Sunrise Sundown

Nakon što je krajem ožujka objavljeno izdanje “Sunrise/Sundown” na CD-u, trio Matej Deronjić, Krunoslav Levačić i Žiga Golob predstavlja i vinilno izdanje spomenutog albuma. “Sunrise/Sundown” album je improvizirane glazbe koncipiran na način da tvori jedan ciklus, životni i prirodni, označavajući početak i kraj. Interakcija i ritmičko-harmonijska igra između članova trija otvara mnoštvo novih zvučnih dimenzija ispunjenih emocijama. Karakter improvizacije je ambijentalne, spiritualne i emotivne prirode koja proizlazi iz senzibiliteta trojice glazbenika. Vrijednost glazbe skriva se u raznim iskustvima, a naglasak na ekspresivnost i sposobnosti prenošenja emocija bio je važan element pri stvaranju ovog albuma.

 

Matej Deronjić hrvatski je pijanist sa završenom Muzičkom Akademijom u Zagrebu, odsjek glazbene pedagogije. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu, a ljubav prema jazz glazbi otkriva 2002. godine u Grožnjanu, na ljetnoj glazbenoj radionici pod vodstvom velikog Boška Petrovića i Emila Spanye. Tijekom godina bilježi suradnje s mnogim renomiranim hrvatskim jazz glazbenicima poput Saše Nestorovića, Davora Križića, Žige Goloba, Krunoslava Levačića, Matije Dedića, Nene Grahovca te Zagreb Jazz PortraitaŽiga Golob je eminentni slovenski kontarabasist s preko stotinu snimljenih nosača zvuka za razne izvođače te bogatim iskustvom nastupanja diljem Europe, dok je Kruno Levačić jedan od najistaknutijih hrvatskih jazz bubnjara i skladatelja, vrsni pedagog, svestrani glazbenik i čest gost međunarodne jazz scene.

U prirodi, kao i u životu, sve se rađa, budi, rasipa i nestaje, poput zvuka koji nestaje u tišini, ili svjetlosti kada daje kontekst svemu što obasjava. Sve to događa se u kontrapunktu (tama i svjetlost, tišina i zvuk), a između su boje, život. Trio Matej Deronjić (klavir), Žiga Golob (kontrabas) i Krunoslav Levačić (bubnjevi) ambijent akustičnog klavirskog trija smatraju posebnim užitkom i izazovom pri izvođenju zajedničkih improvizacija.

 

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja