Jazz.hr/jesen 2019.

Jazz.hr/jesen 2019.
Datum objave:
29.08.2019.

Jazz.hr/jesen 2019. (17. - 19. 10. 2019.)

Dvorana Blagoje Bersa, Muzička akademija u Zagrebu

Početak u 19:30

 

četvrtak, 17. 10. 2019.

Leszek Możdżer klavir solo

KUPI ULAZNICU

petak, 18. 10. 2019.

Edmar Castaneda harfa solo

KUPI ULAZNICU

subota, 19. 10. 2019.

ZZ Quartet

KUPI ULAZNICU

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Popratni program:

Muzička akademija u Zagrebu

Glazbena radionica Edmara Castanede

 

subota, 20. 10. 2019. u 11:00 sati - Muzička akademija u Zagrebu

Glazbena radionica Ratka Zjače

 

U suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži - Jazz Lab radionice

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Leszek Możdżer

Izniman pijanist, skladatelj i producent, Leszek Możdżer smatra se najvećim otkrićem novijeg poljskog jazza. Rođen je 1971. godine, a klavir svira od svoje pete godine. Nakon što je 1992. pobijedio na međunarodnom natjecanju Jazz Juniors, čitatelji Jazz Foruma proglasili su ga najperspektivnijim glazbenikom godine 1993. i 1994. te najboljim jazz pijanistom tijekom niza godina, a bio je proglašavanan i najboljim poljskim jazz glazbenikom. Osim s najpoznatijim poljskim jazz glazbenicima, kao što su Tomasz Stańko, Janusz Muniak, Michał Urbaniak, Zbigniew Namysłowski, Anna Maria Jopek, Adam Pierończyk i Piotr Wojtasik, nastupao je i snimao s mnogim međunarodno priznatim glazbenicima, među kojima su Pat Metheny, Arthur Blythe, Buster Williams, Billy Harper, Joe Lovano, Archie Shepp, David Liebman, Lester Bowie, Marcus Miller, John Scofield, Steve Swallow i Eddie Daniels. Snimio je više od 100 albuma, od kojih mnoge kao vođa sastava ili solo. Od 2011. Leszek Możdżer je umjetnički voditelj glazbenog festivala, Enter Music Festival, koji se svake godine održava u Poznanju, na obali jezera Strzeszyńskim.

 

Edmar Castaneda

Virtuoz harfe kolumbijskog podrijetla Edmar Castaneda je rođen 1978. u gradu Bogoti u Kolumbiji gdje se kao tinejdžer posvetio tom glazbalu i sviranju folklorne glazbe svoje domovine. Ubrzo nakon što se preselio u New York otkrio je jazz i odmah ga je privukla sloboda i sofisticiranost te glazbe. U jazz zajednicu uveo ga je Paquito D'Rivera, koji je prepoznao Castanedinu strast. Od dolaska u SAD 1994. Castaneda je stvorio vlastiti prepoznatljiv put u glazbi. Harfu predstavlja kroz autentičan jazz izraz koji se napaja iz različitih stilova, a kroz mnoštvo impozantnih suradnji inovira i potiče kreativnost. Cijenjen je kao glazbeni majstor dinamična duha koji vješto kolorira te spaja gotovo nevjerojatne ritmičke figure, slojevite, nijansirane akorde, zbog čega ga uspoređuju s najslavnijim flamenco gitaristima. Tijekom dugogodišnje karijere surađivao je s vrhunskim glazbenicima raznih žanrova: Hiromi, Johnom Scofieldom, Gonzalom Rubalcabom, Marcusom Millerom, Stingom, Joeom Lockeom, Rickijem Leeom Jonesom, The Yellowjacketsima, Pacom De Luciom, Johnom Patituccijem, Ivanom Linsom i svojim mentorom Paquitom D'Riverom.

 

ZZ Quartet

Hrvatski gitarist Ratko Zjača, koji desetljećima živi i djeluje u Nizozemskoj, dobitnik je HDS-ove nagrade “Miroslav Sedak Benčić” za 2018. godinu za autorsko stvaralaštvo na području jazz glazbe. Dobio ju je za 25 godina skladateljske i diskgrafske karijere. Od samog početka na njegovim su izdanjima bile zastupljene autorske skladbe. Do sad ih je dokumentirao pedesetak, pa tako i sa ZZ Quartetom s kojim će nastupiti u Zagrebu. Nadahnuća za stvaranje crpi iz mnogobrojnih putovanja diljem svijeta te proučavanja i strastvenog uživanja u raznim umjetnostima: književnosti, slikarstvu, kazalištu, kinematografiji... Njegove sladbe odaju prepoznatljiv rukopis, a on se temelji na otvorenosti prema svim umjetničkim formama, prijateljstvima, duhovnom uzdizanju, disciplini i predanom radu, te prije svega na zdravoj tradiciji jazz glazbe. Njegova je gitaristička vještina neupitna, a djela odišu posebnim ugođajem, daškom nostalgije, pričaju priče, pobuđuju maštarije. Zato ih vole svirati legende jazza, glazbenici koji su ih s njim snimili, među ostalima Reggie Workman, Al Foster, John Patitucci, Steve Gadd, Adam Nussbaum, Miroslav Vitous i Randy Brecker.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja