hifimedia - Najbolji jazz albumi u 2020.

hifimedia - Najbolji jazz albumi u 2020.
Datum objave:
08.05.2021.

Protekla godina je zbog pandemije Covid-19 virusa bila vrlo izazovna i za jazz glazbenike obzirom da se nisu mogli održavati koncerti koji su velikom broju autora glavni izvor prihoda. Međutim, mnogi od njih su iskoristili to vrijeme “mirovanja” za stvaranje nove glazbe i snimanje novih albuma. Što se od novih izdanja svidjelo Davoru Hrvoju, našem uredniku jazz rubrike, pročitajte (i poslušajte) u nastavku teksta. Redosljed albuma je proizvoljan.

Charles Lloyd
8: Kindred Spirits (Live from the Lobero)
(Blue Note)
Jedan od najsofisticiranijih glazbenika u povijesti jazza, saksofonist, flautist, pijanist i skladatelj Charles Lloyd je prije tri godine svoj osamdeseti rođendan proslavio koncertom u kazalištu Lobero u Santa Barbari u Kaliforniji. Ovo izdanje, koje dolazi u nekoliko inačica: 3-LP-ja, 2-CD-a i DVD-u, uz bogato opremljenu knjižicu i fotografije, donosi snimku tog koncerta kojim Lloyd i u poznom dobu potvrđuje koliko je njegova glazba jedinstvena, moćna, mistična, produhovljena, kozmička…

Carla Bley / Andy Sheppard / Steve Swallow
Life Goes On
(ECM / Dancing Bear)
Dvadeset i šest godina nakon prvog zajedničkog trio albuma ova je trojka postigla takvu opuštenost i intuitivnu neverbalnu komunikaciju koja se zasniva na neprestanoj usredotočenosti, osluškivanju i odgovaranju u djeliću sekunde. Tome svakako pridonose i predlošci na koje se oslanjaju – skladbe Carle Bley. Radi se o pristupu koji objedinjuje intelekt i emocije, bliskom komornoj glazbi, bez velikih amplituda u dinamici, ali uz zanimljivu dramatiku i suptilnu organsku interakciju.

Christian Scott Atunde
Axiom
(Ropeadope Records)
CD, koji donosi snimku koncerta što ga je Scott snimio prije godinu dana u njujorškom jazz klubu Blue Note, donosi glazbenu, ali i političku i duhovnu poruku. Scott je stvorio jedinstven zvuk i pristup koji je zasnovan na suvremenim glazbenim trendovima, na tragu Milesa Davisa, ali ne zaboravlja korijene afroameričke glazbe i kulture općenito. Kroz takav stav preispituje relevantnost naziva jazz za glazbu koju izvodi. On ju voli zvati kreativnom improviziranom glazbom.

Rudresh Mahanthappa
Hero Trio
(Whirlwind Recordings)
Na ovom albumu Mahanthappa je odlučio napraviti odmak od svog skladateljskog rada i posvetio se izvedbama djela drugih autora. Na taj je način iskazao divljenje nekim, ne nužno kompatibilnim autorima koji su na njega utjecali, ali i bezvremenskim skladbama, jazz i ne samo jazz standardima, koje je predstavio na svoj, karakterističan način. To znači da su u konačnici izvedbe ujednačene i bliske njegovom karakteru, što, između ostalog ukazuje na njegov odnos prema slobodi i spontanosti.

Joshua Redman, Brad Mehldau, Christian McBride, Brian Blade
RoundAgain
(Nonesuch / Dancing Bear)
Nakon dvadeset i šest godina ova se all star skupina ponovno okupila kako bi snimila novi CD. Za snimanje ovog albuma pripremili su sedam novih skladbi: tri Redmanove, dvije Mehldauove i po jednu McBridea i Bladea. U tim post bop izvedbama zvuče kao da su sve to vrijeme svirali zajedno: kompaktno, opušteno, elegantno, uvjerljivo, komunikativno. U svakoj izvedbi izgaraju, osjeća se radost muziciranja, vjerojatno zbog zadovoljstva što su konačno ponovno zajedno, ali i što su ponovno pronašli zajednički jezik.

John Scofield
Swallow Tales
(ECM / Dancing Bear)
Iako su i prije svirali i snimali Swallowove skladbe, Scofield je odlučio na ovaj CD uvrstiti isključivo djela ovog glazbenika. Scofield je dubinski proučavao njegov skladateljski rad iz raznih kuteva. U izvedbama se osjeća stilska raznolikost – kreću se od nježnog mainstream jazza po uzoru na Jima Halla preko estetike klasične glazbe do žešćeg modernizma koji je Scofield usvajao svirajući s Milesom Davisom. Sve te elemente vješto je ukomponirao u smislenu cjelinu koja ima glavu i rep.

Aaron Diehl
The Vagabond
(Mack Avenue)
Još jedan rezultat istraživanja koje Diehl provodi na djelima slavnih jazz glazbenika, u ovom slučaju Rolanda Hanne i Johna Lewisa. No, nije se zaustavio na jazzistima. CD također sadrži njegove interpretacije djela Sergeja Prokofjeva i Philipa Glassa, kao i Diehlove skladbe. Fascinantan je način na koji pristupa poznatim djelima, rekonstruira ih i mijenja, nadograđuje, ne narušavajući njihovu izvornost, uvijek svježe i u duhu afroameričkog jazza. Profinjeno i diskretno, ali nabijeno unutrašnjom snagom.

Marcin Wasilewski Trio, Joe Lovano
Arctic Riff
(ECM / Dancing Bear)
Glazba na ovom albumu rezultat je sinergije različitih naraštaja, energija, pristupa i osobnosti koje se s povjerenjem i strastveno odnose prema onome što svaki od njih svira. Posve su usredotočeni, uronjeni u međuigre, doimaju se potpuno opušteni, kao da se radi o nečem naučenom, o čemu ne moraju razmišljati, što je rijetkost za ovakve suradnje u kojima se udružuju glazbenici koji inače ne sviraju zajedno. Ipak, to nije rutina, oni se svjesno upuštaju u rizik što ponekad donosi briljantne rezultate.

Pat Metheny
From This Place
(Nonesuch / Dancing Bear)
Kao mnogo puta do sad Metheny je i na ovom albumu uspio ostvariti izvedbe na visokoj umjetničkoj razini. Objedinio je raznolike glazbene interese kojima je bio zaokupljen tijekom raznih razdoblja stvaralaštva. Spoj jazza s klasičnom i filmskoj bliskom glazbom ostvaren je gotovo nezamjetno, kao da se radi o prirodnom amalgamu. Zvuk u nekim segmentima podsjeća na njegovo rano razdoblje djelovanja s Pat Metheny Groupom, no poruka je posve drukčija, politička.

Christian McBride Big Band
For Jimmy, Wes and Oliver
(Mack Avenue Records)
Ugledni McBrideov big band i kvartet iskazuju poštovanje Jimmyju Smithu, Wesu Montgomeryju i Oliveru Nelsonu, ali i njegovim albumima “Dynamic Duo” i “Further Adventures of Jimmy and Wes” koje je slušao u mladim danima. Ujedno podsjećaju na zdravu tradiciju orkestralnog jazza. Nije namjera kreirati novi zvuk nego onaj prepoznatljivi donijeti čim uvjerljivije. U tom cilju McBride je ulogu Montgomeryja dodijelio gitaristu Marku Whitfieldu, a Smitha orguljašu Joeyu DeFrancescu.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja