Joe Kaplowitz

Biografija

Joe Kaplowitz je pijanist, orguljaš, tubist, skladatelj i aranžer, jedan je od najaktivnijih glazbenika na hrvatskoj jazz sceni, a svira i surađuje s mnogim drugim glazbenicima diljem regije.
Rođen je u američkoj državi Massachusetts, a već sa 7 godina počeo je svirati blues. Profesionalno se počeo baviti glazbom već sa 15 godina. Svirao je i surađivao s mnogim poznatim američkim blues i jazz glazbenicima kao što su Eddie Daniels, James Moody, David “Fathead” Newman, Greg Bandy, Koko Taylor, Lucky Peterson, Abraham Burton, Wess Andreson, Wycliff Gordan, Mark Rapp i mnogi drugi. Nakon 1999. godine predvodio je sastave s kojima je nastupao u Bijeloj kući te u mnogim kultnim klubovima: Blues Alley, The Knitting Factory i The House of Blues. Za vrijeme svog boravka u New Yorku između 2002. i 2004. godine osnovao je Joe Kap Organ Trio s kojim je objavio album “Street Noise”.
U Hrvatsku je doselio 2006. godine, te je sa suprugom Lelom utemeljio Lekap Quartet. Sa sastavom Davor Križić Experiment 2014. je objavio istoimeni album koji je osvojio tri nagrade Porin. Cijenjen je i na podrucju klasicne glazbe. a od 2011. godine je clan kvinteta klasicne glazbe Simply Brass u kojem svira tubu i sa kojim je nastupio na Juilliardu u New Yorku, 2013. na Sveucilistu u Quebecu, te je s njima 2015. bio na turneji u dalekoj Kini.
Joe Kaplowitz dobitnik je prestizne nagrade Status za najboljeg instrumentalistu i to 2012., 2014. i 2020. za najboljeg jazz pijanista, te 2014. kao tubist. Godine 2017. osvojio je nagradu Porin za najbolju jazz skladbu pod nazivom “Donna Lee is Pissed Off” sa albuma prvijenca ‘Eat it, it's still good’ sastava 4in3+1.
Svoj prvi studijski album ‘Organic Intelligence’ s vlastim kompozicijama za koje potpisuje glazbu i aranzmane objavio je 2019. godine. Za taj je album nagrađen Porinom za najbolju izvedbu i za najbolji album jazz glazbe.
Ostvario je i suradnju s Jazz orkestrom HRT-a na albumu ‘With Every Breath’ za koji je pisao i aranzmane. Na njemu je solist zajedno sa svojom suprugom Lelom Kaplowitz, renomiranom hrvatskom jazz vokalisticom i autoricom.
Od 2014. godine Kaplowitz je redovni clan Jazz orkestra HRT-a za koji pise i aranzmane, te autorske skladbe za orkestar. Kao njihov clan surađivao je s uglednim imenima svjetske glazbene scene kao sto su Boris Kozlov, Alex Sipiagin, Ernie Watts, Lasse Lindgren, Doug Richards, Rex Richardson, Burt Van Leer, Terrell Stafford, Lars Moller, Ed Neumeister, Michael Abene, Stjepko Gut i mnogi drugi. Joe se bavi i edukativnim radom, u proljece 2020. zapoceo je provoditi program ‘Mala škola jazza’ u sklopu kojeg poducava teoretske i prakticne aspekte jazz glazbe.

Diskografija

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja