Novi album: “GIIPUJA za Matetića”

Novi album: “GIIPUJA za Matetića”
Datum objave:
09.01.2022.

Novi album: “GIIPUJA za Matetića”
 
“Saki neka stori svoju dužnost, saki neka svoj talent stavi va službu svojega naroda i njegove duhovne ili materijalne kulture” Ivan Matetić Ronjgov
 
Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima” ili, skraćeno, “GIIPUJA” projekt je iznimno kreativnog kontrabasiste iz Kastva Damjana Grbca koji se sa svojim kvartetom “Damjans”, povezujući etno glazbu Istre i Primorja sa suvremenim jazzom, otisnuo na intrigantno glazbeno putovanje, vješto interpretirajući glazbeno stvaralaštvo prošlosti kroz suvremene muzičke prakse.
 
Grbac i njegov kvartet predstavljaju nam novo izdanje naziva “GIIPUJA za Matetića” u nakladi izdavačke kuće Rezonator Records.

Prošle je godine obilježena 140. obljetnica rođenja i 60. obljetnica smrti Ivana Matetića Ronjgova, velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga. Upravo u čast Matetiću, kroz nove zvukove i aranžmane, te originalan i prepoznatljiv zvuk Damjansa, začet je novi projekt pod nazivom GIIPUJA za Matetića, temeljen na motivima tradicionalne glazbe Istre i Primorja, s naglaskom na djela i aranžmane ovog glazbenog velikana.
Projekt je ove godine zaokružen i diskografskim izdanjem.
 
Album je snimljen uživo u G.I.S. studiju u Kastvu početkom 2021.. Snimatelj Matej Zec i producent Damjan Grbac zajednički potpisuju miks albuma, a naslovnica je djelo Črčke Designa Ive Vianello. Damjans su Damjan Grbac - kontrabas, Marko First - violina, sopela, Aldo Foško - bas klarinet i Tonči Grabušić - bubnjevi.
 
Album “GIIPUJA za Matetića” možete poslušati na streaming servisima
https://rezonator.streamlink.to/giipuja-za-matetica .

 Izdanje će biti realizirano i u fizičkom obliku i to na USB sticku va kamike (u kamenu). Za sve poznavatelje opusa projekta GIIPUJA diskografsko izdanje na USB sticku nije nepoznanica. 2017. godine objavljen je album “Forest GIIPUJA’, snimljen u šumi, za koji su kutijice napravljene od drveta oraha karakterističnog za područje u kojem je nastala i glazba. “GIIPUJA za Matetića” biti će sada objavljena u omotu od karakterističnog lokalnog kamena.
 
GIIPUJA nas svakim novim koncertom i diskografskim izdanjem provodi kroz jedinstveno glazbeno iskustvo, promovirajući autohtonu glazbu, aktualizirajući je u suvremenom kontekstu i otvarajući joj vrata u svijet popularne glazbe kako bi nastavila živjeti za nove generacije.


 

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja