Koncert za Damira Kukuruzovića

Koncert za Damira Kukuruzovića
Datum objave:
18.05.2022.

Sjećanje na Damira Kukuruzovića uz emotivne nastupe njegovog banda i glazbenih gostiju!

I sreća i tuga sinoć su ispunile punu Malu dvoranu Vatroslava Lisinskog – kako u publici, tako i na pozornici. Damirov Django Group je s glazbenim gostima izvodio pjesme s LP-a „Smile“, posljednjeg albuma iznimnog gitarističkog virtuoza koji nas je prerano napustio 2020.

Na koncertu su se uigranom bandu pridružili vodeći nizozemski gitarist Paulus Schäfer, Zoran Čutura, Zoran Predin, Sonja Stević Granić, Vesna Čipčić i Miro Ungar.

Svaka je pjesma i izvedba imala posebni emotivni naboj, a posebno je to došlo do izražaja na posljednjoj pjesmi i skupnom izvođenju hita „A sad adio“.

Sinoć je Damiru Kukuruzoviću posthumno dodijeljena i nagrada HGU-a za doprinos glazbi, a nagradu je supruzi Damira Kukuruzovića, koja je ujedno i producentica koncerta, uručio Zvonimir Bučević-Buč.

Nakon smrti gitarističkog virtuoza, band (osnovan 2005.), nastavio je s radom pod imenom Damirov Django Group i to u sastavu:  Bruno Urlić – violina, Juraj Markač – gitara, Paul Kempf – klavir, Miroslav Čehaić – gitara, Željko Bilbija – bas, Goran Brebrić – cajon.

I sinoć je na šarolikom repertoaru bio novi singl s albuma „D(j)evojko mala“.

Violinist Bruno Urlić, a sada i vođa Kukuruzovićevog banda, prisjeća se kako su uvijek s velikim užitkom, izvodili ovu pjesmu jer je publika uvijek spremno sudjelovala i svojim zborskim pjevanjem podizala atmosferu na koncertima:

„Singl D(j)evojko mala naglašava potrebu Damirove Django Groupe da se približi i zahvali publici kojoj jazz nije prvi odabir, ali su nakon posjeta njihovim koncerata ostali vjerni sljedbenici njihove glazbe“.

Pjesma "D(j)evojko mala" je inače i prva vokalna izvedba Damir Kukuruzović Django Groupe, benda koji je oduvijek "koketirao" s filmskom glazbom. Stoga je veliki dio repertoara vezan upravo uz glazbu iz filmskih uspješnica poput: „Chocolat“, redatelja Lassea Hallströma s Johnnyjem Deppom i Juliette Binoche, u kojem se pojavljuje kompozicija „Minor Swing“ Djanga Reinhardta i Stéphane Grappellija, potom „Midnight in Paris“ Woodieja Allena u kojem se pojavljuje pjesma „Je suis seul ce soir“ autora Paula Duranda, Jeana Casanove i Rose Noël. Tako je i s LP-a „Smile“, istoimena kompozicija koju je u originalu napisao Charlie Chaplin, korištena kao glazbena podloga u filmu „Modern Times“.

O Damiru Kukuruzoviću:

Damir Kukuruzović se ubraja u red gitarističkih virtuoza koji je uz iznimne sviračke vještine uspijevao dosegnuti najvišu estetsku razinu.

Surađivao je s najvećim glazbenim virtuozima današnjice: Stochelom Rosenbergom, Robinom Nolanom, Angelom Debarreom, Raphaelom Faysom, Ludovicom Beierom, Paulusom Schäferom, Wawauom Adlerom, Yorguijem Loefflerom, Joschom Stephanom, Gismom Grafom, Sinanom Alimanovićem, Adrianom Burnsom i mnogim drugima. Upravo su Robin Nolan, Gismo Graf, Sinan Alimanović te Paulus Schäfer gostovali na njegovu zadnjem albumu "Smile" koji je u kolovozu 2021. godine ugledao svjetlo dana.

U bogatoj karijeri, objavio je CD "Green Hill Gypsy Swing" s legendarnim Angelom Debarrom, "Mnouche" s Ludovicom Beierom, "My Django Family" s Wawauom Adlerom i Vlatkom Stefanovskim, a 2019. CD i vinil sa Zoranom Predinom "Zoran pjeva Arsena, uz pratnju svoga Django Groupa i Matije Dedića.

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja