proslavile. Glazba Djanga Reinhardta imala je mješavinu francuskog šarma, brzih rifova i munjevitih solaža, silno ekspresivnih fraza i snažnog poriva za improvizacijom. Rodio se europski jazz.

            Što je to bilo drukčije u Djangovu sviranju gitare? Što tjera gitariste da ga i danas oponašaju i nadograđuju? Što čini taj, kako su ga nazvali, gipsy swing ili manouche prepoznatljivim? Pitanja su to i za istaknute romske gitariste Djangova kova, braću Stochela i Mozesa Rosenberga i njihova hrvatskog domaćina, također gitarista, ali i skladatelja i pisca Matu Matišića koji su zajedno ljetos na Rab jazz festivalu održali sjajan koncert.

 

novinari i suradnici Davor Hrvoj, Saša Drach

urednica i redateljica Melanija Pović Jagarinec

facebook/SvijetJazza

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja