Thana Alexa vs. koronavirus

Thana Alexa vs. koronavirus
Datum objave:
10.07.2020.

Jazz, blues i R&B pjevačica, skladateljica i aranžerka čiju je nadarenost cijenio Boško Petrović i koja karijeru uspješno gradi u Sjedinjenim Američkim državama, Thana Alexa je diplomirala pjevanje i skladanje na New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku gdje je učila od slavnih jazz glazbenika: Juniora Mancea, Reggiea Workmana, Billyja Harpera, Jaya Claytona i Charlesa Tollivera. Podršku joj je dao Boško Petrović s kojim je često nastupala. Osim u Zagrebu, nastupala je u Grožnjanu i Dubrovniku, te na uglednim jazz festivalima i u klubovima diljem svijeta. Osim sa zagrebačkim Simfonijskim orkestrom ostvarila je suradnje s članovima HGM jazz orkestra Zagreb, te s mnogobrojim hrvatskim i svjetskim jazz glazbenicima, među ostalima s Busterom Williamsom, Lennyjem Whiteom, Ratkom Divjakom, Ewaldom Oberleitnerom, Clarenceom Pennom i Antoniom Sanchezom. Vodi i vlastiti sastav. Svoj album “Ode to Heroes” posvetila je glazbenicima koji su formirali njezin glazbeni ukus: Wayneu Shorteru, Charlesu Mingusu i Paulu Desmondu, a uz njihove izvodi i vlastite skladbe. Na snimanju tog CD-a pridružili su joj se ugledni jazzisti, među ostalima Antonio Sanchez, Donny McCaslin i Scott Colley, s kojima je ostvarila sjajnu komunikaciju Thana Alexa je posljednji put pred hrvatskom publikom nastupila 18. svibnja u konceru iz ciklusa Jazz.hr u koncertnoj dvorani “Blagoje Bersa” na Muzičkoj akademiji.

“Ovdije u NYC se dosta popravila situacija, ali je još uvijek je opasno biti među ljudima. Mi smo uglavnom doma i ne družimo se s nikim. Najteze je to sto ne nastupamo (to nam jako fali), ali smo sretni da smo zajedno i da smo zdravi. Kad je započela pandemija, ja sam - sa 2 prijatelja - organizirala prvi dobrotvorni online festival, “Live From Our Living Rooms”. Glazbeni velikani  kao što su Chick Corea, Christian McBride, Joe Lovano, Bill Frisell i drugi pristali su da nastupaju za pomoć Njujorkših glazbenika. Festival je bio prikazan u preko 22,000 kućanstva diljema svjeta i prikupili smo skoro $60,000!! Bilo je ogroman uspijeh. Uspijeli smo dati 65 grantova glazbenicima u New Yorku. Nakon uspijeha tog projekta, udružili smo se sa DC Jazz Festivalom i predstavili njihov ljetni program na našoj platformi. To je zavrsilo krajem lipnja, ali se koncerti još uvijek mogu gledati OVDIJE do 12.7. Trenutno smo usred novog projetka - Creative Summit & Fundraiser. Programirali smo 12 dana radionice, koncerte i webinara (više od 100 umjetnika!) s najjačim imenima u jazzu! Jako sam ponosna na sve što smo do sada uspijeli organizirati. Koncerti i webinari se mogu gledati kao “replays”, tako da ljudi u drugim vremenskim zonama mogu gledati. Neke od izvedbi su OVDIJE.”

U međuvremenu Thana je objavila novi album “ONA” koji je nadahnut ženama. Za taj projekt ostvarila je suradnju sa SOLIDARNA Fondacijom. Organizacija se bavi važnim socijalnim pitanjima, posebno u područje ženskih prava. Jedan dolar od svakog fizičkog prodanog albuma “ONA” donirat ce se za programe SOLIDARNE koji se odnose na Ženska prava.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja