Ivan Kapec objavio peti solo album "Crta"

Ivan Kapec objavio peti solo album
Datum objave:
19.10.2020.
„U stvaranju ove glazbe bio sam vođen s dva instinkta -  da stvari držim pod kontrolom, da imam sve zapisano, i da je jasno što je prije zvučalo i što će biti, i nasuprot tome - da pustim da glazba i glazbenici sami po sebi rade, da se razvijaju i da je ishod posve neizvjestan. Tako da su neke kompozicije detaljno raspisane, a neke su donesene samo kao bazične skice. Band je elegantno odreagirao i na jedno i na drugo.“
 
Ivan Kapec, istaknuti zagrebački jazz gitarist i skladatelj,  objavljuje svoj peti solo album kojem prethode Lancun (2001), Bava (2003),  Time traveling (2014) i Razor (2017).  U posljednje vrijeme Ivanove aktivnosti vezane su za grupu Kozmodrum, suradnju s pjevačicom i autoricom Majom Posavec, te vođenje glazbenog kolektiva Sunrise Session.
 
Za ovaj album Ivan je okupio vrsne jazz glazbenike mlađe generacije – Mario Bočić – tenor saksofon, Šimun Matišić – vibrafon, Ivar Roban Križić – kontrabas i Borko Rupena – bubnjevi, znani već publici iz bendova Mary May, Big band HRT-a, Harlequin Art Collective itd.
 
Album je sniman glasovitom studiju Artesuono u Udinama u Italiji krajem srpnja ove godine.  Snimanje, miks i mastering potpisuje višestruko nagrađivani Stefano Amerio,  inače redovan suradnik diskografske kuće ECM, odnosno njezinog producenta Manfreda Eichera. U tom su studiju nedavno snimali glazbenici kao npr. Eivind Aarset, Gary Peackok, Enrico Rava, itd.
 
Samo snimanje napravljeno je na starinski način, kako se obično snimaju jazz ploče – brzo i efektivno, u samo dva dana.  Kako je odsvirano, tako je i snimljeno, bez suvišnog editiranja i postprodukcije. Kompozicije koje se predstavljaju na ovom albumu Kapeca otkrivaju kao tankućutnog skladatelja i bariton gitaristu koji glazbenu ekspresiju provodi maštovitim melodizmima i šarolikim ritmičkim teksturama.
 
Crta odvaja prostor kaosa od prostora za kojeg smatramo da je organiziran na neki način. Tako ju ja zamišljam.  I onda, upirući se na toj pretpostavci čini mi se da  razaznajem gdje je kaos, a gdje red. To je lijep osjećaj, ali traje vrlo kratko„ Ivan Kapec.
 
Naslovnu fotografiju, kao i portrete potpisuje fotografkinja Vesna Zednik, dobitnica prve nagrade HFC-a za najbolji portret 2019.  (https://www.zednikphotography.com/)
 
Izdanje „Crta“ objavljuju u zajedničkoj suradnji izdavačka kuća Nota Bene i Zona Muzika u petak 23.10.2020. kada će biti dostupno na svim digitalnim servisima širom svijeta, a krajem godine izlazi i fizičko izdanje na vinilu.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja