Jazzoterapija u vinogradu

 Jazzoterapija u vinogradu
Datum objave:
30.08.2022.

U Štrigovi održan drugi po redu međunarodni jazz festival

            Jazz u vinogradu! Na prvu pomislite da se radi o nekom neobaveznom, ad hock događanju, u nekom vingradu, nešto što ovisi o slučajnosti. No, radi se o ozbiljnom, pomno planiranom festivalu s jasnom koncepcijom koju je uspostavio Tomo Karamatić, s mudro osmišljenim programom za koji je kao umjetnički ravnatelj zadužen Ratko Zjača. Lokacija je također važna, kao nadogradnja programu, a lokacija je livada na vrhu brda na kojoj je bila postavljena pozornica, na Mađerkinom bregu okruženom vinogradima obitelji Štampar koja je ujedno i vrhunski, nagrađivani vinar. Festival je bio potkrepljen warm upom na bazenu u Termama Sv. Martina, ali i nastupima DJ-eva na glavnoj pozornici: Sladoleda, Jazzoza, Ozrena Kanceljaka i Phata Philliea.

Radionica “Umjetnost vježbanja”

            Festival, koji je održan od 26. do 28. kolovoza, svojim je nastupom otvorio međunarodni sastav Nocturnal Four gitarista Ratka Zjače koji je ovog ljeta nekoliko puta nastupio u Hrvatskoj. Osnovna zamisao je svirati sa stalnim suradnicima te vrhunskim bubnjarima kao posebnim gostima. Bubnjari su do sada bili Amerikanci: Antonio Sanchez i Joe Riley, a u ovoj prigodi Slovenac Jože Zadravec. Stalni suradnici su talijanski sopran i tenor saksofonist Stefano Bedetti i talijansko-slovenski orguljaš Renato Chicco. Improvizirali su na skladbe Ratka Zjače, a koncert su zaključili atraktivnom izvedbom jazz standarda “Afro Blue”.

            Drugog dana festivala u jutarnjim satima u Domu kulture Štrigova održana je Jazz radionica “Umjetnost vježbanja”. O svojoj strasti prema jazzu, karakteristikama te glazbe, njezinim posebnostima, usvajanju jezika, samostalnom i grupnom vježbanju, polaznicima radionice govorili su dugogodišnji glazbeni pedagozi: Ratko Zjača te Renato Chicco koji je svoje izlaganje potkrijepio demonstracijama na klaviru. Prenosili su im svoja iskustva i davali korisne savjete, posebice one koje ne mogu dobiti tijekom školovanja na pedagoškim glazbenim institucijama.

Inačica afrokubanskog jazza

            Na glavnoj pozornici taj je dan trebao nastupiti kubansko-poljski kvartet The Cuban Latin Jazz: klavirist Pawel Kukula, saksofonist Taras Bakowskiy, basist Roland Abreu i bubnjar Dominik Jaske. No tik pred početak koncerta oluja je pokvarila planove, no organizator se snašao i u kratkom vremenu glazbenici i publika preselili su se u obližnju Suvenirnicu Vidikovca na Mađerkinom bregu. Obasjavani povremenim bljeskovima munja sa svih strana: hrvatske, slovenske i mađarske, ali zaštićeni od kiše i vjetra, umjetnici i fanovi sjedinili su se u nesvakidašnjem glazbenom druženju. U izravnom kontaktu publika je aktivno sudjelovala svojim povicima, pljeskom, pjevanjem, a na kraju i plesom. Bio je to sjajn poticaj za glazbenike koji su sa zanosom i velikim entuzijazmom predstavili vlastitu inačicu afro-kubanskog jazza.

            Zadnjeg dana festivala organizoator je priredio jazz brunch uz delicije koje je pripremao chef Marko Palfi i nastup Scifidelity Orchestra. Sva četvorica su ujedno i članovi Big Banda Čakovec: trombonisti Ruben Horvat i Filip Horvat, bendžoist Benjamin Horvat, kontrabasist Stjepan Horvat i bubnjar i udaraljkaš David Mesarić. Svi osim Mesarića su i vokalisti. Na zabavan i duhovit način obradili su popularne skladbe iz sfere dixielanda, jazz skaa i pop te glazbe skladane za video igrice, ali izvodili su i autorske pjesme.

Za široku publiku

            Zaključni koncert festivala održao je slovenski Fake Orchestra. U programu Tribute to Billie Holiday nastupili su pjevačica Ana Vipotnik, gitarist Igor Leonardi, bas gitarist Tadej Kampl i bubnjar Enos Kugler. Svojim nastupom pokazali su koliko je glazba Billie Holidey, jedne od najvećih pjevačica svih vremena, i danas aktualna, koliko je važno podsjećati na nju i njezino stvaralaštvo inkorporirati u suvremeni jazz kontekst. No izvodili su i druge jazz standarde kao i obrade slovenskih narodnih pjesama.

            Bila su to tri opuštena dana uz nepretenciozan jazz, za široku publiku, a puno je ljudi prošetalo Mađerkinim bregom okruženim vinogradima, bodrilo glazbenike, uživalo u kvalitetnim vinima i hrani, ali i predivnom krajoliku s kojim se jazz sjano stopio. Kao što postoji terapija ljekovitim blatom, aromatičnim uljima, magnetima, ultrazvukom, masažom i hipnozom zašto ne bi postojala terapija jazzom, i to na Mađerkinom bregu!? Zapravo postoji, svake godine krajem kolovoza!

Davor Hrvoj

(Preuzeto iz Novog lista od 30. kolovoza 2022,))

 

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja