Jazz.hr jesen 2021.

Ovogodišnje 31. izdanje festivala Jazz.hr/jesen obilježavaju mnoge promjene i noviteti: umjetničko vodstvo festivala preuzima skladateljica i glazbenica Lana Janjanin, koja u fokus stavlja hrvatsko jazz skladateljstvo, proširuje žanrovsku lepezu izvođača te festivalu nalazi novi dom - u zagrebačkoj Tvornici Kulture.

PROGRAM

 

30.9. 19:30h
 
Jazz Orkestar HRT-a

Miron Hauser - dirigent

Solisti:

Joe Kaplowitz (Hammond orgulje)

Lela Kaplowitz (vokal)

Chui (Toni Starešinić – klavijature)

Zoran Majstorović (oud)

Bruna Matić (bubnjevi)

Valerija Nikolovska (vokal) & Viktor Lipić (klavijature)

Mario Bočić (saksofon) & Luka Žužić (trombon)

Filip Novosel (tambura)

Zvjezdan Ružić (klavir i melotron)

FiloSofía (Sofija Široka – vokal, Darko Sedak-Benčić - truba, Lazaro A. Hierrzuelo – vokal i perkusije)

 

1.10. 19:30h

Zvonimir Šestak Groove Assembly
Promocija albuma "In the Pocket"


Mario Bočić (saksofon)
Joe Kaplowitz (klavir)
Janko Novoselić (bubnjevi)
Zvonimir Šestak (kontrabas)
+ gosti:
Hrvoje Rupčić (konge i udaraljke)
Borko Rupena - (pandeiro i udaraljke)
 
1.10. 20:30h


Daniel Caccia feat. Organ Trio
 
Daniel Caccia (vokal)
Renato Chicco (Hammond orgulje)
Eran Har Even (gitara)
Heinz Lichius (bubnjevi)
 
 

2.10. 19:30h
 
freekind.


Sara Ester Gredelj (klavijature/glas)
Nina Korošak-Serčić (bubnjevi)
 
2.10. 20:30h 

Mimika Orchestra
 

Mak Murtić - dirigent, sopila


Maja Rivić (vokal)
Marta Kolega (vokal)
Dunja Bahtijarević (vokal)

Nika Bauman (flauta)
Marko Lucijan Hraščanec (sopran saksofon, alt saksofon)
Vojkan Jocić (tenor saksofon)
Marko Gudelj (bariton saksofon)

Leo Beslać (vokal, flauta, sintisajzeri, klavijature)

Valdemar Kušan (truba, krilnica)
Danijel Hršak (truba, krilnica)
Luka Žužić (trombon)
Jurica Rukljić (ventil trombon)
Joe Kaplowitz (tuba)

Josip Šustić (klasična gitara, električna gitara)
Viktor Slamnig (električni bas)
Nenad Kovačić (tradicijske udaraljke)
Jan Ivelić (bubnjevi)


 

Pozivamo sve posjetitelje da nam se svaki dan nakon koncerata pridruže na jam sessionu koji će počinjati u 22h u Malom pogonu Tvornice kulture.

Svaki dan festivala posjetitelji će imati priliku pogledati izložbu hrvatske umjetnice Neve Baričić u Malom pogonu Tvornice kulture.

---------------------------

HRT Jazz Orkestar i solisti

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj, svojim neprekidnim djelovanjem više od sedam desetljeća svrstava se među najdugovječnije big bandove na svijetu. Utemeljen je u sezoni 1946./1947. kao Plesni orkestar Radio Zagreba za potrebe radijskih emisija i snimanja, da bi s vremenom počeo i javno nastupati; osim sudjelovanja u mnogim javnim emisijama te samostalnih koncerata u zemlji i inozemstvu, od 2000. godine održava vlastiti koncertni ciklus koji se izravno prenosi na Trećem programu Hrvatskoga radija. Od vodstva prvih dirigenata, Zlatka Černjula, Miroslava Killera, Milivoja Körblera i Nikice Kalogjere, preko Miljenka Prohaske, do Silvija Glojnarića, Saše Nestorovića i Andreasa Marinella, orkestar se profilirao u jedan od najutjecajnijih jazz sastava na našoj sceni te pravi nukleus ponajboljih jazz glazbenika. Jedna od posebnosti orkestra jest činjenica da većina njegovih članova, osim kao izvođači, djeluju i kao skladatelji te aranžeri. Miljenko Prohaska, koji je orkestar vodio najduže, od 1955. do 1989., usmjerio je programsku orijentaciju na domaći repertoar, čime je orkestar izgradio specifični stil, prepoznatljiv u međunarodnim granicama. Ta praksa traje i danas kroz natječajni projekt Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a, autorske koncerte članova orkestra i mnogobrojne suradnje s domaćim glazbenicima raznih žanrovskih opredjeljenja. Istodobno, vodeći glazbenici međunarodne jazz scene redovito gostuju kao solisti i dirigenti, a sve to zabilježeno je na audio i videosnimkama pohranjenima u arhivi HRT-a i na mnogim diskografskim izdanjima. Od sezone 2019./2020. umjetnički voditelj orkestra je Miron Hauser. Jazz Okrestru HRT-a na ovom koncertu pridružit će se njegovi dosadašnji gosti i suradnici, koji će kao solisti i skladatelji predstaviti svoje skladbe i aranžmane pisane upravo za ovaj orkestar.

Daniel Caccia feat. Organ Trio

Danijel Čačija (1986.) rođen je u Osijeku, iz kojeg je s obitelji kao dijete imigrirao u Njemačku. Svoje glazbeno obrazovanje započinje kao klasični pijanist na Konzervatoriju u Frankfurtu, a nastavlja na jednom od najprestižnijih jazz studija u Europi - na KUG Jazz odjelu u Grazu, koji završava u klasi Grammyjem višestruko nominirane pjevačice i pijanistice Dene DeRose. 
Još kao vokalni solist u Njemačkom Nacionalnom Jazz Orkestru (BundesJazzOrchester), Daniel je u prestižnom američkom časopisu DownBeat proglašen najboljim mladim pjevačem u 2013. godini.
Nakon što je osvojio Porin u kategoriji «Jazz album godine» za album na kojem izvodi glazbu Ive Robića u modernim jazz aranžmanima snimljen s HGM Jazz Orkestrom Zagreb 2014. godine, izdaje svoj debitantski solo album «LIFELINE», a 2016. godine osvaja i nominaciju prestižne njemačke glazbene nagrade «ECHO JAZZ» kao pjevač godine. 
Osim što radi kao profesor glazbe, Čačija nastupa sa svojim kvartetom, kao i u raznim drugim formacijama (bivši Roger Cicero Big Band, Latvian Radio Big Band, Sigi Feigl Big Band itd.).

Zvonimir Šestak Groove Assembly

Promocija albuma "In the Pocket"


Jedan od najboljih i najtraženijih hrvatskih basista, Zvonimir Šestak (1988.), s pozicije sidemana prelazi na mjesto bandleadera, predstavljajući svoj skladateljski prvijenac – album „In the pocket“. Višegodišnji kreativni proces, započet još za vrijeme njegovog studija jazz kontrabasa na glazbenoj akademiji u Grazu, kulminirao je 2019. godine, kada je ovjekovječen snimljenim albumom. Kompozicije su spoj ideja većinom baziranih na snažnom meloritmičkom odnosu bas linija i pulsacije bubnjeva na koje se nadovezuju harmonija klavira te melodija saksofona stvarajući vrlo snažan groove. Značajan utjecaj na kompozicije imaju afrokubanska i brazilska glazba, koje izmiješane s jazz formom imaju tendenciju potaknuti slušatelje i glazbenike na ples. Međusobna suradnja ovih glazbenika u raznim kreativnim sastavima tijekom posljednjih nekoliko godina doprinijela je intuitivnoj, spontanoj i zanimljivoj interakciji na nastupima te u konačnici rezultirala upravo ovim projektom i albumom.

Mimika Orkestar


Mimika Orkestar avangardni je konceptualni world-jazz ansambl formiran 2010. godine u Londonu, a trenutno baziran u Zagrebu. Osnovao ga je hrvatski multiinstrumentalist i kompozitor Mak Murtić (1988.), čije su autorske kompozicije za ovaj ansambl pod snažnim utjecajem tradicija balkanskog folklora povezanog sa suvremenom jazz ekspresijom. Posljednji album orkestra „Božanstva Zemlje i Vode“ bavi se staroslavenskom mitologijom i na njega je utjecala glazba s ovih područja, kao i izričaj big banda te progresivnog jazz/rocka te suvremene glazbe. 
Osim glazbe sa svog posljednjeg albuma, Mimika trenutno izvodi i novi materijal s nadolazećeg albuma Altur Mur, koji će uskoro izdati pod svojom vlastitom izdavačkom kućom Rika Muzika. Ovo izdanje bavi se glazbom Mediterana, odnosno jazzom/third streamom inspiriranom njome, mediteranskim krajolicima te narječjima u sklopu scensko-narativnog nastupa. Oba albuma povezuju specifični suvremeni pogledi na lokalne mitove i tradicije Balkana, u koje nas orkestar uranja kroz svoj kostimirani scenski nastup, dozivajući izgubljene te skrivene svjetove. 
 

freekind.
 
Be free. Be kind. (U prijevodu: Budi slobodan. Budi dobar.) Ovo je filozofija dvojca freekind., kojeg su pijanistica i vokalistica Sara Ester Gredelj (Hrvatska) i bubnjarka Nina Korošak-Serčič (Slovenija) oformile nakon upoznavanja na jazz akademiji u Grazu, gdje su i bazirane. Njihove pjesme promiču snažne poruke ljubavi i nade, nadopunjene R&B te jazz grooveom. Njihova glazba inspirirana je umjetnicima kao što su PJ Morton, Common i YEBBA. Svoj prvi samostalno-producirani EP not good enough izdale su digitalno u lipnju 2021. godine. Inspirirane pozitivnim reakcijama na izdanje, trenutno rade na svom prvom cjelovitom albumu te oduševljavaju publiku nastupima na brojnim festivalima.

Projekt realiziran uz podršku: Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Zagreb, Ministarstvo kulture, Turistička zajednica grada Zagreba

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja