U Balama održan Last Minute Open Jazz Festival

U Balama održan Last Minute Open Jazz Festival
Datum objave:
05.08.2019.

Festival su otvorili sjajnom energijom i svirkom Branimir Gazdik Kvartet (o sastavu i postavi u prilogu) koji su sat i pol držali atmosferu na Trgu Tomaso Bembo, kao da je u pitanju koncert rock zvijezda, promovirajući autorsku glazbu sa 2 albuma koja su iza ovog kvarteta: Friendly i Link.

Drugi koncert  mladog austrijskog sastava Months of Sundays, večer je proveo u potpuno drugu, mističniju, minimalističniju estetiku, ostavljajući publiku u potpuno ispunjenom transu i nirvani kakvu su i zaslužili na kraju večeri. Sastav je, na kraćoj turneji u sklopu koje promovira glazbu sa svoja zadnja albuma.

Atmosfera cijele večeri, bila je na razina festivala koji već 13 godina za redom okuplja entuzijaste, zanesenu publiku i umjetnike kako na pozornici tako i u gledalištu, a među ostalima festival i Kamene priče posjetili su renomirani i nagrađivani jazz bubnjar Antonio Sanchez, te njegova žena, jazz vokalistica Thana Alexa, koji su i sami nastupili na ovom festivalu, te se uvijek rado vraćaju.

Festival je tek počeo, no obećaje posebne 3 večeri koje tek slijede, u Balama, u sklopu Last Minute Open Jazz Festivala, u organizaciji Kamenih priča i Akademije svega, sa vodstvom Tomislavom Pavlekom i Melitom Lovričević, koji kažu i znaju da je tamo - sve moguće!

Kako je i sam voditelj benda Prohibition Stompers, trubač i pjevač Marko Šolman naveo, u doba prohibicije, doba zabrane alkohola i konteksta tog vremena, nastala je genijalna glazba, jazz 20'tih godina. Glazba bunta, plesa, kreativnog razdoblja. Ta se energija neupitno prenijela i sinoć u Kaštelu Bembo, koji je bio utočište od kiše vjerne i željne publike Last Minute Open Jazz Festivala.

Harmonikaš i pjevač Ivica Vucelja i gitarista Henk Verdonkschot - Duo Pirati - publiku su svojom vještinom, dušom i repertoarom koji se raspinjao od tradicionalnih pjesama do francuskih šansona, proveli kroz potpuno drugo glazbeno putovanje, na oduševljenje publike koja je oba benda popratila ovacijama, pozivima na bis, i u večeri loših vremenskih uvjeta, provela 3 sata u nekom drugom, sunčanom ambijentu.publiku su svojom vještinom, dušom i repertoarom koji se raspinjao od tradicionalnih pjesama do francuskih šansona, proveli kroz potpuno drugo glazbeno putovanje, na oduševljenje publike koja je oba benda popratila ovacijama, pozivima na bis, i u večeri loših vremenskih uvjeta, provela 3 sata u nekom drugom, sunčanom ambijentu.

Valerija Nikolovska i Viktor Lipić imena su na našoj jazz i blues sceni kojima ne treba puno predstavljanja, a uz mladog i renomiranog bubnjara Borka Rupena predstavili su nešto drugačiji, a ponovo svoj zvuk sa potpisom.

Festival je još jednom ugostio veliko ime domaće jazz fusion scene, Kristiana Terzića koji je sa svojim bendom, sve redom izvrsni domaći glazbenici, izveo autorske pjesme sa izdanog i tek nadolazećeg albuma.

Last Minute Open Jazz Festival svoju je zadnju večer zatvorio na ponovo prepunom trgu Tomaso Bembo, sa 2 koncerta koja su na raznoliki način predstavili širinu glazbenih mogućnosti i žanrova: meditativni domaći klezmer jazz sastav Jewsers i show-u vični francusko-mađarski pop jazz projekt Silhouette and Vinx.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja