Autofiziopsihički spisi Yusefa Lateefa i koncert Taqim Cafarelli u Ex librisu

Autofiziopsihički spisi Yusefa Lateefa i koncert Taqim Cafarelli u Ex librisu
Datum objave:
22.02.2020.

Knjiga će biti dostupna po promotivnoj cijeni. Sudjeluju: Karlo Ilić, Saša Drach i Davor Hrvoj

Nakon razgovora o knjizi slijedi koncert jazz kvinteta Taqim Cafarelli koji će izvoditi Lateefove skladbe u vlastitom aranžmanu:
Rajko Ergić - saksofon
Lovro Mirth - flauta i glas
Edin Botić - bubnjevi
Goran Cvijanović - kontrabas
Karlo Ilić - gitara i oud

Yusef Abdul Lateef (1920.-2013.) bio je glazbenik, skladatelj, književnik, slikar, filozof, učitelj i učenjak, užoj obitelji suprug i otac, ostalima – brat. Svirao je nebrojena, ponajprije puhaća glazbala, a pritom ih je i amaterski izrađivao, mada je zasigurno najpoznatiji kao jedan od divova tenor saksofona. Neizbježno je spomenuti da je 1950-ih stvarao među prvima ono što će se kasnije popularno nazivati world musicom. Iako je njegov utjecaj svakako izniman, moglo bi se tvrditi da kao glazbenik i skladatelj ipak jest nedostatno cijenjen, barem u usporedbi s nekim drugim velikanima jazz glazbe. Pritom valja istaknuti da nikada nije bio poznat po svome književnom radu, kao ni, vjerojatno, slikarskom, iako je obje umjetnosti istraživao na iznimno originalan, vlastiti način. Naposljetku, za života je objavio tek nekoliko knjiga beletristike, ostvario tek jednu slikarsku izložbu, a snimio više od sedamdeset glazbenih albuma. No ova knjiga sabire Lateefov književni rad, predstavljajući prvi prijevod njegova djela uopće.

"Jednako ga vole kršćani, židovi, budisti, hinduisti i ljudi svih nijansi diljem svijeta. Izvršio je ogroman duhovni učinak na sve nas i oduvijek je stvarao izvrsnu glazbu."
- Sonny Rollins

Dobro došli!
Ex libris

Za sve one koji ne mogu doći, knjiga se može naručiti ovdje: https://knjiga.hr/yusef-abdul-lateef/autofiziopsihicki-spisi-knjizevnost-brata-yusefa

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja