7. ZADAR JAZZ & BLUES

 7. ZADAR JAZZ & BLUES
Datum objave:
27.05.2021.

7. ZADAR JAZZ & BLUES
od 28. do 30.07. 2021.
Muzej Antičkog stakla Zadar /21:30h

28.07. AGUAS TRIO ( Cuba )
OMAR SOSA piano, keyboards, voice
YILLAN CAÑIZARES violin, voice
GUSATAVO OVALLES percussion

Kubanac Omar Sosa je skladatelj, aranžer, pijanist, bubnjar i improvizator. Njegova je glazba mješavina afro-latino jazza i ritmova iz cijelog svijeta. Pun je strasti, suptilnosti i gracioznosti. Kombinira elemente mnogih kultura: hip-hop energiju, slobodni duh jazz eksperimentiranja, ekvadorsku emocionalnost i senzualnost kubanske glazbe. Osvojio je nagradu za životno djelo Smithsonian Associates, pet puta je nominiran za nagradu Grammy te dva puta nominiran za BBC-jeve svjetske glazbene nagrade. Folklorne elemente iz Afrike i Amerike Sosa kombinira sa svojim afro-kubanskim korijenima i donosi ih u suvremenom jazz izrazu. Oslobađanjem od tradicionalne afro-kubanske glazbe i otvaranjem inovativnim interpretacijama, kombinirajući folklor sa suvremenim zvukom, Sosa spaja glazbene izričaje svojih predaka s urbanim.

29.07. „MR. DEFUNKT“ JOSEPH BOWIE & THE BASTARDZ  (USA-CRO-NL)

Joseph Bowie – trombone, vocals, percussions
Damir Šomen– drums
Gojko Tomljanović – keyboards
Alen Svetopetrić– bass guitar
Ivica “Johnny” Premelč – sax
Jex – guitar

Jedan od najboljih svjetskih trombonista, funk legenda, Joseph Bowie utemeljitelj  je kultnog banda Defunkt. Već desetak godina surađuje s jakim domaćim jazz & funk snagama, grupom The Bastardz.

Joseph Joe Bowie utemeljitelj je jazz funk grupe Defunkt. Potječe iz čuvene glazbene dinastije Bowie (Lester Bowie jedan je od najboljih trubača, utemeljitelj Art Ensamble of Chicago, Bryron Bowie saksofonist i aranžer) i mnogi ga smatraju jednim od najboljih trombonista svijeta. Defunkt je surađivao s velikanima funk scene kao što su Dave Doran, Sigi Finkel, Wolf Wolf, Jean - Paul Bourelly i drugi. Njegov energičan nastup i vještina kojom "surfa" između funka i jazza zasjenjuje i mnoge mlađe kolege, a stil vrlo dobro spaja s kvalitetnom pop funk i jazz glazbom kakvu već godinama proizvode i njeguju Bastardzi. U njihovim pitkim glazbenim kombinacijama imaju prilike uživati kako oni koji vole vrsne instrumentaliste i virtuozne izvedbe pjevača tako i oni koji se uz glazbu žele jednostavno opustiti i zaplesati.  
The Bastardz je jedan od najboljih hrvatskih funk bendova koji je u trideset godina karijere osvojio tri nagrade Porin, izdao šest albuma te ostvario značajan uspjeh na top listama širom regije s desetak hitova. Imaju česte nastupe na raznim jazz festivalima i koncertima u zemlji i inozemstvu.

30.07. Dena DeRose Trio (USA)
Dena DeRose - piano and vocals
Wolfram Derschmidt - acoustic bass
Howard Curtis - drums
Dena DeRose je američka pjevačica i pijanistica, američka zvijezda na svom području, umjetnica koju kritika naziva "najboljom pijanisticom i pjevačicom još od Shirley Horn".
Gostujuća profesorica na jazz akademiji u Grazu za sobom ostavlja prepune koncertne dvorane i prezadovoljnu publiku. "Ako dođe u Vaš grad, ulaznicu za koncert nabavite čim prije jer Dena DeRose naprosto zapanjuje lakoćom svirke na klaviru i izuzetnim vokalnim talentom!" (Washington City Paper).
Deni DeRose su njezine izuzetne interpretacije donijele gostovanja i u legendarnim američkim jazz klubovima kao što su Blue Note i Smoke and the Jazz Standard u New Yorku, The Jazz Showcase u Chicagu, ali i na festivalima diljem svijeta – na čuvenom Monterey Jazz festivalu,  Jazz Baltica festivalu, The Hague Jazz itd.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja