Festival Jazz.hr/jesen 2019 ugostio nesvakidašnje virtuoze

Festival Jazz.hr/jesen 2019 ugostio nesvakidašnje virtuoze
Datum objave:
27.10.2019.

Prve večeri festivala, ali i prvim koncertom Jazz.hr-a ove sezone, poljski pijanist, skladatelj i aranžer Leszek Moždžer visoko je postavio ljestvicu, predstavivši publici svoj jedinstveni pristup klaviru kao alatu kojim prenosi emocije. Vještim, brzim potezima na žice instrumenta postavljao je ručnike i lance različitih debljina, na taj način ga preparirajući i šireći paletu njegovih zvukova. Pri tome niti jedna pozicija dodanih predmeta nije bila birana nasumično. Moždžer je ciljano modificirao odabrane registre, te tako publici stvarao dojam muziciranja na više instrumenata istodobno. Moždžer ne samo da se pokazao kao majstor jazz improvizacije, već da za njega ne postoje granice epoha povijesti glazbe kao niti one žanrovske. Glazba je samo tekla, a veliko veselje izazvao je pozvavši kolegu i prijatelja Edmara Castanedu da mu se pridruži na pozornici pred sami kraj koncerta. Dvojica izvan serijskih glazbenika virtuoza, po prvi su put zasvirali zajedno. Malo je reći da je publika bila oduševljena njihovim izvedbama, između ostalog i Piazzoline skladbe Libertango - bila je začarana!

Iduće večeri Castaneda je održao solistički koncert zapanjujuće emotivne nabijenosti. Koncert je započeo vlastitom kompozicijom Entre Cuerdas, Između žica, kojom je rasplesao ne samo svoj bend od deset prstiju, nego i cijelo tijelo, dok je publika jedva izdržavala sjediti. Ovaj je glazbenik kolumbijskog podrijetla, školovani trubač, u potpunosti samouk na harfi. Stoga i ne čudi sloboda kojom pristupa instrumentu i način na koji naizgled ležerno koristi, ali i proširuje kompletan dijapazon njegovih mogućnosti. Prenoseći iskustva drugih instrumenata na harfu, Castaneda je uspio u potpunosti odvojiti lijevu od desne ruke te na taj način lijevoj prepušta bas liniju, kojoj dodaje izražene ritmične elemente, dok desnom plete mrežu melodija i improvizacije. Nadahnut tako legendarnim basistom Jacom Pastoriusom, odsvirao je i vlastitu skladbu For Jaco. Zadnjom skladbom Colibri pozvao je na ples i još jednom oduševio paletom virtuoznih vještina, kojom je dočarao let majušne ptice. Usred kompozicije uhvatio je maracas, tradicionalni udaraljkaški instrument, za kojeg je važno da su sva zrnca na istom mjestu unutar bučice, kako je objasnio na radionici, što nije nimalo lako. Za bis je htio proći s tek nekoliko taktova, ali se publika samo nasmijala i bilo je jasno da ga neće tako lako pustiti s pozornice. Tako je bilo i po završetku glazbenog dijela, nakon kojeg je još dugo primao osobne čestitke, potpisivao albume i razgovarao s fanovima.

Festival je zatvorio, domaćoj publici već poznati ZZ Quartet, gitarista Ratka Zjače i harmonikaša Simonea Zancchinija, koji su na pozornicu stali uz bok basistu Martinu Đakonovskom i bubnjaru Adamu Nussbaumu. Ovaj međunarodni kvartet koji već deset godina nastupa diljem svijeta, također je pokazao da je sloboda umjetnikov najbolji prijatelj. Jer, iako su njihove skladbe skladane, odnosno zapisane, unutar njih svaki pojedini glazbenik može pronaći trenutak da zasja u svojoj izvrsnosti u kolektivnoj improvizaciji. Publika je i zadnji koncert ovogodišnjeg jesenskog festivala ispratila velikim pljeskom, koji je tražio još.

Osim na festivalskim koncertima, to „još“, zainteresirani glazbenici ali i publika mogli su iskusiti na glazbenim radionicama, koje su održane u sklopu festivala. U petak, 18. listopada na Muzičkoj akademiji, Edmar Castaneda je studentima harfe i ostalim okupljenim glazbenicima pričom i primjerima dočarao vlastiti nekonvencionalni glazbeni put, dok je u nedjelju, 20. listopada Ratko Zjača govorio o životu glazbenika, graditeljima gitara, a posebno zadovoljstvo bilo je čuti kako već uz minimalne sugestije mladi polaznici svirački sazrijevaju na očigled.

Idući koncert Jazz.hr sezone bit će održan 30. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih, s početkom u 20 sati. Ulaznice za ovaj koncert su rasprodane u pretprodaji.

 
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja