20 godina Jazz radionica u Bolu

20 godina Jazz radionica u Bolu
Datum objave:
19.11.2020.

Svake godine, krajem kolovoza, u Bolu se organiziraju Jazz radionice u kojima su tradicionalno voditelji članovi sastava Zagreb Jazz Portrait: saksofonist Saša Nestorović, gitarist Mario Igrec, klavijaturist Hrvoje Galler i kontrabasist Nenad Jura Vrandečić, a zadnjih nekoliko godina Maja Savić s gostima, voditeljima pjevanja iz inozemstva: Deborah J. Carter i Judy Niemack iz SAD-a te Guillermom Rozenthuleom, Argentincem s londonskom adresom, ali i drugi glazbenici. Svirkama se često pridruže i glazbenici, turisti ili stanovnici  koji se tada nalaze na Braču.

Na radionicama sudjelovala je mlada pjevačica i skladateljica Zana Mesihović , umjetničkog imena Zana Messia. Zana, rođena Mostarka u SAD-u je završila studij jazz kompozicije na prestižnom sveučilištu UCLA te razvija uspješnu glazbenu karieru u Los Angelesu. “Jazz radionice u Bolu bile su veoma važne za moju karieru i pripremile su me za studij u Americi. Tu sam puno naučila o Jazzu i utrla svoj glazbeni put, ali i upoznala neke ljude koji su mi i danas dragi prijatelji”, kaže Zana.

Kroz zajednička muziciranja, stvaraju se čvrsta prijateljstva, ali i ljubavi. Svoju je romantičnu bračku priču s nama podjelila i slovenska pjevačica Nina Skubič: “Nakon što sam se dugo bavila klasičnim pjevanjem, prije četiri godine poželjela sam iskušati i jazz pjevanje. Bilo je vrlo zanimljivo, jer je to sasvim novo područje istraživanja glasa s drukčijim tehnikama. U profesionalnom smislu, otvorilo mi se novo područje, a jednako je bilo i u privatnom životu. U školi sam upoznala britanskog pijanista. Rodila se ljubav, a ove smo godine u Bol došli s djetetom.”

Ugledni jazz pijanist Matija Dedić prisjeća se dana kada je bio profesor na školi u njezinom počecima: “S velikom nostalgijom i lijepim uspomenama prisjećam se predivnih dana provedenih na Braču. Druga polovica 1990-ih godina, bilo je to kvalitetnije, pozitivnije i poticajnije vrijeme, ali uz entuzijazam i ljubav organizatora prema glazbi i kvaliteti. Oni i u današnja, teža vremena, više nego uspješno nastavljaju svoju misiju.”

Jedan od profesora, veterana, koji je uz školu od samog početka, je jazz gitarist Mario Igrec. “U sklopu Jazz radionice radi se ne samo jazz već i druge vrste moderne improvizirane glazbe, poput latinoameričke glazbe kao i integrirana suvremena glazba poput popa i rocka. Škola nudi kvalitetnu nastavu koja se individualno prilagođava svakom polazniku kao i grupno muziciranje, što  polaznicima omogućuje da iskušaju svoje sposobnosti”, kaže prof. Igrec.

Još jedan veteran, jazz saksofonist Saša Nestorović ističe: “Prvih nekoliko dana sve je vrlo određeno i disciplinirano, a kad se predavač i polaznici bolje upoznaju, kreču iznenadne “akcije” kao što su sviranje na plaži, na rivi, u barovima, restoranima, sobama.... i  baš to daje posebnost bolskim radionicama. Nerijetko se svirači pripremaju za prijamni ispit u nekom od jazz učilišta te vježbaju po cijele dane, pa se ruše rekordi u duljini sviranja.”

“Učenici dolaze s različitim predznanjem, od amatera do školovanih akademičara, ali sve ih povezuje ljubav prema glazbi. Gušt je biti na moru, pjevati, baviti se glazbom, družiti se. Svake godine imamo prekrasne grupe u kojima vlada pozitivna energija”, kaže Maja Savić, koja vodi radionice jazz pjevanja.

Atmosferom je bio zadovoljan i Guillermo Rozenthuller, argetinski vokalist i učitelj pjevanja koji živi u Londonu. “Veoma mi se sviđa. Bol je predivna lokacija, uživam u podučavanju, ali i u okruženju, glazbenoj interakciji, odličnoj hrani i vinu.”

“Bol je sam po sebi prekrasno i inspirativno mjesto, a uz vrhunske profesore, radionice polaznicima svaki dan donose nešto novo. I mene kao glazbenika s dugim stažom potiče to stalno istraživanje glazbe, veseli me suradnja s glazbenicima i svirka koja krene već od jutra”, kaže Miljenko Puljić.

Na radionicama se puno radi i vježba, ali ima vremena i za odmor, izlete brodom, zabavu, a kad nakon ponoći s plaže dopiru veseli uzvici, vjerojatno su to glazbenici na noćnom kupanju. Škola je posve srasla s bračkom ljetnom svakodnevicom, njezini polaznici sudjeluju u ljetnim manifestacijama na otoku.
Polaznici i profesori često zasviraju spontano, a baš su takve svirke često i najbolje. Znaju to svi koji dođu na završni koncert  jazzista kada je cjelonoćna zabava za glazbenike, mještane i turiste zagarantirana.

Ove godine, unatoč poteškoći koja nas je zadesila, na iznenađenje svih, na radionicu je došlo više sudionika nego predhodnih godina. Osim polaznika iz Hrvatske, pristigli su iz Francuske i Crne Gore. Sviralo se na rivi, plaži, otvaranju galerija a sve u suorganizaciji Centra za kulturu Bol i kao svih ovih godina, uz svesrdnu podršku ravnateljice Ivane Bošković Ivičić.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja