6. đakovački međunarodni neo-bop festival “JazzVez”

6. đakovački međunarodni neo-bop festival “JazzVez”
Datum objave:
21.09.2020.

             Đakovo je poznato po mnogim tradicijama, ali tradicija jazz muzike i festivala vezanoga uz nju jedna je od najmlađih. Svejedno, ponosni smo istaknuti da je povezanost Đakova i jazza našla svoje mjesto i u osnovnoškolskim udžbenicima gdje je Đakovo opisano i kao grad u kojem se svira jazz. Zbog toga je odgovornost još i veća te je organizacija ovakvog događaja iznimno važna za Đakovo i njegovu okolicu.

            Festival je svoje djelovanje započeo 2012. godine te je kontinuirano djelovao četiri godine. Nakon male pauze, ponovno je otvorio svoja vrata 2019. godine i ove se 2020. vraća na velika vrata. Do sada je uvijek imao međunarodni karakter pa su tako na pozornici “JazzVeza” nastupili jazz muzičari iz Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Velike Britanije, Francuske, Austrije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Naravno, većina je hrvatskih jazz muzičara također nastupila na ovom festivalu pa se tako sjećamo i Matije Dedića, Saše Nestorovića, Jurice Vrandečića, Krunoslava Levačića, Adriana Bernobića, Zvonimira Šestaka, Ivara Robana, Davora Križića, Borka Rupene, Branka Sterpina, Miroslava Vujića, Big Banda “Hrvatske liječničke komore” i banda “Heatwave.” Uz to, nije na odmet spomenuti i idejnog začetnika i takozvanoga “spiritusa movensa” cijeloga festivala Antona Glasnovića, rođenog đakovčanina i liječnika koji je svake godine nastojao da festival bude sve bolji i bolji.

            Od početka je koncept bio nastup jednog hrvatskog i jednog stranog benda, a suradnju su kasnije na istoj pozornici ostvarili na “jam sessionu” organiziranom u nekom od obližnjih kafića. Uz to, prvih su se godina davale i jazz radionice profesionalaca svim zainteresiranim đakovačkim muzičarima i to potpuno besplatno.

            Ove godine ponovno probijamo granice, ali ovaj puta ne ne samo Hrvatske, već i svjetske jer ćemo festival nastaviti u još užem idiomu, a to je neo-bop. Naime, ne postoji na svijetu niti jedan neo-bop festival pa će ovo biti prvi neo-bop festival na svijetu. Razlog za to je što širinom ponude jazz festivali danas nastoje proširiti i publiku koja će ga posjetiti. No koncept “JazzVeza” nikada nije bila širina publike, već čistoća stila i kvaliteta muzike koju publika dobija odlaskom na koncerte, odnosno jednostavno rečeno - kvaliteta. Zbog toga smo odlučili ove godine započeti sa isključivim neo-bop estetskim izričajem, koji spada u širi jazz izričaj, ali se u današnje doba od njega razlikuje. Upravo zbog ovoga razloga, publika koja dođe na festival sa sigurnošću zna što će slušati, bez neugodnih iznenađenja.

 

            Na ovom šestom po redu “JazzVez” festivalu nastupit će dva benda:

 

“Saša Nestorović Quartet” (HR/POR)

 

            sastav je oformljen kao projekt specifičnog profila za nastup na đakovačkom neo-bop festivalu. U ovoj postavi, ovom prigodom program pripremaju:

Saša Nestorović, vođa sastava, saksofonist i pedagog, Nenad Jura Vrandečić, kontrabasist najdugovječnijeg zagrebačkog jazz sastava, grupe Zagreb jazz Portrait. Tu su također I mlađe snage ovoga sastava. Joao Ferreira, diplomirani jazz  pijanist  i skladatelj iz Lisabona koji je ne tako davno preselio iz Lisabona u Zagreb i ostvario u kratkom roku brojne uspješne suradnje sa domaćim glazbenicima. Jerko Jurin, student Howarda Curtisa u Grazu, nadolazeća velika zvijezda sa iskustvom psihodelične izvrsnosti i dijeljenja pozornica sa najznačajnijim glazbenicima Jeboton produkcije , našao svoj mir u jazzu.

            Program na đakovačkom neobop festivalu u cijelosti je posvećen aktualnoj proslavi stote obljetnice rođenja jednog od velikih genija glazbe – Charliea Parkera. Osim njegovih originalnih skladbi ansambl priprema i neke od skladbi koje Parker nikada nije izvodio, ali potpuno usmjeren na parametre koje je Parker tražio, ne toliko na one koje je za svog na žalost prekratkog života već bio našao. Time be-bop stil u današnje vrijeme postaje neo-bop, a naslijeđe koje nam je Parker predao još uvijek je neistraženo i ostavlja prostor za brojne zahvate, usporedbe, suvremena avangardna dijatonska promišljanja. 

 

Trio Joea Pandura

 

Vrijeme održavanja festivala je 03. listopada 2020. godine u Đakovu, od 20h pa do 23h, a mjesto održavanja bit će na otvorenom u centru grada (pozornica u Velikom parku ili ispred Katedrale, a u slučaju kiše u Kinu).

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja