Filip Pavić nastupa na JazzHR-u

Filip Pavić nastupa na JazzHR-u
Datum objave:
06.10.2022.

Filip Pavić na festivalu JazzHR predstavlja novi album Labyrinth Songs

 

Filip Pavić, jazz gitarist i skladatelj, dvostruki je dobitnik nagrade Status koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija - 2019. godine za mladu nadu jazza te 2020. za najboljeg jazz gitarista. Diplomirao je jazz gitaru na Univerzitetu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, gdje je imao priliku surađivati sa svjetski poznatim glazbenicima kao što su Jim Rotondi, Michael Abene, Renato Chicco i drugi. Po povratku u Hrvatsku surađuje s brojnim domaćim glazbenicima, od vrhunskih jazz glazbenika (Matija Dedić, Kruno Levačić, Saša Nestorović itd.) do predstavnika kantautorske, pop i indie scene (Luce, Nina Romić, J.R. August, Pocket Palma itd.).

Njegov debitantski autorski album Terra Incognita izvrsno je prihvaćen od publike i kritike pa je tako i uvršten na mnoge liste najboljih albuma te godine.

Svoj najnoviji album Labyrinth Songs snimio je s ponajboljim hrvatskim jazz glazbenicima uz producenta Stefana Ameria u njegovom studiju Artesuono u Udinama (Italija). Stilski je raznolikiji od albuma prvijenca, u isto vrijeme zadržavajući karakteristični osjećaj za melodiju i liričnost. Upravo ovaj album predstavit će na JazzHR Festivalu - Fall edition u zagrebačkoj Tvornici Kulture, 6. listopada, a uoči koncerta ispričao nam je pozadinu izdanja, ali i čitave svoje karijere.

- Još na fakultetu ste surađivali s velikim jazz imenima, koliko Vam je to pomoglo da se profilirate kao jazz glazbenik?

Studij u Grazu doista mi je promijenio život. Tamo sam imao prilike učiti od vrhunskih profesora, kao i svirati s vrlo talentiranim kolegama studentima koji u Graz dolaze iz cijeloga svijeta. Krunav su tog perioda za mene bile suradnje s trubačem Jimom Rotondijem, pijanistom i orguljašem Renatom Chiccom te skladateljem, aranžerom i pijanistom Michaelom Abeneom.

- S kime Vam je bilo najdraže surađivati i zašto?

Veliki korak za mene bio je kada me trubač Jim Rotondi pozvao u svoj Jim Rotondi Electric Band, čiji sam član bio nešto manje od dvije godine. Rotondi je jedan od najpoznatijih svjetskih trubača, svirao je s mnogim legendama svjetskog jazza pa i s velikim Ray Charlesom.

S druge strane, Michael Abene živa je legenda jazz aranžiranja i također nema velikana s kojim nije radio. On je divan čovjek ogromnog znanja i iskustva od kojeg sam mnogo načio.

- Nakon Graza ste se vratili u Zagreb, kako ste se na to odlučili?

Pred kraj studija počeo sam sve više svirati s jazz i pop glazbenicima u Hrvatskoj. Ovdje djeluje veliki broj divnih glazbenika različitih stilova, kao i umjetnika općenito, koji našu scenu, unatoč poteškoćama, čine prilično bogatom. U Hrvatskoj mi se otvaralo sve više mogućnosti, a s vremenom sam počeo spoznavati i da je Mediteran u samom središtu moga osobnog i glazbenog identiteta te da mi odgovara ova klima, kultura i mentalitet. Ovdje sam odlučio nastaviti svoj glazbeni te životni put i nisam požalio.

- Već neko vrijeme surađujete i s najpoznatijim domaćim jazz glazbenicima, kako ste se spojili s njima i što Vas se najviše dojmilo?

Osjećam se stvarno sretnim i počašćenim jer sam dosad surađivao s većinom najvećih hrvatskih jazz glazbenika. Matija Dedić snimao je moj prvi album Terra Incognita, koji je stvarno odlično prihvaćen od strane publike i kritike, a dosta smo i nastupali zajedno. Osim koncerata gdje smo svirali moju glazbu, u prosincu prošle godine Matija i ja nastupili smo na promociji biografije Arsena Dedića koju je napisao Zlatko Gall. Tom prilikom smo u bivšem klubu Kontesa izveli nekoliko Arsenovih genijalnih skladbi. To je za mene bilo predivno iskustvo koje ću sigurno pamtiti zauvijek.

Pored Matije, proteklih godina dosta sam se družio i svirao s legendarnim bubnjarom Krunom Levačićem, s kojim je svaki provedeni trenutak neizmjerno zadovoljstvo, učenje i rast. Po povratku u Hrvatsku često sam nastupao i s poznatim saksofonistom Sašom Nestorovićem, što mi je bilo značajno glazbeno iskustvo.

- Novi album ćete uskoro predstaviti u Tvornici na JazzHR Festivalu, što publika može očekivati na koncertu? Tko će sve uz Vas svirati i kako ste se odlučili baš na tu ekipu glazbenika?

Tako je, 30.9. izlazi moj novi album Labyrinth Songs u izdanju Croatia Recordsa, a koncertnu promociju imat ćemo 6.10. u Tvornici Kulture u sklopu JazzHR festivala. Sa mnom će svirati moj kvintet koji je i snimao album – Matija Dedić na klaviru, Mario Bočić na saksofonu, Zvonimir Šestak na kontrabasu i Borko Rupena na bubnjevima. To je zapravo skoro isti bend koji je snimao i moj prvi album Terra Incognita, uz izuzetak Marija Bočića. Mario je sjajan saksofonist i stvarno sam sretan da je upravo on gostovao na albumu, doista je obogatio moju glazbu svojom nevjerojatnom muzikalnošću i energijom. Isto, naravno, vrijedi i za Matiju, Zvonimira i Borka. To su moje srodne glazbene duše, fenomenalni glazbenici koji razumiju i osjećaju moju glazbu na nekoj dubljoj razini.

Na koncertu u Tvornici izvest ćemo naravno cijeli novi album Labyrinth Songs, kao i poneku skladbu s prethodnog albuma.

- Album ste snimali u Italiji uz Stefana Ameria. Zašto baš on i koliko je snimanje trajalo?

Stefano Amerio čovjek je ogromnog znanja, vještine i iskustva u studiju, što proces snimanja i miksanja čini nevjerojatno jednostavnim i ugodnim. Zbog njegove profesionalnosti i pripremljenosti album smo snimili u jednom danu. Stefano je vrhunski majstor i jedva čekam sljedeću priliku za suradnju s njim.

- Koji Vam je najdraži trenutak karijere dosad i zašto?

Najbitniji trenutak za mene bio je izlazak mog prvog albuma Terra Incognita i sve dobro što se dogodilo nakon toga – divni koncerti, recenzije i intervjui, sve lijepe reakcije kolega glazbenika i publike pa i mnogih koji inače ne slušaju jazz. Vrhunac tog perioda bila je koncertna promocija albuma u prepunom klubu Kontesa - jedna od najčarobnijih večeri u mom životu.

- Što planirate nakon koncerta u Tvornici? Svirate li još s nekim od kolega i u kojim Vas se sve projektima može poslušati?

Nakon koncerta u Tvornici uslijedit će niz nastupa s mojim bendom gdje ću do kraja ove i u sljedećoj godini predstavljati novi album diljem Hrvatske, čemu se jako veselim. Za više informacija, pozivam čitatelje da prate moje stranice na Facebooku i Instagramu.

6.10. ću u Tvornici prije promocije svog albuma nastupiti i s izvrsnom bubnjaricom i skladateljicom Brunom Matić. Dio sam njezinog novog audiovizualnog projekta i albuma Noise, što me jako veseli jer je to nešto potpuno drugačije od glazbe kakvu inače radim, a vrlo zanimljivo i u glazbenom i u konceptualnom smislu.

Ranije ove godine izašao je još jedan album na kojem sam svirao – Dream Aviary dubrovačkog saksofonista Ivana Bonačića, kojeg smo također predstavili u Tvornici u ožujku. Zadovoljstvo mi je biti dijelom tih projekata i veselim se novim suradnjama te izazovima.

 

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja