GIIPUJA Damjana Grbca obilježava jubilej Ivana Matetića Ronjgova

GIIPUJA Damjana Grbca obilježava jubilej Ivana Matetića Ronjgova
Datum objave:
11.08.2020.

“Saki neka stori svoju dužnost, saki neka svoj talent stavi va službu svojega naroda i njegove duhovne ili materijalne kulture” Ivan Matetić Ronjgov
 
Novi zvukovi, novi aranžmani, nove skladbe, nove suradnje, interesantni ambijenti, originalan i prepoznatljiv zvuk, utkani su u GIIPUJA projekt za ovu priliku i ovaj koncert, temeljen na motivima tradicionalne glazbe Istre i Primorja, s naglaskom na djela i aranžmane velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga.Ivana Matetića Ronjgova.
Materijale potrebne za realizaciju koncerta ljubazno je ustupila Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov".

Značenje i mjesto Matetićevih ostvarenja u glazbenoj kulturi je nemjerljivo. Njegovom zaslugom narodna glazba Istre, Hrvatskog primorja i sjevernojadranskih otoka našla je svoje mjesto u tonskom sistemu umjetničke glazbe. Punih 25 godina proučavanja i istraživanja trebalo je proći dok je uspio teoretski izraditi, uokviriti i fiksirati “istarsku ljestvicu” - tonski niz od šest tonova i polutonova. Otkrio ju je slušajući starije ljude u svom selu kako pjevaju, ali nekom čudnom ljestvicom. Na temelju ovog otkrića mogao je zabilježiti narodna pjevanja svoga kraja, te skladati u tom duhu.
A upravo u radu Damjana Grbca i njegovog kvarteta “Damjans” kroz GIIPUJA projekte pronalazimo i pratimo poveznicu sa radom Ivana Matetića Ronjgova.
Iza imena “GIIPUJA” stoji akronim za “Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima”. Povezujući etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac otisnuo se na intrigantno glazbeno putovanje, jedno od onih koje nadilazi ograničenja prostora i vremena. Vješto interpretirajući glazbeno stvaralaštvo prošlosti kroz suvremene muzičke prakse, progovarajući jezikom tradicije kroz slobodu improvizacije te oživljavajući stoljetnu imaginaciju minulih generacija. 
Damjan Grbac, autor, aranžer i vođa kvarteta, i kvartet Damjans svakim novim koncertom i diskografskim izdanjem provode nas kroz jedinstveno glazbeno iskustvo, promovirajući hrvatsku autohtonu glazbu, aktualizirajući je u suvremenom kontekstu i otvarajući joj vrata u svijet popularne glazbe kako bi nastavila živjeti za nove generacije.
Kvartet Damjans su - Damjan Grbac (kontrabas), Tonči Grabušić (bubnjevi), Aldo Foško (klarinet i bas klarinet) i Marko First (violina i sopile)
.
Kako bi djela i aranžmani Ivana Matetića Ronjgova u GIIPUJA izdanju ostali trajno audio i video zabilježeni, pobrinut će se Igor Modrić, Robert Kalčić i G.I.S. d.o.o..

GIIPUJA - Live

11.8.2020. Kastav - 21:00 sat
KKL - GIIPUJA za Matetića
Program se održava pod pokroviteljstvom KKL-a i Primorsko-goranske županije

12.8.2020. Lopar - 20:30 sati
Centar za kulturu Lopar

13.8.2020. Rijeka - 19:30 sati
(pored Gradske biblioteke)
Pod pokroviteljstvom odjela za kulturu Grada Rijeke

 

 

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja