Izložba i live koncert VEDRANA RUŽIĆA "Forbidden Melody"

Izložba i live koncert VEDRANA RUŽIĆA
Datum objave:
27.01.2021.
Draga publiko, naši vjerni posjetitelji Galerije Vladimir Bužančić i Centra za kulturu Novi Zagreb,
S veseljem i usprkos pandemijskoj krizi predstavljamo vam naš novi multimedijalni projekt: "Forbidden Melody" Vedrana Ružića. Upravo potaknuti globalnim lock-down-om, zajedno s umjetnikom odlučili smo prkositi izazovu vremena (ali i dalje vodeći brigu o epidemiološkim mjerama Stožera civilne zaštite RH) te Vas pozivamo na jedinstveni umjetnički događaj – izložbu Vedrana Ružića i jazz-koncert ovog nagrađivanog riječkog umjetnika nakon samog otvaranja izložbe - u kojem jedna umjetnost biva nadopunjena drugom.
Vedran Ružić isprepliće vizualnu i glazbenu umjetnost, stvarajući oba oblika. Moći ćete vidjeti njegove likovne radove pod nazivom "Forbidden Melody" potaknute izolacijom i radom u tišini Liburnije. Nakon što se vratio iz Berlina te kada se Europa zatvorila, umjetnik koristi mir, tišinu, izolaciju i stvara nove radove, kako one likovne tako i glazbene skladajući jazz. Kao plod te tišine Ružić slaže radove kućnih formata, poput izrezbarenog prozora, slika na otpadnim komadima polica iz kuhinje, kontrabasa s elementom bodljikave žice i druge zanimljive predmete.
Odmah nakon otvorenja izložbe, Vedran Ružić Trio izvest će autorske skladbe s albuma Forbidden Live, uz nekoliko skladbi s prethodnih albuma.
Trio čine Hrvoje Galler na klaviru, Adriano Bernobić na bubnjevima i Vedran Ružić na kontrabasu i električnom basu.
"Forbidden Live" je najnoviji album ovog riječkog umjetnika koji je nastao tik nakon pandemijske izolacije prošle godine u cilju spašavanja svakog slobodnog trenutka stajanja na pozornici uživo.
Koncert se održava u sklopu ciklusa koncerata Jazz Point Novi Zagreb Centra za kulturu Novi Zagreb čime će Vedran Ružić zaokružiti svoj vizualni nastup u Galeriji Vladimir Bužančić.
Izložba se može pogledati do 25. veljače 2021., radnim danom od 10 do 18 sati te subotom od 10 do 13 sati.
O umjetniku:
Vedran Ružić (Rijeka, 1986.) vizualni je umjetnik i jazz-glazbenik (kontrabas i bas-gitara). Diplomirao je slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci (2018.), a prethodno je pohađao Jazz-konzervatorij u Klagenfurtu. Izlagao je na oko 25 izložbi u galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Posljednjih godinu dana fokusirao se na izvedbu serijala slika i skulptura u cilju povezivanja umjetnosti. Iza sebe ima tri autorska jazz-albuma. Nakon prvog autorskog jazz-albuma Night Speaking (2015.) uslijedio je projekt Spiritual Market (2016.), koji objedinjuje art-film i autorski jazz-album za koji je osvojio nagradu Porin (2017.) za najbolji jazz-album te zaradio nominaciju u kategoriji najbolje jazz-skladbe. U tom se filmu okušao i u ulozi performera – glumca te koscenarista. Projekt je izveden 50-ak puta u kazalištima, art-kinima, galerijama, na arheološkim lokalitetima te jazz i filmskim festivalima. Treći album Libertin (2019.) koji u live-izvedbama uključuje jazz-kvartet te tri suvremena plesača u obliku jazz-teatra, nastao je u cilju povezivanja dviju improvizacijskih umjetnosti. Najnoviji album "Forbidden Live" (2020.) nastao je neposredno po završetku pandemijske izolacije i pravi je dokument vremena. Osim nagrade Porin, Vedran Ružić osvojio je i dvije nagrade Status za najboljeg jazz-basista i jazz-kontrabasista (2012. i 2020.) te nekoliko godišnjih nagrada za doprinos kulturi Primorsko-goranske županije (2018.), Grada Opatije (2018.) te Općine Matulji (2015. i 2018.), kao i posebno priznanje Akademije primijenjenih umjetnosti. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva likovnih umjetnika te Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika.
 
Impressum:
Autor izložbe: Vedran Ružić
Tekst i izbor radova: Bruna Justinić
Likovni postav: Vedran Ružić
Kustosica: Anita Zlomislić
Grafički dizajn: Boris Greiner
Foto i videodokumentacija: Jan Mastrović, Vedran Ružić
Majstor zvuka i snimatelj zvuka: Luka Jenuš
Tehnički postav: Tomislav Kušević
Prijevod na engleski: Graham McMaster
Lektura i korektura: Dunja Aleraj Lončarić
Odnosi s javnošću: Vladimir Villach Čeliković
Program su financijski podržali Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija.
Centar za kulturu Novi Zagreb
GALERIJA VLADIMIR BUŽANČIĆ
Trg Narodne zaštite 2, Zagreb
Tel: 01 6140 189
galerija.vladimir.buzancic@czk-novi-zagreb.hr
czk@czk-novi-zagreb.hr
www.czk-novi-zagreb.hr

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja