Festival JazzTime Rijeka nastavlja projekt “Jazz u školama”

Festival JazzTime Rijeka nastavlja projekt “Jazz u školama”
Datum objave:
23.11.2020.

U većini Europskih i svjetskih zemalja jazz glazba se izučava u državnim školama, fakultetima i akademijama, promovira se organiziranjem jazz radionica, koncerata i gostovanjima poznatih svjetskih glazbenika. Mnogi mladi riječki jazz glazbenici, koji su pronašli svoje mjesto na pozornici Jazz Time Rijeka festivala, školovali su se u Austriji, Italiji ili u nekim drugim Europskim zemljama, kao i u Americi.

Jazz Time Rijeka kroz projekt “Jazz u školama” popularizira jazz glazbu u školama i širi svoju ideju o predstavljanju jazz glazbe u nastojanju da se više djece i mladih upozna sa čarima slušanja i sviranja jazza.
 
Projekt, koji je svoje ostvarenje u praksi, doživio prošle godine, radionicama u osnovnim školama u Lovranu, Vrbniku i Rijeci, u skladu je sa kurikularnim smjernicama. Kao takav predstavljen je na glavnoj sjednici Glazbene kulture u PGŽ, kako bi bio uvršten u školski kurikulum.

Projekt, namijenjen učenicima od 5. razreda osnovne škole nadalje, zamišljen je da obuhvati predstavljanje jazz glazbe kroz nastupe renomiranih jazz glazbenika i edukatora, u trajanju od jednog školskog sata. Osim nastupa glazbenika, učenike se upoznaje sa poviješću jazz glazbe i predstavljaju im se instrumenti karakteristični za jazz glazbu. Učenici mogu instrumente i isprobati. Poseban naglasak dan je na način izvedbe i improvizaciju kao jednom od najbitnijih elemenata jazza.
 
I ove godine predavači su renomirani glazbenici, Spartaco Črnjarić - gitara, Tonči Grabušić - bubnjevi i Damjan Grbac - kontrabas, koji su program prilagodili trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te će se on održati on-line. Učenicima će približiti povijest jazz glazbe, njezin nastanak i glavne smjernice, te najutjecajnije izvođače jazz glazbe.
 
Vrsni će glazbenici predstaviti i svoje instrumente u kontekstu jazz glazbe - jazz gitaru, bubnjeve i kontrabas. Program je zamišljen kao interaktivna radionica te će učenici moći svojim pitanjima oblikovati teme o kojima će im predavači govoriti. Organizatori projekta “ Jazz u školama” nadaju se da će učenike na ovaj način potaknuti da istražuju glazbu i izvan jazza, te da će neki od njih u godinama koje dolaze i zasvirati na pozornici Jazz Time Rijeka festivala.
 
Pokrovitelji Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Škole gdje će se održati radionice:

- Osnovna škola Ivanke Trohar, Fužine   
- OŠ Dr. Branimira Markovića, Ravna Gora
- Osnovna škola "Kantrida"

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja