Jazz.hr/proljeće

Jazz.hr/proljeće
Datum objave:
02.04.2019.

Jazz.hr/proljeće 2019. (15. - 18. 5. 2019.)

 

srijeda, 15. 5. 2019. - Jazz & Cabaret club Kontesa u 21:00

Nove nade jazza “Marjan Marjanović”

Tradicionalna smotra Nove nade jazza “Marjan Marjanović” jedina je koja sustavno predstavlja neafirmirane hrvatske jazz glazbenike

 

Ratko Divjak's 55 Quartet

Vojkan Jocić - tenor saksofon / tenor saxophone

Davor Dedić - glasovir / piano

Goran Rukavina - kontrabas / double bass

Ratko Divjak - bubnjevi / drums

 

četvrtak, 16. 5. 2019. - Jazz & Cabaret club Kontesa u 21:00

Zadeno Trio
Claudio Jr De Rosa - saksofoni / saxophones
Alessio Bruno - kontrabas / double bass
Jacopo Zanette - bubnjevi / drums

 

petak, 17. 5. 2019. - Muzička akademija sveučilišta u Zagrebu, Koncertna dvorana Blagoje Bersa u 19:30

Vanessa Rubin i Jazz orkestar Muzičke akademije, dirigent Saša Nestorović

 

 

subota, 18. 5. 2019. - Jazz & Cabaret club Kontesa u 21:00 sat

Black Art Jazz Collective

Wayne Escoffery - tenor saksofon / tenor saxophone

Jeremy Pelt - truba / trumpet

James Burton III - trombon / trombone

Xavier Davis - glasovir / piano

Richie Goods - kontrabas / double bass

Johnathan Blake - bubnjevi / drums

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Popratni program:

 

petak, 17. 5. 2019. - Jazz & Cabaret club Kontesa u 21:30

Scat Circle by Lela Kaplowitz

Nakon koncerta legendarne Vanesse Rubin, nastavljamu u vokalnom stilu u klubu Kontesa uz nastup perspektivnih hrvatskih jazz vokalistica uz pratnju jazz tria. Repertoar uključuje prepoznatljive jazz standarde te skladbe iz američke i brazilske pjesmarice uz nezaobilaznu vokalnu improvizaciju.

 

nedjelja, 19. 5. 2019. - Dvorana HDS-a u 11 sati

Glazbena radionica Black Art Jazz Collectivea - grupna dinamika / umjetnost kohezije / interpretacija

 

Ratko Divjak

Iako je svoj glazbeni put započeo kao roker, Ratko Divjak se od rane mladosti oduševljavao jazzom kojem se u potpunosti posvetio nakon što je upoznao vibrafonista Boška Petrovića. Kao devetnaestogodišnjak počeo je svirati s njegovim sastavom B.P. Convention s kojim je nastupao diljem svijeta ostvarivši suradnje s uglednim jazzistima kao što su Art Farmer, Gary Burton, Stan Getz, Joe Pass, Dave Liebman i drugi. Ostvario je mnogobrojne snimke pop, rock i jazz, ali i scenske i glazbe za filmove te niz diskografskih izdanja. Kao dugogodišnji član Big Banda RTV Slovenija svirao je uz velike svjetske dirigente i soliste kao što su Herb Pomeroy, Michael Abene, Carla Bley, David Murray, George Lewis, Bill Holman i Bob Mintzer. Uz rad s ovim orkestrom, svirao je s raznim slovenskim grupama. U raznim je kombinacijama svirao i s ostalim uglednicima svjetske jazz scene: gitaristom Mikeom Sternom, bas gitaristom Steveom Swallowom i pijanstom Lalom Schifrinom. Putovao je diljem svjeta i svirao na poznatim jazz festivalima.

 

Zadeno Trio

Zadeno Trio je talijanski višestruko nagrađivani jazz trio utemeljen 2014. u Nizozemskoj. Trio, pod vodstvom mladog, nadarenog napuljskoga saksofonista, klarinetista, aranžera i skladatelja Claudia Jr De Rose, čine još kontrabasist Alessio Bruno i bubnjar Jacopo Zanette. Trio je pobijedio na nekoliko međunarodnih jazz natjecanja: European Jazz Contest 2017., Fara Sabina Jazz Festival 2015., Barga Jazz Contest i Jazz by the Pool 2014. Njihov  prvi CD, pod nazivom “Holes in the Ground”, objavljen 2016. i predstavljen tijekom 2016. i 2017. s više od šezdeset nastupa širom Europe, iznimno je pozitivno primljen od jazz kritike. U studenom 2017. Zadeno Trio osvojio je “European Jazz Contest” u Rimu, a u prosincu iste godine bio je jedini talijanski bend odabran za nastup na Međunarodnoj manifestaciji “Hitch on Music Exchange” u Krakovu u Poljskoj. Svoj drugi album, “The Step Forward”, koji je Zadeno Trio objavio 2018., promovirat će na dugačkoj turneji tijekom koje će nastupiti u Italiji, Belgiji, Nizozemskoj, Tajvanu, Poljskoj, Njemačkoj, Gruziji i Hrvatskoj.

 

Vanessa Rubin i Jazz orkestar Muzičke akademije, dirigent Saša Nestorović

            Pjevačica toplog glasa kristalne jasnoće, Vanessa Rubin je studirala klasičnu glazbu, ali rano je prešla na jazz. Njezina je karijera doživjela uzlet nakon što se 1982. preselila u New York gdje je nastupala s kvartetom Pharoaha Sandersa. Od tada je ostvarila suradnje s vrhunskim jazz glazbenicima, uključujući Kennyja Barrona, Cecila Bridgewatera, Tootsa Thielemansa, Clarka Terryja, Cedara Waltona i Herbiea Hancocka, kao i orkestrima Lionela Hamptona, Mercera Ellingtona i Woodyja Hermana. Objavila je desetak vlastitih albuma na kojima su joj partneri bili ugledni jazzisti, među ostalima Cecil Bridgewater, Kenny Burrell, Monty Alexander, Billy Higgins, Eric Alexander i Don Braden.

            Jazz orkestar Muzičke akademije u Zagrebu sačinjavaju najvećim dijelom studenti zagrebačke Akademije, a povremeno im se pridružuju gosti. Oni su mladi, ali pod vodstvom prof. Saše Nestorovića sviraju uvjerljivo, s primjerenom dinamikom, lijepim bojama i driveom, te smislenim solima. U kratkom razdoblju postali su hit na hrvatskoj jazz sceni; stekli su mnogobrojnu publiku koju oduševljavaju uigranim i atraktivnim izvedbama.

 

Scat Circle by Lela Kaplowitz

Nakon koncerta legendarne Vanesse Rubin uz Jazz orkestar Muzičke akademije, nastavljamu u vokalnom stilu u Kontesi u kojem nas očekuje nastup perspektivnih hrvatskih jazz vokalistica uz pratnju jazz tria. Repertoar uključuje prepoznatljive jazz standarde te skladbe iz američke i brazilske pjesmarice uz nezaobilaznu vokalnu improvizaciju. Za nastup ih je pripremila pjevačica i pedagoginja Lela Kaplowitz, cijenjena i nagrađivana jazz vokalistica sa svjetskim iskustvom. Njene su izvedbe američke jazz pjesmarice i autorskih skladbi pamtljive, prožete strašću i pozitivnom energijom. Edukativnim se radom bavi od 2005., podučavajuyći tehniku pjevanja i improvizaciju. Poznat je njezin program “Jazz na kotačima” s kojim je proputovao cijelu Hrvatsku promovirajući jazz glazbu mlađim naraštajima. Osim toga, drži seminare i radionice o jazzu za razne uzraste, od predškolaca do ljudi odrasle dobi, te redovno organizira koncerte za svoje pjevače. Poznata je po korištenju nekonvencionalnih metoda kojima uspješno motivira i nadahnjuje polaznike svojih radionica.

 

Black Art Jazz Collective

All stars sekstet uglednih američkih post bop glazbenika, Black Art Jazz Collective je posvećen pronalaženju novih smjernica u jazzu kao važnoj afroameričkoj umetničkoj formi. Njihove se izvedbe zasnivaju na tradiciji hardbopa 1950-ih i 1960-ih, ali uz pristup postbopu koji im omogućava manevarski prostor da svojom glazbom, osim afroameričkog glazbenog nasljeđa, dotaknu i suvremenije stilove poput funka i hip- hopa. No, Black Art Jazz Collective nije samo skupina čiji su članovi neki od najnadarenijih i najcjenjenijih glazbenika mlađeg i srednjeg naraštaja, suradici velikana kao što su Tom Harrell, Bobby Hutcherson, Wayne Shorter ili Ron Carter, već i sastav ponosnih Afroamerikanaca koji slave crnačku kulturu, a ujedno su posvećeni zamisli o pružanju pozitivnog primjera mladim glazbenicima svih nacionalnosti i kultura. Njihova je glazba nadahnuta djelom ikona jazza, ali i afroameričkih aktivista i boraca za građanska prava kao što su W.E.B. Dubois, Sojourner Truth, Barack Obama i drugi, kojima su posvetili neke od skladbi.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja