Glazbenik neizmjerne energije i pozitive

Glazbenik neizmjerne energije i pozitive
Datum objave:
21.09.2022.

Autorskim koncertom Denis Razumović obilježuo trideset godina jazz karijere

            Koncertom što ga je održao 16. rujna u sjedištu Zajednice Talijana Rijeka, riječki jazz glazbenik: saksofonist, pjevač i skladatelj Denis Razumović Razz obilježio je trideset godina koncertne aktivnosti i bavljenja jazz glazbom. Zapravo njegova karijera traje i dulje, ali na početku je to bilo u drukčijim glazbenim žanrovima.

            U prvom dijelu koncertnog programa uz njega su nastupili klavirist Dorian Cuculić, kontrabasist Vedran Ružić i bubnjar Rajko Ergić te kao gost u nekoliko izvedbi trubač i krilničar Robert Mikuljan. Uigranost nije upitna. Naime, glazbenici su to s kojima redovito svira, primjerice u novije vrijeme u Dnevnom boravku, ali i raznim binama diljem Hrvatske. Upravo je u tom riječkom kafiću Razz pokrenuo kontinuiranu jazz aktivnost predstavivši poznate, ali i mlade jazz glazbenike te regije. Budući da je tijekom karijere surađivao sa svim Riječkim, a i mnogima drugima, Razz u toj organizaciji uspijeva ostvariti raznolikost programa. Osim toga svojim entuzijazmom i pozitivnim stavom redovito uspijeva pokrenuti glazbenike, ali i publiku koja istinski uživa u njihovim izvedbama.

            Tom prigodom Razz se predstavio kao kompetentan i maštovit autor koji glazbu piše u postbop maniri, jednako uvjerljivo u superbrzim tempima i baladama. Izveli su šest njegovih skladbi do sad objavljenih na njegovim albumima “In Umbra” i “For Believers Only”: “Country Bird”, “Razz Rhythm”, “Baby Give Me a Chance”, “Birdissimo”, “In Umbra” i “Hotel Continantal Handrail” te noviju, također njegovu skladbu “Parlie Charker” koju priprema za svoj novi album. Naime Razz je uvijek štovao djelo alt saksofonista Charliea Parkera, jednog od najvažnijih jazz glazbenika svih vremena, slijedio je njegov put i pronosio glas o velikanu, pa tako i ovom skladbom duhovitog i znakovitog naziva.

            Po svršetku koncerta Jadranka Čubrić je u ime Hrvatske glazbene unije Primorsko-goranske županije, koje je Razz član i dobitnik nagrade Status HGU-a, govorila o slavljeniku, čestitala mu i uručila prigodan poklon.

            U dodatku Razz je pokazao da je vješt i u izvedbama jazz standarda. Odabrao je skladbe “Song For My Father” Horacea Silvera i “Au Privave” Charliea Parkera. U tim izvedbama kao gost spontano se pridružio trubač Branko Sterpin. Zapravo svojim dolaskom, uz ljubitelje glazbe, Razza su počastili mnogobrojni glazbenici. Od reda svi su izrazili divljenje prema njegovoj silnoj energiji i poduzetničkom duhu, zbog čega i jest jedan od naših najzaposlenijih glazbenika.

            Osim što je veliki entuzijast koji okuplja glazbenike, organizira svirke, pokreće jazz scenu, Razz je postigao visoku razinu umjetničkog izraza. Iako je samouk glazbenik upornošću i marljivošću usavršio je vještinu sviranja alt i sopran saksofona, ali i vokalne scat improvizacije do profesionalne razine. Te je kvalitete demonstrirao i na slavljeničkom koncertu u popunjenoj Palazzi Modello u Zajednici Talijana Rijeke.

Davor Hrvoj

(Preuzeto iz Novog lista od 18. rujna 2022.)

 

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja