JazzHR festival - Spring edition 2022

 

04/05/22 ▷ 19:30

 

Marko Črnčec Trio

 

Marko Črnčec - klavir

Josh Ginsburg - kontrabas

Kristijan Krajnčan - bubnjevi

 

Marko Črnčec jedan je od vodećih slovenskih suvremenih glazbenika. Na međunarodnoj jazz sceni prisutan je više od 10 godina, od kojih je posljednjih 6 godina proveo u New Yorku, ostavivši zapažen trag. Kao lider objavio je pet albuma hvaljena od strane kritike, od kojih je jedan - Devotion (Whirlwind Recordings, 2014) - američki portal „All About Jazz“ uvrstio među 20 najboljih snimaka te godine, uz velika imena kao što su Brian Blade, Ambrose Akinmusire, Tigran Hamasyan, Jason Moran i drugi. Njegov posljednji album Roads, objavljen u prosincu 2021. godine, snimljen je sa Big bandom RTV Slovenije.

 

U posljednjem desetljeću snima i nastupa s poznatim imenima njujorške jazz scene među kojima su i Jonathan Kreisberg, Mike Moreno, Billy Hart, Seamus Blake, Marcus Gilmore, Rez Abbasi, Mark Shim, Alex Sipiagin, Joe Locke i mnogi drugi.

 

Na ovom koncertu predstavlja kompozicije sa svojeg zadnjeg trio albuma Place to live  (Fresh Sound New Talent, 2019), kao i svoje interpretacije omiljenih mu jazz standarda i skladbi suvremenih jazz skladatelja.

 

 

04/05/22 ▷ 20:30

 

FiloSofía

 

Sofija Široka - vokal

Darko Sedak-Benčić - truba, prateći vokal

Miron Hauser - trombon, prateći vokal

Lázaro Amed Hierrezuelo - vokal, konga

Luka Žužić - trombon

Marko Šolman - truba

Erik Marenče - klavir, talk-box

Aleš Avbelj - el.bas, kontrabas

Vid Begić - prateći vokal, harmonika

Aljoša Jerić - timbal

Manuel Lupen - prateći vokal, perkusije

Goran Klisurić - tonski majstor, tamburica

 

FiloSofía je međunarodni autorski sastav s prostora Hrvatske i Slovenije koji izvodi latinoameričku glazbu. Jedinstven je po mnogočemu, a najviše po tome što u njemu djeluje 5 autora - Darko Sedak-Benčić, Luka Žužić, Miron Hauser Sofija Široka i Lázaro Amed Hierrezuelo. Osim energičnom i originalnom glazbom, ansambl postiže uzavrelu atmosferu i plesnim umijećem, što njihov nastup čini kompletnim audio-vizualnim doživljajem.

Otkako je izašao njihov debitantski album Nuestra Histora (2019), bend se afirmirao ne samo kao ravnopravan u konkurenciji najvećih salsa bendova Latinske Amerike, nego kao autentičan, europski bend koji je svojim znalačkim pristupom pisanju glazbe, aranžmana i tekstova, kao i fusionom s motivima balkanske glazbe uspio zadobiti poštovanje obožavatelja i struke tog žanra.

 

Novi album Ba-Clave (2022), u svojem imenu skriva igru riječi koja upućuje na balkansku poslasticu i ritmički obrazac karakterističan za latinoameričku glazbu. Album obuhvaća raznovrsne stilove (salsu, pachangu, timbu, guajiru, guaguancó, danzonete, congu i fusion), a tekstualno se dotiče širokog broja tema kao što su duhovno buđenje, prijetvorni svijet teatra, nostalgija za domom, ljubav i ludost, pa čak i istarska tematika.

 

 

 

05/05/22 ▷ 19:30

 

NOVE NADE JAZZA "Marjan Marjanović"

 

Tradicionalna smotra Nove nade jazza "Marjan Marjanović" sustavno predstavlja neafirmirane hrvatske jazz glazbenike. Na ovoj su se manifestaciji kroz godine predstavili brojni, uglavnom mladi jazzisti, od kojih su neki poslije toga ostvarili uspješne samostalne karijere. Provjerite skriva li se među sudionicima ovogodišnje smotre neka od budućih zvijezda naše jazz scene!

 

 

LINEUP:

 

▷Sonja Agata Bišćan - piano and vocals

 

▷Zvonimir Radišić Trio

 

Zvonimir Radišić - guitar

Dino Ivelja - double bass

Tonči Grabušić - drums

 

▷Patrik Zamuda - piano

 

▷ectratis

 

Matej Blečić - keyboard and vocals

Jelena Galić - bass guitar and back vocals

Ivan Luić - el. guitar

Tin Brkljačić - drums

 

 

05/05/22 ▷ 20:30

 

Balkan Zoo feat. Nina Ćorić

 

Nina Ćorić - vokal                                                                                                     

Mario Rašić - bas gitara                                                                                                    

Mirsad Dalipi - bubanj, udaraljke                                                                 

Zvonimir Bajević - truba                                                                                           

Reo Radan - klavir, klavijature                                                                                             

Amir Karalić - gitara                                                                                                 

Igor Ivanov - klarinet

 

Balkan Zoo sastav je basista i skladatelja Maria Rašića, koji već 10 godina promovira glazbu balkanskih elemenata u novim, modernim aranžmanima. Na novom albumu Recycle (Croatia Records, 2022), sastavljenom od popularnih romskih pjesmama obojanih jazzom, hip hopom i electronic flamenkom, pridružuje mu se i flamenko pjevačica Nina Ćorić. Umjetnici ovim projektom žele ukazati na predrasude, ali i bogatstvo kulturološkog nasljeđa Roma, te pomoću glazbe doprinijeti pozitivnim promjenama u društvu. Kroz svoju interpretaciju romske glazbe, cilj im je izgraditi neke nove mostove razumijevanja, prijateljstva i suživota.

 

 

 

06/05/22 ▷ 19:30

 

Borna Šercar’s Jazziana Croatica & Ansambl LADO

 

Borna Šercar’s Jazziana Croatica

 

Vojkan Jocić - saksofoni

Elvis Penava - gitara

Borna Pehar - klavir

Hrvoje Kralj - kontrabas

Borna Šercar - bubnjevi

 

Ansambl LADO

Vokali:

Iva Piler

Kristina Opačić Vrućina

Klara Kašnar

Jana Radić

Doroteja Juratović

Ina Milačić

Sandra Sekula

Petra Matutinović

 

Instrumentalni solisti:

Marko First - violina

Stjepan Večković - gajde, frula

Mladen Kosovec - harmonika, klarinet

 

Bubnjar i skladatelj Borna Šercar osnovao je sastav Jazziana Croatica 2009. godine u nastojanju očuvanja hrvatske glazbene baštine inspirirane etno utjecajem, stvaranja autentičnog zvuka i brenda hrvatskog podneblja, te nametanja novih standarada u hrvatskom jazz izričaju. Šercar je u ovom sastavu dosad izdao pet albuma, a krunom svog stvaralaštva smatra najnoviji album Untamed (Croatia Records, 2022) snimljen u suradnji s ansamblom LADO. Cilj spajanja ova dva sastava nije opetovano i puko obrađivanje postojeće tradicionalne glazbe i nanošenja novih kolorita na i tako vrijedan etnos i melos Hrvatske, već stvaranje sasvim nove vrijednosti i glazbenog smjera, odnosno jedinstvene hibridne forme u kojoj bi se ispreplelo tradicionalno pjevanje Ladarica i otvorena jazzistička forma Jazziane. Tematika pjesama, čiji tekst i glazbu potpisuje Šercar, su hrvatske legende (neke od kojih su zaštićene i UNESCO-m), mitovi i priče, vile, vještice, divovi i mitska bića.

 

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja