JazzTimeRijeka nastavlja projekt “Jazz u školama”

JazzTimeRijeka nastavlja projekt “Jazz u školama”
Datum objave:
21.10.2021.

Jazz Time Rijeka festival poznat je po svojoj dugogodišnjoj praksi promocije mladih jazz glazbenika Primorsko Goranske županije pružajući im priliku da nastupe na festivalskoj pozornici, a od ove jubilarne, tridesete, godine postojanja i kroz festivalsko diskografsko izdanje. Većina od tih glazbenika svoje je jazz obrazovanje stekla izvan Hrvatske, što je potaklo organizatore festivala da osmisle projekt popularizacije jazz glazbe u školama u nastojanju da se više djece i mladih upozna sa čarima slušanja i sviranja jazza.
 
Projekt “Jazz u školama”, koji je svoje ostvarenje u praksi, doživio 2019. godine, u skladu je sa kurikularnim smjernicama i kao takav predstavljen je na glavnoj sjednici Glazbene kulture u PGŽ.
 
Projekt, namijenjen učenicima od 5. razreda osnovne škole nadalje, zamišljen je da obuhvati predstavljanje jazz glazbe kroz nastupe renomiranih jazz glazbenika i edukatora, u trajanju od jednog školskog sata. Predavači su renomirani glazbenici, Spartaco Črnjarić - gitara, Tonči Grabušić - bubnjevi i Damjan Grbac - kontrabas, koji će učenicima približiti povijest jazz glazbe, njezin nastanak i glavne smjernice, te najutjecajnije izvođače jazz glazbe. Program je zamišljen kao interaktivna radionica te će učenici moći svojim pitanjima oblikovati teme o kojima će im predavači govoriti i isprobati neke od instrumenata karakterističnih za jazz glazbu.
 
Organizatori projekta “ Jazz u školama” nadaju se da će učenike na ovaj način potaknuti da istražuju glazbu i izvan jazza, te da će neki od njih u godinama koje dolaze i zasvirati na pozornici Jazz Time Rijeka festivala.
 
Pokrovitelji projekta su Primorsko-Goranska županija i Grad Rijeka.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja