Projekt "Libertin" Vedrana Ružića u Kontesi

Projekt
Datum objave:
21.11.2019.

Vedran Ružić :
"Nakon što sam u prijašnjem umjetničkom projektu "Spiritual Market" nagrađenom Porinom za najbolji jazz album napravio iskorak te note pretvorio i u vizualnu umjetnost, istoimeni art film koji opisuje put Marka Pola u ulozi imigranta, započeo sam sa aktivnim radom na novom projektu.
U konceRtualnom projektu "Libertin" biti će također naglasak na spajanju umjetnosti koje mi je po prirodi glavna misija. Ovoga puta sam jazz glazbi odlučio pridružiti predstavu sa suvremenim plesom. Projekt je osmišljen da traje 90 minuta, u kojem će u prvom dijelu započeti uvertira sa novom autorskom glazbom te će se u jednom trenutku pojaviti glavni akter sa svojim plesom, nakon kojega slijedi dolazak na pozornicu svakoga sljedećeg kako idu kompozicije na albumu. Tako će se na jazz autorsku improvizaciju svake pojedine kompozicije odviti i gestikularna izvedba plesača. Projekt "Libertin" sačinjavat će 4 glazbenika (kontrabass, sax, klavir, bubanj) te 3 suvremena plesača.
Libertin je konceRtualni projekt koji stavlja naglasak na spajanje umjetnosti - jazz glazbe i suvremenog plesa. Sastoji se od tri dijela / čina: Postanak, Obiteljski san i Libertin. U njima se prikazuju tri pogleda na svijet. Postanak govori o tome kako smo nastali, rasli i u jednu se trenutku počeli odvajati u vlastite krugove, Obiteljski san o tome kako su nas “zamišljali” roditelji, a Libertin o čovjeku koji se oslobodio tuđih snova, konkretno onih svoje obitelji. To je priča o slobodnom čovjeku koji je odlučio izaći iz okvira i postati umjetnik vlastita života.
Također, bitno je napomenuti da svaka umjetnost funkcionira zasebno, a zajedno čine vlastiti svemir. U projektu je dana i bitna poanta rada, a to je ravnopravnost umjetnosti, odnosno da svaka od umjetnosti bila to glazba, film, slika ili ples ima svoju određenu važnost u funkcioniranju svijeta oko nas".

Članovi projekta:
Vedran Ružić - kontrabass, el.bass
Jaka Kopač - alt sax
Hrvoje Galler - klavijature
Adriano Bernobić - bubanj
Nastasja Štefanić, Karolina Šuša, Marko Kalc - suvremeni plesači

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja