Briljantni The Cool Jazz Duo oduševio Splićane

Briljantni The Cool Jazz Duo oduševio Splićane
Datum objave:
29.12.2018.

The Cool Jazz Duo – Božićni koncert

Etnografski muzej Split, 21. prosinca 2018.

 

The Cool Jazz Duo čine ikonični klavirist Veljko Glodić i nezaobilazni Saša Nestorović na tenor saksofonu. Neuobičajeni sraz dvaju instrumenata odredio je Glodiću trojaku ulogu – ritmičku, harmonijsku i melodijsku. Tenor saksofon Saše Nestorovića melodijski je pratio klavir i na dogovoreni znak odsviravao improvizacije, kako on to najbolje zna.

Splićani su dobro upoznali Sašu Nestorovića kroz rad i koncertiranje sa skupinom „Klasična hrvatska četvorka“, koja redovito nastupa u Dioklecijanovu gradu, dok je Veljko Glodić bliži onima koji prate klasičnu glazbu. Glodić je, uostalom, u Split došao nakon duge stanke – naime, zadnji puta je ovdje nastupao sada već davne 1995. godine.

Zagrijani prostor, dovoljno publike i razigrani izvođači doveli su do odičnog koncerta, koji je prigodno nazvan Božićni koncert. U nizu koncerata sa sličnim nazivom ovaj se izdvajao iz jednostavnog razloga – on je bio božićni samo zato jer je upriličen uoči Božića, dok je tematski bio vrlo određen. Naime, Duo je svirao onu glazbu koje je i snimio na svome albumu a koja je dovoljna da se zadovolje apetiti vječito gladne splitske jazz publike. Nizali su se standardi – Summertime (Gershwin), All the Things You Are (Kern, Gambale), Lennie – Bird (Tristano), Over the Rainbow (Arlen), ali i autorski uratci. Tako je The  Cool Jazz Duo odsvirao Glodićeve brojeve Lydian Orbit, Autumn, French Kiss, Sevdah Swings i Gypsy Stride i jedan Nestorovićev – Eric (posvećen Ericu Dolphyju).  Pretpostavljate da je najviše zanimanja i pažnje bilo okrenuto Glodićevu broju Sevdah Swings u kojem je publika „prepoznala“ glazbeno citiranje bliskog melosa.

Koncert je završen s planetarno poznatom pjesmom Spain (Chick Corea) koju kao svoju primaju i jazz i ostala publika. Naravno, odlično odsvirana morala je izmamiti veliki pljesak publike.

Kao bis ili dodatak duo Saša Nestorović i Veljko Glodić odsvirali su ono što se jednostavno moralo odsvirati – Take Five (Paul Desmond). Savršeni završetak Božićnog koncerta u Etnografskom muzeju Split.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja