Jazz.hr Proljeće / MBZ Open Air

Jazz.hr Proljeće / MBZ Open Air
Datum objave:
06.05.2021.

MBZ i festival Jazz.hr, koji ove godine slavi tri desetljeća postojanja, na open-air pozornicu dovodi programe naslovljene Hrvatska jazz dijaspora, odnosno hrvatske glazbenike koji žive i uspješno stvaraju u inozemstvu.

U festivalski program 11. svibnja nas uvodi duo Obradović-Tixier koji čine klavijaturist David Tixier i jazz-bubnjarka i skladateljica Lada Obradović, rođena u Sisku. Danas živi u Francuskoj, a nedavno smo je mogli vidjeti u Netflixovoj seriji The Eddy. Njezino je geslo: „Glazba je slika života, vizija svijeta, vrisak koji prenosi zvukove svemira!”

U srijedu, 12. svibnja od 18:30 Nove nade jazza „Marjan Marjanović“, smotra novih, neafirmiranih jazz glazbenika.

Iste večeri od 20 sati na open-air pozornicu Jazz.hr/MBZ-a dolaze Alba Nacinovich i Leo Škec. Pjevačica i skladateljica rođena u Rijeci, koja je dugo živjela u Italiji te u novije vrijeme u Londonu, i iskusan gitarist iz Lovrana već dugo čine Augmented Reality Duo. Na ovom će koncertu predstaviti novi album, svoje inačice skladbi Brada Mehldaua, Chrisa Pottera i Vasila Hadžimanova te svoj hommage neortodoksnim jazz vokalisticama.

Domagoj Ralašić Home Cookin' Jazz, novi sastav tenor-saksofonista Domagoja Ralašića, na Jazz.hr-MBZ-ovom Proljeću nastupa u četvrtak, 13. svibnja. Ralašić, koji je školovanje počeo u Zagrebu, a jazz-suradnje u BP Clubu, danas ima međunarodnu karijeru i živi u Nizozemskoj. U kvartetu će mu se pridružiti pijanist David Gazarov, kontrabasist Zvonimir Šestak i bubnjar Ratko Divjak.

Austrijski Kvartet Paier Valcic, koji je s harmonikašem i skladateljem Klausom Paierom su-osnovala violončelistica iz Zagreba, Asja Valčić, nastupa u petak, 14. svibnja. Program kvarteta, naslovljen Cinema Scenes, čine njihove autorske skladbe, ali i obrade filmske glazbe.

Tim koncertom završava festival Jazz.hr/proljeće, no budite na MBZ Open Airu pored MSU-a i u subotu, 15. svibnja, na multimedijskom nastupu Pitch Shifting Group. Ova skupina, koju vodi skladatelj i saksofonist Grgur Savić – rođen u Zagrebu i nastanjen u Berlinu – u suradnji s dizajnericom Sanjom Star istražuje mogućnosti suvremene tehnologije i kombinacije „živih“ vizuala i glazbene izvedbe s ciljem stvaranja „muzivizualnog“ jezika.

Tijekom festivala, u Muzeju suvremene umjetnosti bit će postavljena izložba Monk autora stripova, slikara, animatora i ilustratora Danijela Žeželja, posvećena glazbi i životu legendarnog jazzista Theloniousa Monka.
 
 
Na sve koncerte festivala Jazz.hr/proljeće MBZ Open Air ulazak je besplatan, ali uz obaveznu rezervaciju ulaznica na e-mail adresi mbz@hds.hr.
Preuzimanje ulaznica bit će omogućeno na MBZ-ovim info-pultovima, dva sata prije početka programa. Rezervacija prestaje vrijediti ukoliko ulaznica nije preuzeta 30 minuta do početka programa. Preuzimanje ulaznica je OBAVEZNO!


Više o festivalskom programu potražite na www.mbz.hr.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja