Tamara Obrovac TransAdriatic Quartet u HKD-u u Rijeci i INK-u u Puli

Tamara Obrovac TransAdriatic Quartet u HKD-u u Rijeci i INK-u u Puli
Datum objave:
23.12.2019.

Nakon (pre)dugo vremena Tamara Obrovac ponovno dolazi u Rijeku!

Tamara nam ove godine predstavlja novi album “TransAdriaticum” koji je izašao u lipnju 2019. godine za austrijsku izdavačku kuću Alessa Records.

"TransAdraticum" je Tamarin dvanaesti autorski album i njeno četvrto inozemno izdanje, u kojem uz sjajne glazbenike njenog novog TransAdriatic quarteta istražuje nešto drugačiju glazbenu estetiku, više intimističkog prizvuka.Album je snimljen početkom veljače 2019. u tonskom studiju Muzičke akademije u Zagrebu i sadrži Tamarine skladbe pisane upravo za kvartet vrhunskih glazbenika iz dvije susjedne zemlje, Hrvatske i Italije.

Uz Tamaru i njenog dugogodišnjeg suradnika, izvanserijskog hrvatskog bubnjara Krunoslava Levačića, u ovoj glazbenoj formaciji nastupaju dvojica značajnih predstavnika suvremene talijanske jazz scene, pijanist Stefano Battaglia i kontrabasist Salvatore Maiore.Novi glazbeni materijal premijerno je predstavljen 2017. godine upravo pulskoj publici, kad je i započela suradnja glazbenika iz TransAdriatic quarteta.

Ansambl je od tada održao niz internacionalnih koncerata, skladbe su dobile finalnu formu, a album i koncerti sjajne kritike.
Izdvajamo dio recenzije koncerta na norveškom Trondheim Jazz Festivalu, gdje je Tamarin TransAdriatic quartet svojim specifičnim glazbenim konceptom i izvedbom oduševio publiku, što je kritičar Tor Hammerø opisao slijedećim riječima:

«Tamara Obrovac - novo i uzbudljivo poznanstvo... svojim istančanim triom dala nam je nadopunu nečega što nismo ni sami znali da nam je potrebno.»Ovim novim glazbenim materijalom u izvedbi ovih sjajnih glazbenika, Tamara nam još jednom donosi jedinstveni glazbeni projekt koji kombinaciju jazza i tradicije pretvara u improviziranu glazbu modernog doba.


“Uvijek su mi posebno dragi koncerti pred mojom domaćom publikom, a ove godine sam posebno sretna zbog fantastičnog novog Steinway klavira na kakvom je i sniman album, čiji zvuk će uz filigranski način sviranja Stefana Battaglie cijeloj izvedbi i mojoj glazbi donijeti jednu sasvim novu dimenziju.”

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja