Jazz party u utočištu za umjetnike

Jazz party u utočištu za umjetnike
Datum objave:
28.07.2020.

            Tijekom niza godina, od 2003., u okviru manifestacije Kulturno ljeto u Sutivanu su nastupali i jazz glazbenici, među ostalima Black Coffee, SplitMinders, Waveform, Zdenka Kovačiček, Miro Kadoić i Oridano Gypsy Jazz Band. Jedan od njih bio je i Ratko Zjača na čiju je inicijativu u tom gradu na Braču pokrenut jazz festival More & Jazz i koji je njegov umjetnički ravnatelj. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog izdanja festival je nastavljen i u otežanim uvjetima koje određuje pandemija, iako je Sutivan, kao i cijeli otok Brač, korona-free zona. Naime, u organizaciji Grada i Turističke zajednice Sutivana, koncerti na ovom međunarodnom festivalu, koji grad dodatno profiliraju kao umjetničku destinaciju, održavaju se na raznim predivnim lokacijama na otvorenom, uz mogućnost držanja uputa o socijalnoj distanci.

Jazz komuna

            Festival je svojim nastupom u sutivanskom Ljetnom kinu otvorio slovenski vokalni kvartet Vox Arsana koji čine Ana Delin, Barbara Grabar, Mladen Delin i Samo Ivačič, a koji je nastupio uz pijanista Gregora Ftičar. Idealan koncert za mirnu, opuštenu ljetnu večer u Sutivanu, gradiću koji živi svoj miran život daleko od ludila natjecanja u tome tko će nešto prvi, tko će najbolje, tko će imati najviše lajkova, kome će to donijeti veću zaradu, tko će se proslaviti... Zapravo njihov koncert kao je bio dio nekog anti-stres programa koji se provodi u sutivanskoj “jazz komuni”. Uostalom, upravo su u tom gradu mnogi umjetnici pronašli utočište i idealno okružje za stvaranja. Vox Arsana svoj pristup zasniva na tradiciji a cappella sastava kao što su, između ostalih, New York Voices, The Swingle Singers i Take 6 s kojima su ostvarili suradnje i koje su doveli na svoj festival i glazbene radionice u Ptuju. Iz svojeg bogatog repertoara za izvedbe na sutivanskom koncertu odabrali su popularne uspješnice američke glazbe: “Green Dolphin Street”, “Over The Rainbow”, “Fly Me to the Moon”, “My Favorite Things”, “My One and Only Love”, “Mas que Nada” i druge, ali i obrade slovenskih popevki. Publika, raspoređena u razmaku propisanom mjerama za zaštitu od koronavisusa, osjetila je dobru vibru i pljeskom nagradila njihovu usklađenost i estetiku koju godinama bruse s velikim entuzijazmom i posvećenošću.

S puno ukusa

            Publiku je osvojio i Trio poljskog gitarista Jakuba Paulskog, prošlogodišnjeg pobjednika natjecanja Jazz Juniors u Krakovu, koji je druge večeri nastupio u dvorištu Župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. I za njihov koncert odabran je idealan ambijent. Naime, osebujno su, meditativno i profinjeno, s puno ukusa, svirali u maniri mainstream i suvremenog jazza sa snažnim uplivom klasične glazbe. Uz sjajne soliste: kontrabasista Tymona Trąbczynskog i bubnjara Maksymiliana Olszewskog, Paulski je izvodio vlastite skladbe sa svojeg prvog albuma “Preludium”, ali i druge. Dojmljiva je bila “Monksville” koju je posvetio legendarnom jazz pijanistu i skladatelju Theloniousu Monku, čime je pokazao koji ga interesi vode u glazbenim istraživanjima.

Fellini u jazzu

            Unatoč nevremenu, koje u petak nije zaobišlo ni Sutivan, članovi ZZ Quarteta odlučili su nastupiti, makar i bez tonske probe. Publika, pak, nije dvojila treba li te večeri biti u dvorištu Župne crkve. Vođama ovog međunarodnog kvarteta koji djeluje jedanaest godina: hrvatskom gitaristu Ratku Zjači, koji živi u Nizozemskoj, i talijanskom harmonikašu Simoneu Zanchiniju te stalnom članu, makedonskom kontrabasistu Martinu Gjakonovskom, koji živi u Njemačkoj, ovom prigodom pridružio se slovenski bubnjar Jože Zadravec. Izvodili su Zjačina i Zanchinijeva djela, među kojima i neka nova, koja su tek snimili za novi, četvrti album ZZ Quarteta. Niti ovaj put nisu propustili priliku podsjetiti da nadahnuće, među ostalim, crpe i iz filmske umjetnosti, a jedna od najvažnijih muza su im filmovi Federica Fellinija. Publiku su oduševili osebujnim skladbama, maštovitim zamislima i divnim improvizacijama, što je bio sjajan svršetak 2. međunerodnog sutivanskog festivala More & Jazz.

 

Davor Hrvoj

 

(Preuzeto iz Novog lista od 27. srpnja 2020.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja