The Fairpoint Station u Varaždinu

The Fairpoint Station u Varaždinu
Datum objave:
12.12.2018.

Gem jazz jam i HUG uz podršku Grada Varaždina, KOncertnog ureda Varaždin i scene Sloboda predstavljaju

“The Farpoint Station“
The Farpoint Station je projekt kojeg je započeo još 2004. varaždinski gitarist Nenad Resnik. Nakon toga formira prateći band koji se pojavljuje na njegovom prvom CD-u “Return of The Son of The Monster From The Yellow Lagoon II” (Tunecore).
Dolaskom bas gitariste Miroslava Grabara, grupa se transformira u agresivni fusion power-trio i snima album “Astral Neighbourhood“ koji izlazi na USA tržištu (Tunecore). Neke od pjesama s tog albuma bile su nekoliko tjedana tokom 2006. među najslušanijim od svih hrvatskih izvođača na servisu Reverbnation, a pjesma “Astral Neighbourhood“ je bila na prvom mjestu liste broja izvođenja na švicarskom radiju Wakenews Radio.
Album i grupa su predstavljeni u 45 minutnoj emisiji koju je vodila Karen Tostado, na radiostanici “Musicians for Freedom“ iz Colorada, USA.

2014. godine grupa ponovo ulazi u studio i snima novi “Urgent Intervention“ koji je masterriran u jednom od najboljih europskih studija “Amsterdam Mastering“ u Holandiji. Na albumu se uz Nenada Resnika (g), Miroslava Grabara (b) i Zlatka Ivankovića (dr) kao privremeni član benda pojavljuje i orguljaš Raphael Wressnig, koji je u renomiranom časopisu “Downbeat“ osvojio tri uzastopne nominacije za najboljeg svjetskog “Hammond“ orguljaša.
Tokom snimanja, album je spontano iz fusion verzije prešao u čistu prog-rokersku veselicu. Skoro sve pjesme su dobile tekstove, aranžmani su obogaćeni dodatnim volkalima, udaraljkama, efektima i konačno oplemenjeni vrhunskim miksom koji je znalački odradio Tomislav Novosel - Tompa, inače daleko skloniji heavy metalu nego jazzu, ali upravo ta suradnja donijela je i nove nijanse u sam zvuk grupe.

Nakon ove funk-prog faze, grupa se uz izmjenu postave vratila na jazz i fusion, ali ovog puta s dva klavijaturista, i kao što je to već uobičajeno za ovu grupu, istražujući ponovo nove teritorije.

Trenutnu postavu čine:
Nenad Resnik - gitara
Neven Resnik - orgulje i synth
Boris Beštak - bubanj
Darko Braje - klavir i synth
Mario Jagec - bas i sax

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja