Jazz programi u Muzeju suvremene umjetnosti

Jazz programi u Muzeju suvremene umjetnosti
Datum objave:
09.06.2021.

I ove godine, tijekom 6 subota u lipnju i srpnju, u popodnevnim i večernjim satima održat će se tradicionalni program Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu – Ljeto u MSU 2021.

Program uključuje posjet aktualnim izložbama u MSU-u, filmske projekcije u Kinu Metropolis, performanse i koncerte. Program donosi presjek aktualnih događanja, velikih zvijezda, ali i najnovijih umjetničkih otkrića na multidisciplinarnoj umjetničkoj sceni, kako kad se radi o sceni grada Zagreba, tako i Hrvatske, ali i regije i svijeta.

U koncertnom programu nastupit će Zagreb Calling (Ivan Grobenski, ŽEN, Klinika Denisa Kataneca), Porto Morto, Matija Dedić, Sacher, Mimika Orkestar, Matej Meštrović & Borna Šercar. Filmski program donosi 6 recentnih naslova: dokumentarni domaći film Galeb, francuski triler Časnik i špijun, argentinska komedija Pljačka stoljeća, čileanska plesna drama Ema, nagrađivani koreanski film Minari i francuska komedija Neobični životi.

U izložbenom programu može se razgledati I.K. 100 – Retrospektivna izložba Ivana Kožarića, izložba Ratko Petrić: Baciti istinu u lice! te izložba Matko Vekić: Arhipelag.

U performativnom dijelu programa Ljeto u MSU 2021 nastupit će Petra Mrša, Pero Kavgić, Barbara Radelja, Andro Giunio i Nika Ham.

KONCERTI

5. 6. Zagreb Calling: Ivan Grobenski, ŽEN, Klinika Denisa Kataneca
12. 6. Porto Morto
19. 6. Matija Dedić
26. 6. Sacher
3. 7. Mimika Orkestar
10. 7. Matej Meštrović & Borna Šercar

I. GLAZBENI PROGRAM  

1. Zagreb Calling

Ulaz od 19.30, a koncert počinje u 20 sati.

 

Matija Dedić

Od pete godine svira klasičnu glazbu. Nakon završene srednje glazbene škole, 1991. odlazi u Graz gdje upisuje Jazz akademiju. Privatne sate imao je kod Johna Taylora iz Kölna, Hala Galpera, Billa Dobinsa i Barrya Harrisa. Diplomirao je 1997. godine u klasi profesora Haralda Neuwirtha. Svira s vlastitim sastavom Boilers Band i Tamarom Obrovac i njezinim kvartetom, a krajem 90-ih osniva Marija Dedić Trio, u kojem izvodi i autorska djela. Album Octopussy (1998) proglašen je jednim od najboljih debitantskih albuma zadnjih 10 godina. Matija je nakon toga osvojio preko 25 nagrada Porin u različitim kategorijama, nagrade Crni Mačak, Mega Music Award, destetak nagrada za najboljeg instrumentalistu godine. S njim u sastavu još sviraju iskusni jazz glazbenici iz kvarteta Tamare Obrovac, Žiga Golob (kontrabas) i Krunoslav Levačić (bubnjevi). Tijekom godina svirao je u dvoranama poput Lincoln Center u New Yorku, Olympia u Parizu. Nastupa po cijelom svijetu i spada u vrlo rijetke domaće glazbenike posljednjih godina koji surađuju sa izrazito etabliranim glazbenicima iz sjeverne Amerike. Album posvećen preminulom ocu, Matija svira Arsena, iz 2015. proglašen je najboljim albumom te ujedno i najprodavanijim u Hrvatskoj i nagrađen s šest nagrada Porin. Privatno se usavršava kod Barrya Harrisa, jednog od najvećih jazz glazbenika.

 

Mimika orkestar

Alternativni jazz, world i progressive orkestar iz Londona osnovao je saksofonist i skladatelj Mak Murtić. Orkestar trenutno radi na projektu koji se bavi mediteranskom glazbom, odnosno jazzom / third streamom, mediteranskim krajolicima i narječjima u sklopu scensko-narativnog nastupa. Ovaj projekt rađen je u doba pandemije i vezan je uz istraživanje izolacije, ali ujedno i povezanosti Mediteranskih otoka sa svijetom. Orkestar u ljeto 2021 nastupa premijerno sa materijalom s novog nosača zvuka „Altur Mur“. Posljednji album Mimika orkestra „Bozanstva Zemlje i Vode“ bavi se staroslavenskom mitologijom i na njega je utjecala glazba s ovih podrucja uz utjecaje big band-a i progresivnog jazz/rocka te suvremene glazbe.

 

Meštrović & Šercar

Neobični i atraktivni nastupi iskusnih glazbenika često kombiniraju instrumente klasične glazbe, poput klavira, s posve alternativnim i eksperimentalnim izvorima zvuka poput boca ili automobilskih  felgi.

Matej Meštrović vrlo  je svestran umjetnik. Godine 2018. postao je prvi hrvatski kompozitor koji je imao praizvedbu vlastitog djela - Dunavske Rapsodije – u dvorani Carnegie Hall – Stern. Autor je glazbe za 3 hrvatska paviljona na svjetskim izložbama EXPO – Šangaj, Hannover, i Lisabon. Nagrađen je Nagradom Grada Zagreba i brojnim drugim nagradama. Njegov CD “Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos” uvršten je na Spotifylistu 50 klasičnih izdanja. Album “3 Rapsodije za klavir i orkestar” snimljen sa Zagrebačkom Filharmonijom, prvi je službeni CD u povijesti tog orkestra za američko tržište. Američka kritika proglasila je Mateja Meštrovića hrvatskim John Williamsom.

Bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar svira, piše filmsku i  kazališnu glazbu, djeluje u Zagrebačkoj filharmoniji i više drugih orkestara. Nastupa i u više sastava koji se bave jazz glazbom. Surađivao je s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem i Gabi Novak, Michelom Legrandom, Miljenkom Prohaskom, Boškom Petrovićem, Terezom Kesovijom, Oliverom i drugima. Suosnivač je trija Boob–n–yar s kojim izvodi autorske kompozicije i klasične udaraljkaške skladbe. Dobitnik je nagrada Status za najperspektivnijeg mladog glazbenika na području jazza 1999. i za najboljeg jazz bubnjara 2014. godine. Nagrađen je i Porinom 2011. i 2013. (za skladbu „Melancholy“ sa albuma „Nehaj“). S Jazzianom Croaticom ima zapažene nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja