Lela i Joe Kaplowitz u Cadillac Clubu

Lela i Joe Kaplowitz u Cadillac Clubu
Datum objave:
28.10.2018.

NEDJELJA, 28.10.2018. od 20:00

VRIJEME JE ZA JAZZ uz LELU & JOE KAPLOWITZA

Upad: 30 kn

 

Lela & Joe Kaplowitz su američko-hrvatski jazz par koji zadnjih 10 godina obogaćuje hrvatsku glazbenu scenu. Ovaj dinamični dvojac osvaja publiku svojim nekonformističkom pristupom glazbi i strašću koja prožima Joeovo brilijantno klavirsko umijeće i Lelinu izuzetnu vokalnu kvalitetu.

Repertoar uključuje autorske skladbe, američku jazz pjesmaricu i obrade hrvatskih prepoznatljivih pjesama.

 

Lela Kaplowitz cijenjena je hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom nastupala je u Madison Square Gardenu, Birdlandu, i Blue Note-u u New York-u, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem svijeta (Arturo “Chico” O’Farrill Afro Cuban Jazz Orchestra, Doug Carn, Miles Griffith, Bill Saxton, Harry Whittaker, Dick Griffin, Charles Tolliver, Craig Handy, Gary Fritz, Bob Alberti, Ben Tucker). Lela upoznaje vokalnu improvizaciju preko Sheile Jordan na Jazz konzervatoriju u Grazu (Austrija). Također uči sa svjetskim imenima jazza, poput Jay Clayton, Mark Murphy, Donna McElroy, Barry Harris i Kate McGary. Pohađa Berklee Summer Music Workshop u Peruggii (Italija) i The Vocal Performance i Jazz improvisation na New School u New Yorku.

Na međunarodnom natjecanju jazz vokalistica u Finskoj 2009 osvaja prvu nagradu stručnog žirija i publike te dobija titulu Lady Summertime. Sa suprugom, pijanistom Joe-om Kaplowitz osvaja treće mjesto na natjecanju za najbolji jazz band u Bukureštu 2008.g.

31. lipnja 2010. godine Primorsko-goranska županija dodjeljuje joj prestižnu nagradu za unapređivanje kulturnog stvaralaštva.

Od 2013. godine Lela Kaplowitz ponosna je nositeljica statusa samostalne umjetnice pri HZSU.

DVD Koncertne snimke s 37. Osorskih glazbenih večeri (2012.) – prva integralna izvedba, pod nazivom OSORSKA TRILOGIJA, izdan 2014. godine u Cantusu, u kojoj Lela učestvuje kao Angel u dijelu Osorski Misterij Borisa Papandopula, osvaja 2014. godine diskografsku nagradu Porin.

Sa svojim bandom Lekap Quartet snima album prvijenac pod nazivom Love me or leave me kojeg izdaje Dancing Bear, a koji je proglašen jednim od 10 najboljih hrvatskih jazz albuma u 2010.g.

Albumom Little boy with a big heart - the music of Boško Petrović, odaje počast i svoju viziju kompozicija velikana hrvatske jazz glazbe pišući produhovljene tekstove inspirirane Petrovićevim skladbama. Na albumu joj se pridružuje preko 20 eminentnih glazbenika hrvatske i slovenske jazz scene.

Nastupa s Duke Ellington Orchestra iz New Yorka u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu tijekom njihove europske turneje te gostuje na proslavi 65. obljetnice djelovanja jazz orkestra HRT-a u izvedbi skladbi iz ciklusa The Sacred Concerts Dukea Ellingtona uz mješoviti zbor HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića.

Autorskim albumom „With Every Breath“ Lela Kaplowitz dokazuje zrelost jazz pjevačice svjetskih razmjera te skladateljice osebujne kreativnosti koja svojim tekstovima promiče ljubav, duhovnost i osvješivanje. Album je vrhunske kvalitete, a snimljen je s Jazz orkestrom HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića.

Najnovijim albumom „Kvarnerska rapsodija“ s njenim Lekap Quartetom, po prvi puta snima na hrvatskom jeziku odajući počast ljepotama kvarnerskoga kraja.

Lela je također voditeljica je Udruge ATOM s kojom putuje po cijeloj Hrvatskoj i održava radionice Jazz na kotačima za djecu i mlade te promiče jazz glazbu mladim naraštajima. Podučava tehniku pjevanja i jazz improvizaciju te održava seminare jazz pjevanja po regiji.

 

Joe Kaplowitz

Pijanist, orguljaš, tubist, skladatelj i aranžer Joe Kaplowitz jedan je od najtraženijih glazbenika na hrvatskoj jazz sceni. Aktivno sklada, raspisuje aranžmane te nastupa i snima s mnogim uspješnim glazbenicima u regiji.

Kaplowitz se profesionalno počeo baviti glazbom s 15 godina, dok je živio u Washingtonu. Svirao je s poznatim američkim blues i jazz glazbenicima kao što su Eddie Daniels, James Moody, David “Fathead” Newman, Greg Bandy, Koko Taylor, Lucky Peterson, Abraham Burton, Wess Andreson, Wycliff Gordan, Mark Rapp i drugi. Nakon 1999. predvodio je sastave s kojima je nastupao u Bijeloj kući te kultnim klubovima: Blues Alley, The Knitting Factory i The House of Blues. Od 2002. do 2004. živio je u New Yorku gdje je utemeljio Joe Kap Organ Trio s kojim je snimio album “Street Noise” i nastupao na mnogim poznatim pozornicama.

Godine 2006. doselio je u Hrvatsku gdje je sa suprugom Lelom utemeljio Lekap Quartet. Otada nastupa i snima s mnogim poznatim hrvatskim pjevačima i instrumentalistima. Sa sastavom Davor Križić Experiment 2014. je snimio istoimeni album za koji je osvajio tri nagrade Porin.

Cijenjen je i na području klasične glazbe. Godine 2011. postao je članom kvinteta klasične glazbe Simply Brass u kojem svira tubu. S tim je sastavom 2012. nastupio na Juilliardu u New Yorku, 2013. na sveučilištu u Quebecu te 2015. na turneji po 7 gradova NR Kine.

Od 2014. Kaplowitz je redovni član Jazz orkestra HRT-a za koji piše mnogobrojne aranžmane i skladbe. Svirajući s tim orkestrom surađivao je s uglednim imenima svjetske glazbene scene kao što su Boris Kozlov, Alex Sipiagin, Ernie Watts, Lasse Lindgren, Doug Richards, Rex Richardson, Burt Van Leer, Terrell Stafford, Lars Moller, Ed Neumeister, Michael Abene, Stjepko Gut i drugi.

Godine 2012. Kaplowitz je dobio prestižnu nagradu Status za doprinos u glazbi, u kategoriji jazz glazbe, kao klavirist, a 2014. kao klavirist i tubist. Godine 2017. osvojio je nagradu Porin za najbolju jazz skladbu pod nazivom “Donna Lee is Pissed Off” s albuma prvijenca sastava 4in3+1 pod nazivom “Eat it, it's still good”.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja