Arrival / Pavle Miljenović

Pavle MiljenovićArrival


U subotu, 4. lipnja, u Kulturnom centru Mesnička održana je promocija albuma "Arrival"  Pavla Miljenovića. Svoje utiske i komentare o albumu tom su prigodom podijeliti Pavlovi dugogodišnji prijatelji i veliki jazz znalci Nikica Gilić i Davor Hrvoj.

Jazz gitarist Pavle Miljenović iza sebe ima dva studijska albuma praćena izvrsnim kritikama i prihvaćanjem publike koja nije samo ograničena isključivo na ljubitelje jazz glazbe. Sada predstavlja svoj treći autorski album, ujedno i drugi album sa svojim kvintetom, naziva "Arrival". Nakon prvijenca "Begin.", također s kvintetom, objavio je i hvaljeni album s kvartetom, "Upper Structures".

"Inspiracija za album 'Arrival' je, pretpostavljam, oduvijek bila u meni. Samo sam trebao dozrijeti umjetnički, zanatski i kao osoba da ga realiziram. Ideja je bila izraziti se na iskren i nepretenciozan način te stilski i kompozicijski konzistentno mojem prvom albumu Quinteta – 'Begin.'. U tom sastavu mi je uvijek naglasak na melodiju i mentalne slike/filmičnost same glazbe. Kao da prate neku scenu iz života", Pavle navodi svoju ideju iza novog izdanja.

Osim što je vrhunski gitarist, Pavle je i skladatelj koji autorski potpisuje sve kompozicije na albumu, a u njegovim aranžmanima suvremeni jazz zvuči zanimljivo i kompaktno. Na "Arrivalu" su mu se i ovog puta pridružili dugogodišnji suradnici i redom vrsni jazz glazbenici – Saša Nestorović na saksofonu, Hrvoje Geller na klaviru, Zvonimir Šestak na kontrabasu i Borko Rupena na bubnjevima.

"Snimali smo u jednom predivnom studiju 'Artesuono' u Udinama, a sami snimatelj Stefano Amerio je jedan od najboljih snimatelja na svijetu za akustičnu glazbu - surađuje i snima za Manfreda Eichera iz ECM-a već 30 godina, što je referenca kakvu ima samo par ljudi u svijetu! Materijal je skladan prije par godina, ali iz očitih razloga ga tada nismo mogli snimiti. Također moram naglasiti pomoć Ministarstva kulture i medija oko samog projekta i Croatia Recordsa, bez kojih bi bilo jako teško realizirati ovaj album u kvaliteti kakvu zaslužuje. Nadam se da će album doprijeti do publike unutar i van jazz idioma, jer je skladan i odsviran potpuno iskreno i bez artističkih kompromisa", ističe Pavle.

 

Ostali albumi

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja