Međunarodni dan jazza u Rijeci

Međunarodni dan jazza u Rijeci
Datum objave:
05.04.2019.

Međunarodni dan jazz-a 2019

Program: koncert sastava Majstorović/Starešinić/Rupena i jazz slušaonica.

International Jazz Day obilježava se 30. travnja svake godine u više od 190 zemalja svijeta, a proglašen je od strane UNESCO-a na prijedlog SAD-a. Ideja Međunarodnog dana jazz-a je upoznati širu zajednicu sa podrijetlom jazza, sa umjetničkom formom jazza i sa njegovom važnosti kao sredstva spajanja i komunikacije među narodima i kulturama.

MAJSTOROVIĆ/STAREŠINIĆ/RUPENA
Zoran Majstorović – el. guitar, oud
Toni Starešinić – keyboards, electronics
Borko Rupena – drums, percussion

Kreativna improvizirana glazba je autohtoni dio europskog glazbenog naslijeđa, budući da se improvizacija koristila u europskoj glazbi stotinama godina unazad. Improvizirajući stvarati nove zvučne teksture i glazbu stalno održavati svježom misija je trojice glazbenika koji svoje instrumente tretiraju na manje ili više kovencionalne načine, a glazbeno kretanje stazom između etna i elektronske glazbe publici omogućava izbor između slušanja i plesa.

Zoran Majstorović je hrvatski jazz gitarist, multiinstrumentalist i
kompozitor, između ostalog dobitnik nagrada kao najistaknutiji hrvatski etno nstrumentalist, Damir Dičić kao najistaknutiji hrvatski jazz gitarist, Miroslav Sedak Benčić; kao najistaknutiji hrvatski jazz kompozitor, a dobitnik je i diskografske nagrade PORIN te član HZSU-a. Toni Starešinić je klavijaturist i skladatelj iz Zagreba koji vodi bendove Chui i Mangroove. Višestruki je dobitnik nagrade PORIN i glazbeno-novinarske nagrade Rock off, a osim
bendova koje vodi svira i sa Josipom Lisac i Edo Maajkom. Borko Rupena hrvatski je bubnjar i perkusionist iz Buzeta sa stalnom adresom u Zagrebu. Dobitnik je nagrade Status kao najbolji hrvatski jazz bubnjar, član je HZSU-a, a osim bogate koncertne djelatnosti odnedavno vodi programe u KCM (Kulturni Centar Mesnička)
u Zagrebu.

Ulaz je slobodan uz "pay fair opciju" gdje svaki posjetitelj donira proizvoljan iznos kao naknadu za ulaz.

Program je sufinanciran kroz javne potrebe u kulturi Grada Rijeke.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja