Filip Pavić o festivalu Jazz.hr/jesen

Filip Pavić o festivalu Jazz.hr/jesen
Datum objave:
13.12.2019.

Filip Pavić o festivalu Jazz.hr/jesen: Posebno me se dojmio harmonikaš Zanchini, koji je imao nekoliko stvarno magičnih i inspirativnih momenata improvizacije

Filip Pavić talentirani je mladi gitarist i skladatelj koji je nedavno objavio album prvijenac "Terra Incognita", a nedavno je bio i ambasador koncerta ZZ Quarteta koji se održao u sklopu festivala Jazz.hr/jesen. Pavić je početkom ove godine dobio i posebnu nagradu Status za Mladu nadu jazz glazbe koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija. O pozadini svoje karijere, ali i Jazz.hr/jesen festivalu ispričao nam je sam Filip Pavić.

- Ambasador ste koncerta ZZ Quarteta na festivalu Jazz.hr/jesen. Kakvi su vam dojmovi s koncerta i jeste li se družili s članovima benda?

Koncert je bio doista izvrstan! Skladbe Zjače i Zanchinija su stvarno zanimljive, a mislim da je ono što bend čini posebnim činjenica da svi članovi dolaze iz različitih krajeva te donose zvuk svog podneblja. Posebno me se dojmio harmonikaš Zanchini, koji je imao nekoliko stvarno magičnih i inspirativnih momenata improvizacije. Nažalost, njega i kontrabasista Martina Gjakonovskog nisam uspio upoznati, no nadam se da će uskoro biti prilike, a bilo bi mi veliko zadovoljstvo jednog dana s njima i surađivati. Obojica spadaju u sami vrh europske jazz scene. No, jako mi je drago da sam imao priliku upoznati se i družiti sa Zjačom i legendarnim bubnjarom Adamom Nussbaumom. Štoviše, s Nussbaumom sam se družio i razgovarao preko sat vremena i to je bilo divno iskustvo. Naravno, on je potpuno skroman i drag čovjek, tako da smo razgovarali i složili se da slično razmišljamo u mnogim stvarima vezanim za glazbu i život. Bilo je super čuti mnoge njegove priče o raznim jazz glazbenicima i legendama, kao i stvari koje je naučio od njih.

- Da možete složiti program festivala Jazz.hr, koga biste od svjetskih glazbenika pozvali u goste u Zagreb i zašto?

Jazz.hr je već doveo mnogo svjetskih glazbenika, no postoji nekoliko njih koje bih svakako volio vidjeti. Moj je san slušati uživo jednog od svojih najdražih glazbenika, magičnog pijanista i improvizatora, Keitha Jarretta. On mi je jedan od najvećih uzora i jedan od rijetkih primjera istinske i potpune improvizacije, a njegova glazba je apsolutno predivna. Nažalost, čuo sam da on više ne nastupa, tako da će ovo vjerojatno ostati samo san. Da mogu, doveo bih i neke druge glazbenike, kao što su Bobo Stenson, Aaron Parks, Matt Brewer, Mike Moreno, Fred Hersch, Brian Blade i drugi. To su sve glazbenici koje smatram da hrvatska jazz publika definitivno treba čuti.

- Tijekom studija surađivali ste s brojnim svjetski poznatim glazbenicima. Tko je na vas ostavio najbolji dojam i zašto?

Od svjetski poznatih glazbenika s kojima sam surađivao najveći dojam i utjecaj na mene ostavili su Jim Rotondi i Michael Abene. Rotondi je vrhunski trubač koji je dugo živio u New Yorku i tamo svirao s najvećim glazbenicima današnjice, a svirao je čak i s Ray Charlesom. Iznimno sam počašćen što sam dvije i pol godine bio član njegovog benda, u kojem sam prvi put osjetio što znači svirati s glazbenicima svjetske klase. To iskustvo doista je obilježilo moj glazbeni put i dalo mi poticaj da još više radim na sebi. S druge strane, od Michaela Abenea, jednog od najvećih živućih jazz skladatelja i aranžera, naučio sam jako puno o skladanju, aranžiranju i glazbi općenito. No htio bih naglasiti da sam mnogo naučio od svih glazbenika s kojima sam surađivao. Svaki od njih je ostavio utjecaj na mene na neki način i na tome sam im zahvalan.

- “Terra Incognita” vaš je prvi samostalni album. Koliko ste na njemu radili i koja je pozadina albuma?

Na albumu “Terra Incognita” aktivno sam radio otprilike od početka ove godine, no svojevrsna priprema za ovaj za mene važan korak kreće još od moje prve prave kompozicije “Equanimity”, koju sam napisao prije sedam godina. Od tada sam radio na kompozicijama koje se nalaze na ovom albumu, kao i na pronalaženju svog zvuka i pristupa glazbi, a radio sam i na sebi kao osobi i umjetniku. Naravno, istovremeno sam se bavio i raznim drugim stvarima, kao što je proučavanje tradicije glazbe, razvijanje potrebnih vještina i sviranje s raznim glazbenicima, no prije godinu, dvije osjetio sam da sam spreman konačno izdati svoj album. Iznimno sam sretan da sam uspio okupiti fenomenalan bend, koji je stvarno doveo moju glazbu na neku novu razinu. Na albumu su svirali Matija Dedić, Jaka Arh, Zvonimir Šestak i Borko Rupena. Doista sam ponosan na glazbu koju smo snimili i jedva čekam da ju predstavimo uživo.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja