Svijet jazza: Na snimanju albuma

Svijet jazza: Na snimanju albuma
Datum objave:
28.11.2018.

Svijet jazza: Na snimanju albuma

emitiranje četvrtak 6. 11. u 21:30h, repriza petak 12:30h na HTV3 ili HRTi platformi

 

 

Prošle godine obilježeno je sto godina otkako je snimljena prva jazz ploča. Od tada pa do danas upravo su studijske snimke, a ne jazz koncerti, bile prava osnova za proučavanje jazza. Malo tko imao je sreću slušati uživo svoje najdraže glazbenike, no zato je mnogo lakše, pogotovo danas, uz najmoderniju tehnologiju i protok informacija, domoći se gotovo bilo koje snimke, bilo kojeg glazbenika čijem se opusu želimo posvetiti.

            Kada su se Tamara Obrovac i njezin TransHistria ansambl s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije nakon sjajnog zajedničkog koncerta u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu povukli u studio Bajsić, u zgradi HRT-a na Prisavlju, u četiri su dana snimili materijale posebno priređene za zajednički album. No, album snimanjem nije gotov, postprodukcija tek slijedi. Valja odabrati najbolje snimke, ujednačiti ih i sklopiti potpunu zvučnu sliku. Prvotne zamisli skladatelja, glazbenika i aranžera u svoje ruke preuzimaju majstor tona i glazbeni producent i cjelinu dovode do perfekcije. To su nagrađivani, priznati profesionalci, specijalizirani upravo za tu vrstu posla. Sve to bilo je moguće izvesti jedino u studiju Bajsić, potpuno profesionalno opremljenom tonskom studiju na HRT-u.

            Jazz glazbu nemoguće je fiksirati notnim zapisom, izvedba je ono što supstancijalno čini u jazz glazbi razliku, no upravo je snimka, studijski zapis, koliko god ostao lišen, među ostalim i onog što zovemo pravom na pogrešku – ono što nam ostaje, trajni zapis, jedino na čemu se može temeljiti prava povijest jazza, materijal za vječnost.

 

urednica i redateljica: Melanija Pović Jagarinec

suradnici i novinari: Davor Hrvoj, Saša Drach

Facebook/SvijetJazza

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja