Intimna jazz biografija Zvjezdana Ružića uz Jazz orkestar HRT-a

Intimna jazz biografija Zvjezdana Ružića uz Jazz orkestar HRT-a
Datum objave:
13.02.2020.

U ciklusu Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT), sinoć, 12. veljače, u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja za suvremenu umjetnost (MSU) gostovao je nagrađivani  jazz skladatelj i pijanist  Zvjezdan Ružić. Jazz orkestrom HRT-a ravnao je njegov umjetnički voditelj, Miron Hauser koji izuzetno cijeni ovog vrsnog riječkog glazbenika.

Riječki pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić prvi je glazbenik u regiji koji je službeni umjetnik za Yamaha Music Europe i endorser  za Yamaha koncertne klavire, višestruki dobitnik nagrada Status i Porin.  Iskustvo sviranja u big bandu stjecao je još kao tinejdžer u rodnom gradu, nastupajući u orkestru koji je vodio i za koji je aranžmane pisao Josip Pepi Forenbacher. Svoje znanje na tom području produbio je tijekom studija na jazz konzervatoriju u Klagenfurtu. Suradnja s Jazz orkestrom HRT-a nadogradnja je tog, jednog od segmenata njegova stvaralaštva, ali ona je i nešto više. Ona donosi užitak sviranja s dugogodišnjim prijateljima i suradnicima na raznim projektima. Zato sam i odlučio pozvati Zvjezdana u ovu koncertnu sezonu… rasli smo s njim zajedno i stasao je u izvrsnog glazbenika. I to nam je velika čast, istaknuo je Miron Hauser, umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a.

Ružić je publici, koja je napunila Gorgonu gotovo do zadnjeg sjedala, predstavio presjek svoje dosadašnje samostalne karijere. Između trideset autorskih skladbi koje se nalaze na četiri njegova autorska albuma - The Knightingale Cabaret, Elfin Farewell, Pandaland i Delightful F, za ovu je prigodu odabrao deset najdražih, dvije do tri skladbe sa svakog albuma. Za aranžere je odabrao Luku Žužića, koji je uz to i trombonist Jazz orkestra HRT-a te Aleša Avbelja. Dao im je potpunu slobodu i sasvim se prepustio u njihove ruke i nije pogriješio. Dogodila se ova predivna večer, usudio bi se reći čarobna… i stvarno se osjećam počašćen što sam imao priliku nastupiti s Jazz orkestrom HRT-a i prezentirati skladbe sa svoja četiri albuma,  iskren je bio Ružić.

Svojom intimnom glazbom pričom ispričanom autorskim skladbama Moreška, Linđo, 4 Gandhi's Steps, Delightful F, Abundance & Peace  za koje je aranžmane napravio Luka Žužić te The Knightingale Cabaret, Farewell Waltz, Giant's Freedom, Liuyang River i 12th Century Man koje je aranžirao Aleš Avbelj, Ružić je očarao sve prisutne u dvorani, a vjerujemo i one pored radio prijamnika. Bila je to suradnja koje je tek početak onoga što slijedi, kako je istaknuo Zvjezdan Ružić nakon koncerta.

Koncert se moga pratiti u izravnom radijskom prijenosu urednice Darie Hodnik Marinković na Trećem programu Hrvatskog radija, a televizijska snimka urednice Melanije Pović Jagarinec i redatelja Miljenka Bukovčana moći će se pogledati u jednom od nedjeljnih termina emisije Vrijeme je za jazz.

----------------------------------------------------------------------------------

Zvjezdan Ružić – izvrstan skladatelj i izvođač

Zg-magazin, 25. veljače 2020.

Kako svira istodobno na klaviru i mellotronu, taj spoj je nazvao „pianotron“. On je s tim spojem dva instrumenta bez uzora u svijetu jazza

Igor Čatić

Na prvom koncertu u 2020. Jazz orkestar HRT-a ugostio je 12. veljače 2020. riječkog instrumentalistu i skladatelja, ali ovom zgodom i voditelja, Zvjezdana Ružića. Koncert je održan u punoj dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Dirigent je bio umjetnički voditelj orkestra Miron Hauser.

Izvedeno je po programu 10 skladbi Zvjezdana Ružića u izvrsnim aranžmanima Luke Žužića i Aleša Avbelja. Odabrane skladbe su njemu najdraže, s do sada objavljena četiri albuma u vlastitom izdanju. Prezadovoljna publika izmamila je i bis. Od skladbi treba navesti dvije, temeljene na narodnom melosu. To su Moreška i Linđo.

Nekoliko riječi o tom umjetniku koji svira klavir i mellotron (elektro-mehaničko glazbalo s klavijaturom konstruirano 1963.). Z. Ružić je mladi umjetnik, tek 30 godina ali s dugim stažem. Njeguje vrlo osoban i osebujan način sviranja. Kako svira istodobno na klaviru i mellotronu, taj spoj je nazvao „pianotron“. On je s tim spojem dva instrumenta bez uzora u svijetu jazza. Zvučne mogućnosti proširio je dodatnom napravom kojom upravlja nogom. Radi se u snimljenim uzorcima (sample) zvukova iz okoline koje je sam odabrao i zabilježio. Na taj je način dobio još jednu dimenziju u pianotronu i otvorio prostor za nova istraživanja zvukovnih mogućnosti.

 

Ružić je prvi umjetnik za Yamaha Music Europe, višestruki je dobitnik nagrada Status i Porin. Iskustvo sviranja u big bandu stjecao je još kao tinejdžer u rodnom gradu, nastupajući u orkestru koji je vodio i za koji je aranžmane pisao Josip Pepi Forenbacher. Svoje znanje na tom području produbio je tijekom studija na jazz konzervatoriju u Klagenfurtu. Suradnja s Jazz orkestrom HRT-a temelji se na užitku sviranja s dugogodišnjim prijateljima i suradnicima na raznim projektima. Sve navedeno, povezano s jazz orkestrom slušateljstvu je omogućilo da čuje nešto što još nije čula.

 

Treba naglasiti da je u posljednje vrijeme u trubačku i trombonsku liniju došlo nekoliko novih članova koje valja ovom prilikom najtoplije pozdraviti. Solisti, bez navođenja pojedinih imena pridonijeli su velikom uspjehu tog koncerta.

Zanimljivo je da je dirigent M. Hauser prepustio konferansu Z. Ružiću koji je to vrlo uspješno obavio. Možemo se nadati da ćemo uskoro imati priliku da ponovno čujemo tog vrlo svestranoga i zanimljivog umjetnika.

Igor Čatić

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja