Zadivljujuća priča o Hrvatskim blues snagama

Zadivljujuća priča o Hrvatskim blues snagama
Datum objave:
22.06.2020.

Croatian Blues Challenge 2009-2018, Winners & Travellers, Spona

 

            Hrvatske blues snage utemeljene su 2008. na inicijativu Dražena Buhina Buhe koji je po uzoru na krovnu svjetsku blues udrugu Blues Foundation i međunarodno natjecanje u Memphisu, u organizaciji te udruge, okupio malu ekipu zainteresiranih entuzijasta i sazvao inicijativni sastanak a potom i osnivačku skupštinu udruge. Prvenstveni, odnosno kratkoročni cilj bio je poslati hrvatske blues glazbenike na međunarodno natjecanje - International Blues Challengeu u Memphisu, no ubrzo, nakon prve uspjele ekspedicije u Memphis, ciljevi su se dodatno iskristalizirali: lokalno je to razvoj hrvatskog autorskog bluesa, a globalno sačuvati blues baštinu, potaknuti snimanje i izvođenje bluesa, širiti svijest o bluesu i tako osigurati budućnost te unikatne glazbene forme. Rezultati dvadesetogodišnjeg rada, između ostalog, vidljivi su na ovom dvostrukom CD izdanju.

Dokument vremena

            Tijekom cijelog razdoblja jedan od njegovih najvažnijih suradnika bio je Siniša Bizović koji je nakon Buhine prerane smrti nastavio svoju energiju i ljubav prema blues glazbi usmjeravati na pomaganju hrvatskim glazbenicima. Bizović je trenutno, uz rad u diskografsoj kući Spona i poduzeća za promociju Bez sluha, glavni tajnik udruge Hrvatske blues snage, organizator i voditelj Croatian Blues Challengea, ali i organizator Ciklusa Zagrebačkog kvarteta u Hrvatskom glazbenom zavodu.

            Nakon niza diskografskih izdanja na kojima je dokumentirana aktivnost Croatian Blues Challengea, Bizović je za Sponu objavio dvostruki CD koji donosi pregled izvedbi pobjednika i putnika od samog osnutka natjecanja 2009 do 2018. Riječ je o dva CD-a na kojima su, na prvom kronološki poredane autorske pjesme pobjednika hrvatskih blues natjecanja, a na drugom pjesme onih koji su putovali u Memphis. Naime ponekad se dogodilo da prvoplasirani iz kategorije Solo/duo, ili iz kategorije Band, nisu mogli putovati u SAD na International Blues Challenge u pa su u tom slučaju putovali drugoplasirani.

                  Posebna vrijednost ovog izdanja je ta što se na njemu nalazi čak trideset i jedna blues pjesma hjrvatskih skladatelja, a HBS je od prvog dana poticao autorsko stvaralaštvo.Taj je dvostruki CD album zamišljen kao dokument jednog vremena i jedne velike glazbene avanture u trajanju od deset godina”, rekao je Bizović, koji je i urednik izdanja. “On je kruna svih putovanja hrvatskih blues glazbenika u Memphis.” Na izdanju su i pjesme mladih izvođača koji su u četiri navrata putovali u Memphis gdje su se predstavili u nenatjecateljskoj, Youth kategoriji. I tu smo europski prvaci jer to u povijesti natjecanja u Memphisu nije napravila ni jedna neamerička država.”

Najprestižnija nagrada

                  Ovim izdanjem izdavač je ukazao na sve te vrijedne glazbenike koji, unatoč djelovanja u nekomercijalnom području koje iziskuje velik entuzijazam, upornost i odricanje, svoju strast prema bluesu dijele s publikom, ali i daju doprinos promociji hrvatske glazbe u svijetu. Ujedno to je - iako ne potpun - presjek stvaralaštva hrvatskih blues glazbenika u posljednja dva desetljeća. Od pobjednika hrvatskih blues natjecanja u kategoriji Solo/duo, svaki s jednom izvedbom, predstavljeni su Ivan Vragolovich, Sunnysidersi, Teo Aničić, Tomislav Goluban i Two Blue. Od sastava u istoj kategoriji to su Nebo & The Downstrokes, Vorih Blues Band, Delta Blues Gang, Zamba Rolin Humes, Tomislav Goluban Band i Jeremiah's. Također na prvi CD uvršteni su Krepa & 4Towners te The Memphis Expedition.

                  Putnici u Memphis uvršteni su na drugi CD. Iz kategorije Solo/duo to su Tomislav Goluban, Ivan Vragolovich, Sunnysiders, Teo Aničić, Sanjin Banić Bane, Tony Lee King i Two Blue, a u kategoriji Band to su Nebo & The Downstrokes, Robert Johnson's Backbone, 44 Blues, Delta Blues Gang, Zamba, Rolin Humes, Tomislav Goluban Band i Jeremiah's, dok su iz kategorije Youth na tom CD-u Levonda Kids i The Stage Schoolars.

            Objavljivanju ovog diskografskog izdanja prethodio je jedan od najznačajnijih događaja u povijesti Hrvatskih blues snaga. Naime, prošle godine krovna svjetska blues udruga The Blues Foundation je Hrvatskim blues snagama dodijelila najprestižniju američku blues nagradu – Keeping the Blues Alive (KBA). To je nagrada kojom od 1981. nagrađuje udruge i pojedince koji na različitim područjima promiču blues glazbu, a dodjeljuje se, između ostalog, klubovima, festivalima, fotografima, edukatorima, novinarima, menadžerima, medijima, promoterima, diskografskim kućama i blues udrugama, dakle ne izvođačima nego onima koji svojim nesviračkim djelovanjem daju doprinos razvoju blues scene. Sjajan uspjeh, budući da su od 1981. do danas ovu nagradu dobile samo tri neameričke blues udruge: The British Blues Connection 1990., Asociacin Musical Blues Hondarribia Spain 2015. i European Blues Union 2018. Osim toga Hrvatske blues snage su prva nacionalna blues udruga koja se može podičiti tom nagradom.

 

Davor Hrvoj

 

(Preuzeto iz Novog lista od 21. lipnja 2020.))

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja