Zvjezdan Ružić u HNK “Ivana pl. Zajca” predstavlja album “Inspiration”

Zvjezdan Ružić u HNK “Ivana pl. Zajca” predstavlja album “Inspiration”
Datum objave:
15.05.2022.

Zvjezdan Ružić će 22. svibnja u 20 sati nastupiti u HNK “Ivana pl. Zajca” u Rijeci. Tom Prigodom predstavit će svoj novi album “Inspiration”, drugo izdanje njegova projekta Pianotron. Kao gosti pridružit će mu se Josipa Lisac i Luko Paljetak.Pijanist, aranžer i skladatelj čije titule tek djelomično opisuju mikrokozmos u kojemu koegzistiraju njegova glazba i njegova publika. Iskreni romantik u vječnoj potrazi za istinom istu traži i pruža i notama, što osjećaju i struka i publika koja s nestrpljenjem iščekuje njegov sljedeći projekt.

Rođen 21. lipnja 1988. u Rijeci, bilo je, zapravo, pitanje vremena kada će napustiti sigurnu luku i uputiti se svjetskim morima kako bi usavršio vještinu kojom na svakom koncertu uspijeva dati komadić sebe svojoj publici. Jazz klavir je diplomirao na Kärtner Landeskonservatoriumu u Austriji u klasi prof. Roba Bagarda (SAD), a potom znanje usavršava na jazz seminarima pijanista Emila Spanyja te privatnim satovima pijanista Davida Gazarova.

Godine 2015. sa svojim sekstetom izdaje prvi samostalni album, „The Knightingale Cabaret“, na kojem uspješno pronalazi način da pomiri elemente američkog jazza s hrvatskim melosom i kulturnom baštinom iz podneblja u kojem je odrastao. Isto prepoznaje i struka, pa Ružić biva nagrađen Porinom za najbolju jazz skladbu te od tog albuma broji tek prvu u nizu takvih nagrada. Neposrednost i iskrenost njegovog izričaja čine njegove skladbe jednostavno pitkima čak i kad one imaju nimalo jednostavne ritmičke mjere. To je zasigurno jedan od razloga zašto je i njegov drugi album, „Elfin Farewell“, također nagrađen Porinom za najbolju jazz skladbu. 2017. godine Ružić osvaja Kinu ili, bolje rečeno, Kina osvaja Ružića, pa inspiriran prvom turnejom po Kini sklada posljednje objavljeni album „Pandaland, kojeg je struka Porinom nagradila u čak dvije od tri kategorije: najbolji jazz album i najbolja izvedba jazz skladbe. Velika promocija albuma izvedena je 2018. godine upravo u zemlji inspiracije, Kini. Unatoč tome, vjerojatno upravo njegova skromnost i neopterećenost priznanjima omogućuju da publici svaki put bude toliko blizak i intiman, kao da je svaka nota upravo za njih – jer doista jest. Iako nisu razlog zbog kojeg se bavi sviranjem, Ružić broji mnoge nagrade: kao peterostruki dobitnik Porina i šesterostruki dobitnik strukovne nagrade „Status“ u kategoriji jazz klavir, svaki put iznova potvrđuje kvalitetu svog glazbenog izričaja.

Na svoje putovanje glazbom vodio je publiku diljem svijeta. U samo 30 godina života, nastupio je i svoj glazbeni trag ostavio u u prestižnim dvoranama poput Schoenberg Halla na sveučilištu UCLA u Kaliforniji i najstarijoj koncertnoj dvorani u Shanghaiju, Cadillac Shanghai Concert Hallu, koju je napunio sa Zvjezdan Ružić Sextetom, a suradnja s 2Cellos odvela ga je i putevima Australije, Novog Zelanda i Japana, gdje je nastupio u Tokiju u čuvenoj Areni Budokan.

Vedrina i dječački duh te stalna potreba za istraživanjem nečega novog rezultirali su i suranjom sa zagrebačkim Dječjim kazalištem lutaka na predstavi „Cvilidreta“ pod vodstvom vrsne redateljice Saše Broz, no to nije bila prva suradnja s kazalištima: već prije je surađivao s kazalištima skladanjem glazbe za predstave “La fatiche di Pseudolus”, “I botoni de la Montura” te “La finta ammalata”.

Nakon godina istraživanja svijeta kojeg donose crno-bijele tipke i suradnje s brojnim hrvatskim i inozemnim glazbenicima, koja su rezultirala osebujnim diskografskim opusom, Ružić se prepušta novim vodama solo piano albumum „Delightful F“, projektom u kojem kombinira koncertni klavir i Mellotron – „Pianotron”, u note zapisan u Velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. I dok je isti u dosadašnjoj karijeri najveći izazov za njega, publika sastavljena od renomiranih domaćih glazbenika te vjernih fanova pokazala je da je itekako spremna za njegove nove glazbene podvige.

 

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja