Najavljen JazzHR Spring edition

Najavljen JazzHR Spring edition
Datum objave:
03.05.2023.

JazzHR Festival – Spring edition

(6 koncerata + 3 jam sessiona + 1 izložba)

 

Vrijeme održavanja: 18. do 20. svibnja 2023.

Mjesto održavanja: Tvornica kulture, Zagreb

 

TVORNICA KULTURE POSTAJE TVORNICA JAZZA

JazzHR najavljuje 3 dana vrhunske glazbe na proljetnom izdanju festivala
od 18. do 20. svibnja

 

Ožujak smo obojili bojama jazza, a u proljetnom izdanju festivala JazzHR Tvornicu kulture pretvaramo u pravu "Tvornicu jazza"!

 

Tri festivalska dana, s čak šest koncerata, plus tri jam sessiona, a k tome i jedna izložba – najkraći je mogući sažetak proljetnog izdanja festivala JazzHR. No brojke, iako reprezentativne, nedovoljno govore o svemu onom što će se – baš kao u pravoj tvornici jazza – odigrati kroz tri festivalska dana – od 18. do 20. svibnja u zagrebačkoj Tvornici kulture.

 

Jedan big band, mnogi solisti, mlade nade jazza, istaknuti hrvatski sastavi i glazbenici, brojni autori, gosti iz Slovenije, Srbije, Mađarske, Brazila i SAD-a, puno izazovnih programa i obilje vrhunske svirke... Pripremite se, jer stiže Spring Edition – vrijeme je za JazzHR!

 

 

ČETVRTAK 18.5.

U četvrtak 18.5. u 19:30 – prvi put na festivalu – nastupa Big band Radio-televizije Srbije, u programu koji ugošćuje čak pet vrhunskih glazbenika-solista. Mlada slovenska pjevačica Ajda Stina Turek, hrvatska kantautorica i pijanistica Dina Rizvić, slovenski saksofonist Jaka Kopač, srpski bubnjar Vladimir Kostadinović te hrvatski trubač kojem ne treba posebna najava – Davor Križić, predstavit će se u dvostrukim ulogama autora i solista.

 

Nakon Big Banda RTV Slovenija i Jazz orkestra HRT-a, nastup Big Banda RTS-a na JazzHR-u dio je šireg projekta koji će već dogodine kulminirati okupljanjem sva tri orkestra i zajedničkim koncertom Jumbo Big Banda na pozornici dvorane Lisinski u sklopu jesenske edicije festivala.

 

 

PETAK 19.5.

Drugi dan, petak 19.5. u 19:30 otvara Pavle Miljenović Quintet. Talentirani mladi gitarist i skladatelj predstavlja novi autorski album Arrival (Croatia Records, 2022.), a u svojemu kvintetu okupio je skupinu vrhunskih glazbenika: Saša Nestorović – saksofon, Hrvoje Galler – klavir, Zvonimir Šestak – kontrabas i Borko Rupena – bubnjevi.

 

Iste večeri u 20:30 na festivalsku pozornicu stiže višestruko nagrađivani saksofonist, flautist i skladatelj Miro Kadoić. Prije dana naziv je njegova posljednjeg, već devetog albuma (Aquarius Records, 2022.), a u njegovu sastavu na JazzHR-u nastupaju: Boris Majcen – truba i krilnica, Petar Ćulibrk – klavir, Nikola Matošić – kontrabas i Gašper Bertoncelj – bubnjevi.

 

 

SUBOTA 20.5.

Treći dan, subotu u 19:30 započinjemo "pijanističkom ekstravagancijom" – koncertnom promocijom albuma The Keyboard Extravaganza "našeg Amerikanca", pijanista, orguljaša tubista i skladatelja Joea Kaplowitza (Intek Music, 2022.). Joe je u pratnji bubnjara Janka Novoselića na albumu okupio čak sedam prvoklasnih hrvatskih pijanista, a na pozornicu JazzHR-a stiže "velika četvorka": Matija Dedić, Hrvoje Galler, Viktor Lipić i Zvjezdan Ružić.

 

Iste večeri u 20:30 festival JazzHR ima čast ugostiti jednoga od najplodnijih i najcjenjenijih slovenskih jazz saksofonista. Jure Pukl vraća se na festival nakon 15 godina, a u ovoj prigodi predstavlja svoj najnoviji projekt ANoRoK u kojem je okupio međunarodnu all-stars ekipu: Ralph Alessi –truba, Joe Sanders –kontrabas i Ferenc Nemeth – bubnjevi. Sastav je bio na turneji SAD-om i Europom kad ih je zatekla pandemija 2020., a sada se prvi put ponovno okupljaju, prezentirajući materijal s Puklova nadolazećeg albuma MELT (Whirlwind Recordings, 2023.).

 

 

NOVE NADE JAZZA

JazzHR već tradicionalno predstavlja i neke buduće zvijezde. U sklopu programa Nove nade jazza Marjan Marjanović izbor je pao na mladog zadarskog pijanista i autora Bornu Pehara koji trenutačno polazi magisterij jazz klavira na prestižnom Sveučilištu za glazbu u Beču. U pratnji dvojice prekaljenih jazz glazbenika – Hrvoja Kralja na kontrabasu i Borka Rupene na bubnjevima – Borna Pehar dobit će priliku 19.5. u 19:00 predstaviti se vlastitim skladbama i aranžmanima.

 

Koncerte sve tri večeri pratit će i jam session svirke u Malom pogonu, a njih će predvoditi sastav koji je također odabran kroz program Nove nade jazza. Riječ je o sastavu Spice Melange u kojem mladi riječki pijanist Ivor Lakić nastupa uz kolege s Konzervatorija u Trstu, Vida Luku Nareu iz Slovenije na kontrabasu i Fabricia Bertramija iz Brazila na bubnjevima.

 

Živoj jazz atmosferi u Malom pogonu dodatno će pridonijeti i izložba jazz fotografija službenog fotografa festivala Mateja Grgića.

 

Umjetnička ravnateljica JazzHR-a Lana Janjanin sa zadovoljstvom poziva publiku da se pridruži proljetnoj ediciji festivala. "Od solista, preko manjih sastava, sve do jazz orkestra, na pozornici će se predstaviti vrhunski glazbenici i skladatelji koji će primarno izvoditi svoju novu, nedavno objavljenu glazbu. Kao i do sada, naglasak stavljamo na promoviranje domaće jazz scene, no imat ćemo priliku ugostiti i nekoliko izvođača i skladatelja iz regije i inozemstva. Sretna sam zato što mogu reći da svake godine vidimo sve veći interes za festival i uspješno razbijamo predrasude o jazzu kao nečem kompliciranom i dosadnom. U našem programu uvijek se nađe ponešto za svačiji ukus te vjerujem da ćete i ovaj put uživati u raznolikosti i kreativnosti gostiju festivala JazzHR!"

 

Od 18.5. do 20.5. Tvornica kulture postaje Tvornica jazza! Budite i Vi dio tog "velikog pogona" i rezervirajte svoje vrijeme za JazzHR Festival – Spring edition.

 

Pojedinačne ulaznice i festivalske propusnice osigurajte u sustavu entrio.hr na linku: https://www.entrio.hr/event/jazzhr-festival-spring-edition-2023-13846.

 

DETALJNIJE O PROGRAMU

 

 

18/5/2023 u 19:30, Tvornica kulture

 

RTS Big Band & solisti

Vladimir Krnetić – dirigent

 

Solisti i skladatelji:

Ajda Stina Turek (SLO) – vokal

Dina Rizvić (HR) – klavir i vokal

Jaka Kopač (SLO) – saksofon

Vladimir Kostadinović (SRB) – bubnjevi

Davor Križić (HR) – truba

 

Prvi put na pozornici festivala JazzHR imamo priliku ugostiti Big band Radio-televizije Srbije – jedini profesionalni jazz ansambl u Srbiji u takvoj formaciji. Osnovan 1948. godine, brzo se afirmirao kao izvođački sastav s odličnim interpretacijama i eminentnim dirigentima, kompozitorima i aranžerima koji su ga predvodili, kao što su Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut. Danas djeluje kao moderni orkestar koji realizira uspješne koncertne sezone nastupajući sa vrhunskim jazz muzičarima iz zemlje i svijeta. RTS Big Bandu na ovom koncertu pridružit će se solisti i skladatelji iz Slovenije, Srbije i Hrvatske koji će predstaviti svoju autorsku glazbu. Orkestar će također sam izvesti i nekoliko skladbi srpskih skladatelja.

 

 

19/5/2023 u 19:30, Tvornica kulture

 

Pavle Miljenović Quintet

Koncertna promocija novog albuma Arrival

 

Pavle Miljenović – gitara, kompozicije

Saša Nestorović – saksofon

Hrvoje Galler – klavir

Zvonimir Šestak – kontrabas

Borko Rupena – bubnjevi

 

Jazz gitarist Pavle Miljenović rođen je u Zagrebu 1982. godine. Završio je studij jazz gitare na konzervatoriju Kärntner Landeskonservatorium u Klagenfurtu (Austrija) u klasi Agostina Di Giorgia 2010. godine. Iza sebe ima dva studijska albuma koja su dobila izvrsne kritike, a prihvatila ih je i publika, koja nije ograničena isključivo na ljubitelje jazz glazbe.

 

Sada predstavlja svoj treći autorski album Arrival (Croatia Records, 2022.), snimljen u studiju Artesuono kod vrsnog snimatelja Stefana Ameria, na kojem potpisuje sve kompozicije i aranžmane te na kojem su mu se i ovaj put pridružili dugogodišnji suradnici, redom vrsni jazz glazbenici. "Inspiracija za album Arrival je, pretpostavljam, oduvijek bila u meni. Samo sam trebao dozrijeti umjetnički, zanatski i kao osoba da ga realiziram. Ideja je bila izraziti se na iskren i nepretenciozan način te stilski i kompozicijski konzistentno mojem prvom albumu s kvintetom – Begin. U tom sastavu uvijek stavljam naglasak na melodiju te mentalne slike, odnosno 'filmičnost' same glazbe, kao da prate neku scenu iz života", Pavle navodi svoju ideju iza novog izdanja te dodaje da će album doprijeti do publike i unutar i van jazz idioma, jer je, kako kaže, skladan i odsviran potpuno iskreno i bez artističkih kompromisa.

 

 

19/5/2023 u 20:30, Tvornica kulture

 

Miro Kadoić Quintet

Koncertna promocija novog albuma Prije dana

 

Miro Kadoić – saksofoni, flauta, kompozicije

Boris Majcen – truba, krilnica

Petar Ćulibrk – klavir

Nikola Matošić (SLO) – kontrabas

Gašper Bertoncelj (SLO) – bubnjevi

 

Miro Kadoić rođen je u Zagrebu. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu stekavši zvanje akademskog glazbenika. Glazbom se profesionalno počeo baviti 80-ih godina svirajući u blues sastavima te surađujući s pop-rock glazbenicima (Massimo Savić, Parni Valjak i dr.). Godine 1985. postaje članom tadašnjeg Plesnog Orkestra RTV Zagreb (danas Jazz orkestar HRT-a) koji napušta 1993. godine radi daljnjeg usavršavanja, između ostalog u New Yorku, a iste godine postaje član Big Banda RTV Slovenija. Od 2007. godine do danas zaposlen je u Jazz orkestru HRT-a kao prvi saksofonist i solist. Višestruki je dobitnik nagrade Status Hrvatske glazbene unije za najboljeg alt-saksofonista i flautista. Osim jazz glazbu, sklada i klasičnu i filmsku glazbu. Godine 2008. dobiva nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju jazz kompoziciju.

 

Prije dana (Aquarius Records, 2022.) naslov je njegovog posljednjeg, devetog po redu albuma, na kojem je ponovno okupio glazbenike iz svojeg kvarteta nakon 10 godina. Osim kompozicija sa spomenutog albuma, sastav će izvesti i neke starije kompozicije u novim aranžmanima.


 

20/5/2023 u 19:30, Tvornica kulture

 

Joe Kaplowitz - The Keyboard Extravaganza

Koncertna promocija novog albuma The Keyboard Extravaganza

 

Joe Kaplowitz – klavir, kompozicije

Janko Novoselić – bubnjevi

 

Gosti pijanisti: Matija Dedić, Hrvoje Galler, Viktor Lipić i Zvjezdan Ružić

 

Joe Kaplowitz je pijanist, orguljaš, tubist, skladatelj i aranžer. Profesionalno se bavi glazbom od svoje 15. godine. Svoj prvi autorski studijski album Organic Intelligence objavio je 2019. godine te je za njega nagrađen Porinom za najbolju izvedbu i za najbolji album jazz glazbe. Ostvario je i suradnju s Jazz orkestrom HRT-a na albumu With Every Breath kao aranžer i solist na kojem sudjeluje zajedno sa svojom suprugom Lelom Kaplowitz, renomiranom hrvatskom jazz vokalisticom i autoricom. Redovan je član Jazz orkestra HRT-a te jedan od najaktivnijih glazbenika na hrvatskoj jazz sceni. Svira i surađuje s brojnim glazbenicima diljem regije. Višestruki je dobitnik nagrade Status za najboljeg klavirista, a bavi se i edukacijom kroz program Mala škola jazza u sklopu kojeg poučava teoretske i praktične aspekte jazz glazbe.

 

Album The Keyboard Extravaganza jedinstveni je projekt na kojem se Kaplowitz ostvario kao autor, aranžer i producent te na kojem gostuje sedam eminentnih hrvatskih pijanista: Matija Dedić, Viktor Lipić, Zvjezdan Ružić, Toni Starešinić, Kristian Terzić, Zlatan Došlić i Hrvoje Galler te cijenjeni bubnjar Janko Novoselić. Glazbeni stilovi skladbi na abumu uključuju jazz, klasiku, rock i funk.

 

 

20/5/2023 u 20:30, Tvornica kulture

 

Jure Pukl ANoRoK

Pretpromocija novog albuma MELT

 

 

Jure Pukl (SLO) – tenor saksofon, elektronika, kompozicije

Ralph Alessi (SAD) – truba

Joe Sanders (SAD) – kontrabas

Ferenc Nemeth (HUN) – bubnjevi

 

Jure Pukl jedan je od najplodnijih i najcjenjenijih slovenskih jazz saksofonista, nagrađen najvišom nacionalnom nagradom za doprinos umjetnosti u Sloveniji (Nagrada Prešernovega sklada 2015.). Svoje sveučilišno obrazovanje je stekao u inozemstvu – klasični i jazz saksofon studirao je na Sveučilištu u Beču kao i na Glazbenom konzervatoriju u Den Haagu, nakon čega je dobio stipendiju za Berklee College of Music, gdje je nastavio studij kod majstora kao što su Joe Lovano i George Garzone. Magistrirao je glazbu na Glazbenoj akademiji u Grazu te potom otišao u New York, gdje se uspješno afirmirao na sceni kreativne improvizacije. Na pozornicu JazzHR-a Pukl se vraća nakon 15 godina, prezentirajući svoj najnoviji internacionalni projekt ANoRoK, koji spaja all-star postavu iz različitih područja glazbe i improvizacije.

 

Ansambl je bio na turneji u SAD-u i Europi neposredno prije nego što je pandemija pogodila svijet 2020. godine te se sada prvi put ponovno okuplja, prezentirajući materijal sa Puklovog nadolazećeg albuma MELT (Whirlwind Recordings, 2023.). Puklova autorska glazba nadahnuta je trenutačnom kaotičnom političkom i društvenom situacijom u svijetu te stilski zadržava svoju srž u jazzu, improvizaciji i suvremenoj klasičnoj glazbi. Projekt je proširen elektroničkim zvukovima koji ilustriraju i reflektiraju zvukove planeta na kojem živimo te kao takav služi kao posveta Zemlji i nama, njenim stanovnicima.


 

NOVE NADE JAZZA Marjan Marjanović

 

Tradicionalna smotra Nove nade jazza Marjan Marjanović sustavno predstavlja mlade hrvatske jazz glazbenike i skladatelje koji se tek afirmiraju na sceni. Na ovoj su se manifestaciji kroz godine predstavili brojni jazzisti, od kojih su neki poslije toga ostvarili uspješne samostalne karijere.

 

 

19/5/2023 u 19:00, Tvornica kulture

 

Nove nade jazza Marjan Marjanović: Borna Pehar Trio

 

Borna Pehar – klavir, kompozicije

Hrvoje Kralj – kontrabas

Borko Rupena – bubnjevi

 

Borna Pehar (1997.) je klavirist i skladatelj iz Zadra. Osnovnu i srednju glazbenu školu završio je u rodnom gradu, nakon čega odlazi na godinu dana u Mostar na studij klasične glazbe. Nakon odluke da prekine s klasičnom akademijom, započeo je studij jazz klavira na konzervatoriju Kärntner Landeskonservatorium u Klagenfurtu (Austrija) u klasi Roberta Bargada. U listopadu 2019. godine sudjeluje na 8. hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Boris Papandopulo, gdje je njegov trio osvojio 2. nagradu stručnog žirija. Bio je i među finalistima Večernjakove domovnice u kategoriji glazbe koja je održana u Frankfurtu 2020. godine. Trenutačno polazi magisterij jazz klavira na prestižnom Sveučilištu za glazbu i umjetnost grada Beča. U formaciji trija izvest će svoje autorske skladbe i aranžmane.

 

 

18-20/5/2023 u 22:00, Tvornica kulture (Mali pogon)

 

Nove nade jazza Marjan Marjanović: Spice Melange

 

Ivor Lakić (HR) – klavir

Vid Luka Narea (SLO) – kontrabas

Fabricio Bertrami (BRA) – bubnjevi

 

Klavirski trio Spice Melange sastav je mladog hrvatskog klavirista Ivora Lakića i njegovih kolega sa jazz akademije u Trstu, koji će svojom autorskom glazbom predvoditi jam sessione u Malom pogonu Tvornice svaku večer nakon koncerata. Ivor Lakić (2002.) je klavirist i skladatelj iz Rijeke, gdje je završio glazbenu školu I. M. Ronjgova. Trenutačno studira jazz klavir na Konzervatoriju Tartini u Trstu, gdje je sa svojim kolegama osnovao sastav Spice Melange i radi na objavi njihovog debitantskog albuma.


 

 

IZLOŽBA

 

18-20/5/2023, Tvornica kulture (Mali pogon)

 

Izložba jazz fotografija Mateja Grgića

 

Matej Grgić dugogodišnji je medijski i kulturni djelatnik te službeni profesionalni fotograf festivala JazzHR. Iza sebe ima tri samostalne izložbe i nekoliko skupnih, a fotografirao je gotovo sve nastupe poznatih inozemnih i domaćih izvođača u Hrvatskoj unazad petnaest godina. Uglavnom se bavi fotografiranjem koncerata rock, jazz i klasične glazbe. Ekspresiju i mimiku jazz glazbenika smatra jednim od najizvornijih i najprirodnijih u koncertnoj fotografiji pa mu iste služe kao konstantan motiv u radu. Na svojoj izložbi u sklopu ovogodišnjeg festivala predstavit će fotografije inozemnih jazz velikana koje je fotografirao na njihovim nastupima na jazz festivalima u Zagrebu u periodu od 2011. do 2013. godine.

 

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja