u Čakovcu održan 25. Jazz Fair

u Čakovcu održan 25. Jazz Fair
Datum objave:
27.11.2019.

JAZZ FAIR 2019.

Jubilarni 25. međunarodni Jazz fair otvoren je izložbom plakata sa svih festivala i kolažom fotografija gotovo svih 132 glazbenika i bandova koji su, iz 32 zemlje svijeta, nastupali u proteklih 25 godina.

Festival je prošao pretežno u znaku hrvatskih jazz glazbenika uz goste iz Slovenije.

Na otvaranju festivala nastupili su glazbenici okupljeni oko kontrabasiste i skladatelja Vedrana Ružića

koji su odsvirali nagrađeni CD SPIRITUAL MARKET uz koji je emitiran i film koji prati glazbu, ili glazba koja prati film prema riječima samog autora. Glazbenici su ponovo dokazali svoj talent i vrhunsko umijeće sviranja i improvizacije. To i ne čudi jer su redom dobitnici nagrade STATUS.

U drugom dijelu prve večeri Saša Nestorović nam je pružio djelić stvaralaštva velikog Johna Coltraina. Nestorović je svojom virtuoznošću samo dokazao da je godinama u samom vrhu hrvatskog, ali slobodno mogu reći, i europskog jazza. U svom nastupu imao je dostojne suradnike: Hrvoje Galera na klaviru koji izrasta u doista respektabilnog pijanistu, starog jazz lisca Sašu Borovca na kontrabasu, sve boljeg bubnjara, mladog Šimuna Matišića, koji dokazuje svoj veliki talent i svestranost i gosta na basklarinetu Željka Milića iz Splita koji je predivnom bojom svog instrumenta obojio skladbe Johna Coltraina.

Festival je pohodio i umjetnički direktor NIŠVIL jazz festivala iz Niša s kojim Čakovec surađuje već tri godine. Zahvaljujući toj suradnji u Nišu su nastupili čakovečki Dixieland band, Big band i Scy Fidelity.

Na festivalu je bio i Davor Hrvoj, urednik emisija i promotor jazza na radio i TV postajama.

Druge večeri gost je bio direktor Mađarskog kulturnog instituta iz Zagreba Janoš Deže s kojim je već dogovorena suradnja te će 2020. godine na 26. Jazz fairu nastupiti izuzetna vokalna grupa WINDSINGERS iz Budimpešte.

Drugu festivalsku večer otvorili su glazbenici okupljeni pod nazivom Jazz Continuo-glazba Boška Petrovića. Uz stalne članove iz Boškove trojke Marija Mavrina na basu i Primoža Grašića na gitari, na vibrafonu je nastupio mladi Vid Jamnik koji je bio Boškov đak, a sada je već diplomirao na Berklee College of Music. Standardima koje su zajedno izvodili, trojka je podigla publiku na noge i uz ovacije podarila slušateljima još dva dodatka.

Završetak festivala pripao je pjevaču, skladatelju i pijanisti Urošu Periću, poznatijem kao izvrsnom interpretu glazbe Raya Charlesa. U svom poznatom zabavljačkom stilu Uroš je potpomognut Peterom Rizmalom na gitari, Gregorom Horvatom na bubnjevima, Rudijem Javornikom na saxu i Mariom Mavrinom na basu, na traženje publike svirao gotovo pola sata dulji program od predviđenog.

Veliki interes za jazz glazbu, brojni koncerti i gostovanja međunarodnih  glazbenika, podrška lokalne zajednice i Ministarstva kulture RH dokaz su održivosti manifestacije koja svoju najveću vrijednost ima u edukaciji mladih naraštaja, promociji domaćih glazbenika i sedmorici mladih Međimuraca koji su u proteklih 20 godina diplomirali jazz na europskim akademijama.

Ladislav Varga

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja