MBZ predstavlja - Predavanje Andrea Centazzoa i Saše Nestorovića

MBZ predstavlja - Predavanje Andrea Centazzoa i Saše Nestorovića
Datum objave:
16.03.2023.

Andrea Centazzo i Saša Nestorović će 1. travnja s početkom u 11 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zagreb održati predavanje u kojem će govoriti o nezavisnim diskografskim kućama na području free jazz i suvremene improvizirane glazbe u 1970-ima i 1980-ma. Centazzo će također govoriti o svom odnosu sa Steveom Lacyjem te sviranju i snimanju s njim.

Centazzo će pod okriljem MBZ-a nastupit će u duu sa saksofonistom Sašom Nestorovićem, 28. ožujka u Zajednici Talijana Rijeka, 30. u Providurovoj palači u Zadru i 31. u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjinice u Zagrebu. Dan poslije u Knjižnici će zajedno održati predavanje. Isto događanje bit će 31. travnja upotpunjeno jam sessionom u Bacchus jazz baru. Događanjima u Knjižnici uveličat će otvorenje njihove nove zbirke koja sadrži diskografska izdanja iz ostavštine Ladislava Mateića, a koncerti, uključujući i onaj u Zadru, bit će posvećeni velikanu jazza, sopran saksofonistu Steveu Lacyju čiji su albumi, kao i Centazzovi i oni što ih je objavio za svoju diskografsku kuću ICTUS, sastavni dio spomenute Zbirke.Također, Centazzo će 29. ožujka nastupiti na Impronedjeljku u Močvari.

Andrea Centazzo i Saša Nestorović eksperti su za glazbu prerano preminulog free-jazz sopran saksofonista Stevea Lacyja. Na ovim improviziranim koncertima nastupit će kao duo, bez ili možda tek s jednom probom te bez razglasa. Inače, Centazzo je svirao s Lacyjem, a neke od njihovih snimaka objavljene su za njegovu diskografsku kuću ICTUS.
Ideja za spajanjem ovih dvaju izuzetnih glazbenika direktno je vezana uz nedavno preminulog Ladislava Mateića - ljubitelja free-jazza i kolekcionara ploča free-jazza i suvremene improvizirane glazbe te autora knjige „Free jazz”. Odlučeno je da njegova pozamašna zbirka albuma bude pohranjena u Gradskoj knjižnici u Zagrebu te na taj način dostupna svima. Upravo je to polazna točka niza koncerata u čast Steveu Lacyju. Središnji događaj odvija se u sklopu predprograma 32. izdanja MBZ-a kada će koncertom i predavanjem Andrea Centazze i Saše Nestorovića, u dva dana, donacija Mateićeve zbirke na dostojan način biti predstavljena i otvorena.

Andrea Centazzo
Andrea Centazzo rođen je 1948. godine u Udinama u Italiji. Ovaj američki glazbenik talijanskog podrijetla, skladatelj, udaraljkaš, multimedijski umjetnik i osnivač diskografske kuće ICTUS, svirao je udaraljke u avangardnim jazz sastavima s Johnom Zornom, Steveom Lacyjem, Donom Cherryjem i drugima te tako postao vodeća figura europske avangarde. Tijekom svoje ranije karijere Centazzo je razvio brojne udaraljke, uključujući icebell, instrument u obliku zdjele izrađen od brončane slitine. U svom djelu „Indian Tapes” iz 1980. predstavio je ogororo, lokole, tampang, tubofon i četvrtasto zvono, temeljeno na indijanskim instrumentima. Nakon 1986. okrenuo se snimanju videa i skladao opere, filmsku glazbu i orkestralne skladbe. Od 1992. godine živi i radi u Los Angelesu te postaje naturalizirani američki državljanin. Nastupao je i snimao s Albertom Mangelsdorffom, Alvinom Curranom, Anthonyjem Colemanom, Evanom Parkerom, Fredom Frithom, Gianluigijem Trovesijem, Henryjem Kaiserom, Sylvanom Bussottijem, Teom Jöergesmannom, Tomom Corom i Toshinorijem Kondom. Dirigirao je izvedbama vlastitih skladbi s raznim orkestrima: American Youth Symphony, L.A. Contemporary Orchestra, Mitteleuropa Orchestra i mnogim drugim ansamblima. Režirao je i postavljao vlastite operne skladbe, kao i kazališne komade drugih američkih autora. Centazzo je također stvorio multimedijalne projekte u kojima je spojio akustične instrumente, elektroničke instrumente i video („Mandala”, „Eternal Traveler”, „Einstein's Cosmic Messengers” i „R-Evolution”). U novijim nastupima održao je solo multimedijalne koncerte, prateći vlastite videospotove. Centazzo iza sebe ima više od 60 LP-a i CD-a, te je skladao 350 glazbenih djela različitih vrsta. Osim toga napisao je osam muzikoloških knjiga, a 2012. knjižnica Sveučilišta u Bologni otvorila je Fond Andrea Centazzo sa zbirkom njegovih djela i dokumenata.

 

Saša Nestorović
Saša Nestorović rođen je 27. kolovoza 1964. u Zagrebu. Nakon završene glazbene škole Blagoje Bersa, smjer klarinet, i MIOC-a (Matematičko- informatičkog obrazovnog centra), godine 1984. upisuje saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je diplomirao u klasi profesora Josipa Nochte. Za vrijeme studija bio je dobitnik vjesnikove nagrade „Darko Lukić”, prvih nagrada na natjecanjima studenata glazbe te dobitnik druge nagrade na Jugoslovenskom natjecanju glazbenih umjetnika. Nakon studija boravio je u Kölnu gdje se aktivno usavršavao kod Jessea Bennetta (USA) i Renata Rožića (Hochschule für Musik und Tanz Köln). Od 1991. do 1998. predavao je saksofon na Glazbenoj školi Pavla Markovca te jazz saksofon i osnove jazz improvizacije u Srednjoj glazbenoj i baletnoj školi u Ljubljani. Od 1998. do 2008. dobio je 13 nagrada Status hrvatske glazbene unije za saksofonista godine. Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i šef dirigent jazz orkestra iste. Od 1998. bio je stalni saksofonist, klarinetist i solist Jazz orkestra HRT-a, a od 2007. do 2015. godine preuzima ulogu šefa dirigenta. Kao dirigent surađivao je s brojnim solistima među kojima su Doug Richards, Charles Tolliver, Ernie Watts, Christian McBride, Alex Sipiagin, Boris Kozlov, Deborah Carter, Rex Richardson, Alen Vizzutti, David Gazarov, Georgie Fame i drugi. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predaje komornu glazbu, osnove jazz improvizacije i jazz ansambl s kojim je snimao za Hrvatsku radio televiziju. Organizator je četrdesetak JazzLab radionica u suradnji Muzičke akademije, Hrvatske glazbene mladeži i Studentskog centra u Zagrebu. Bio je mentor u izradi šest diplomskih radova, a studentski ansambli koje je vodio bili su dobitnici nagrada na četiri natjecanja u Hrvatskoj i Italiji. Njegov tekst pod nazivom „Nastojanja i iskustva u edukaciji mladih hrvatskih jazz glazbenika” uvršten je u zbornik „Hrvatska glazba u XX stoljeću” Matice Hrvatske koji je objavljen 2009. Bio je član prosudbenih vijeća na natjecanjima u zemlji i inozemstvu, studentskim i profesionalnim, kao što je natjecanje „Boris Papandopulo” 2012. i 2016. Suosnivač je Zagrebačkog kvarteta saksofona, s kojim je održao 11 turneja – koncerata i radionica po SAD-u, Europi i Aziji. Suradnik je svih najvažnijih hrvatskih jazz glazbenika i od osnutka član najdugovječnijeg jazz sastava Zagreb Jazz Portraita.

 

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja