19. Liburnia Jazz Festival

19. Liburnia Jazz Festival
Datum objave:
06.06.2019.

Već 19. godina, prvi vikend u srpnju u Opatiji je rezerviran za jazz. 19. Liburnia Jazz Festival održat će se od 05.-07. srpnja.

U petak, 05. srpnja, Festival će na Ljetnoj pozornici otvoriti dva pijanistička diva -  Matija Dedić i Vasil Hadžimanov. Unatoč tome što su i obiteljski i umjetnički vrlo bliski, nikada nisu nastupili zajedno sve dok ih umjetnički direktor Liburnia Jazza, Elvis Stanić, nije povezao 2016.g. u projektu Jazz Ex Tempore. Tada su održali svoj prvi zajednički, sad već legendarni koncert u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, nastavili suradnju i održali niz koncerata u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a sada se vraćaju se u Opatiju, na mjesto na kojem se ideja i rodila.

U subotu, 06. srpnja dan će mnogima započeti uz kavu i baršunasti glas Bojana Aleksovskog i klavir Davida Baumgartena koji će u 11 h ujutro na opatijskoj tržnici predstaviti Sinatra Project.

U večernjim satima će nastupiti portugalska jazz ikona i po mnogima najbolja europska jazz pjevačica  zbog koje je 2013. Ljetna pozornica „pucala po šavovima“ - MARIA JOA͂O | OGRE. OGRE je elektronski trio i posljednja avantura Marie João – hybrid jazza i elektronske glazbe. Ova neobična postava vodi publiku na putovanje svijetom zvukova preskačući granice između digitalne i analogne glazbe.

Festival će u nedjelju, 07. srpnja, na terasi hotela Kvarner zaključiti trio PlaYIS sastavljen od ponajboljih bugarskih solo glazbenika koje je zajednička strast prema jazzu i nostalgija za funkom natjerala da se ujedine i stvore glazbu koju sviraju za svoju dušu i koju je publika s oduševljenjem prihvatila.

Ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mjestima Festivala Opatija i sustava Moje karte.

 

05.07., petak, Ljetna pozornica, 21:30 h

VASIL HADŽIMANOV Kvartet

Nakon velikog uspjeha albuma „Alive“, gostovanja i turneja, brojnih međunarodnih recenzija u superlativu (čuveni američki džez magazine “Downbeat” ga stavio na listu najboljih albuma u 2016), Vasil Hadžimanov Band je nastavio saradnju sa američkom izdavačkom kućom “MoonJune Records” iz Njujorka. Album „Lines in Sand“ sadrži 12 kompozicija koje su snimljene uživo, u studiju Binta Sound i u rezidenciji njemačkog ambasadora u Beogradu. Snimanje i produkcija bili su povjereni Marku Periću, koprodukcija Vasilu Hadžimanovu, dizajn Dejanu Mandiću, a izvršna produkcija Nataši Hadžimanov. Pored Vasila i provjerene ekipe njegovog sastava koji čine Branko Trijić – gitara, Miroslav Tovirac – bas, Peđa Milutinović – bubanj, i Bojan Ivković – perkusije/scat vokal, gosti na albumu su mladi saksofonista Rastko Obradović, i vokalni solisti Dean Bowman i Marta Hadžimanov.

06.07., subota, Tržnica, 11:00 h

BOJAN ALEKSOVSKI & BAUMGARTEN SINATRA PROJECT

Bojan Aleksovski – vocal / David Baumgarten - piano

Nakon što se uspješno predstavio s pjesmom 'Divan dan' i publiku osvojio svojom izvedbom i vrsnim vokalnim sposobnostima, te oduševio u showu Voice, Bojan Aleksovski se udružio sa sjajim pijanistom Davidom Baumgartenom predstavljajući Sinatra Project posvećen najvećim uspješnicama legendarnog Franka Sinatre.

 

06.07., subota, Ljetna pozornica, 21:30 h         

MARIA JOA͂O | OGRE

(Ljetna pozornica, 6.07., subota)

 

Maria João - voice
João Farinha – fender rhodes, electronics
André Nascimento – laptop / electronica

www.mariajoao.org

Maria João (Maria João Monteiro Grancha) je portugalska jazz ikona i po mnogima najbolja europska jazz pjevačica. Poznata po izuzetnoj vokalnoj fleksibilnosti i improvizatorskim sposobnostima, te neuobičajenim vokalnim rješenjima, njezina je glazba mješavina folklornih skladbi, modernog jazza, avangarde, elektronske glazbe i raznih drugih žanrova.

Iako je njezin glavni glazbeni partner slavni portugalski pijanist Mário Laginha, surađivala je s nizom svjetskih glazbenika: Aki Takase, Manu Katche, Trilok Gurtu, Bobby McFerrin, Wolfgang Muthspiel, Joe Zawinul, Ralph Towner, Dino Saluzzi, Kai Eckhardt, Gilberto Gil and Lenine.

OGRE je elektronski trio i posljednja avantura Marie Jõao – hybrid jazza i elektronske glazbe. Ova neobična postava vodi publiku na putovanje svijetom zvukova preskačući granice između digitalne i analogne glazbe.

Glas Marie João bit će vam vodič.

 

07.07., nedjelja, Hotel Kvarner, 21:00 h

PlaYIS

Yasen Velchev  – klavijature / keyboards

Ivailo Zvezdomirov– bas / bass

Stoyan Yankulov– bubnjevi / drums

 

PlaYIS je trio sastavljen od ponajboljih bugarskih glazbenika udruženih oko originalnih pjesama skladatelja Yassena Velcheva. Svaki od članova banda ima zavidnu samostalnu karijeru, ali zajednička strast prema jazzu i nostalgija za funk glazbom bili su razlog osnivanja PlaYIS-a.

Kao solisti, dijelili su pozornicu u mnogim glazbenim projektima, a presudan je bio band „TE“, slavni bugarski TOTO tribute band koji je Bobby Kimball – lider grupe TOTO- odabrao da zajedno s njim nastupi na koncertu u Sofiji. Yasen, Ivailo i Stoyan su surađivali kao glazbenici mnogih bugarskih i inozemnih pop i jazz glazbenika (George Duke, Incognito, Mezzoforte), stalni su učesnici popularnih TV showova bugarske televizije, ali glazba koju sviraju u PlaYIS-u ona je koju sviraju za sebe i za svoju dušu i koju je publika s oduševljenjem prihvatila.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja