Filip Flego objavio CD “Songs”

Filip Flego objavio CD “Songs”
Datum objave:
13.05.2023.
Filip Flego Quartet
 
Filip Flego - gitara
Denis Razz - saksofon
Bojan Skočilić - kontrabas
Rajko Ergić - bubanj
 
U ovom kvartetu okupio sam vrhunske glazbenike s ciljem snimanja mog prvog albuma. Na albumu se nalaze skladbe koje su nastajale nekoliko godina a dočaravaju različite posebne trenutke - romantičnu večer, sabranost u tišini, laganu šetnju...
 
 
Biografije članova benda:
 
Filip Flego
Prve akorde naučio je od tate, u srednjoj školi svirao je punk, a dolaskom u Rijeku upisao je tečaj gitare studia Maraton u klasi Zvonimira Radišića. Pohađao je privatne sate kod Zorana Majstorovića koji ga je pripremio za prijemni ispit na konzervatoriju.
Magistrirao je jazz gitaru u klasi profesora Riccarda Chiariona 2020. godine na
konzervatoriju G. Tartini u Trstu.
Za vrijeme studija pohađao je masterclasse/privatne sate koje su vodili John Stowell, Russ Spiegel, Alessio Menconi i Nik Bartsch.
Svirao je sa Big Tartini Bandom pod vodstvom Klausa Gesinga, bendom Orchestra Laboratorio pod vodstvom Giovanni Maiera, sa Love Runners bandom, u raznim kombinacijama sa Dinom Iveljom, Denisom Razumovićem, Zoranom Majstrorovićem i drugima.
Trenutno živi na Cresu, vodi obrt za glazbene tečajeve i predaje gitaru u osnovnoj glazbenoj školi.
 
Denis Razumović - Razz hrvatski je jazz saksofonist iz Rijeke. S 13 godina kupuje svoju prvu gitaru i otada počinje njegovo intenzivno bavljenje glazbom. Nedugo nakon toga biva fasciniran zvukom puhačkih glazbenih instrumenata te 1980. nabavlja svoj prvi alt saksofon. Uslijedilo je paralelno samostalno istraživanje tehnika sviranja obaju instrumenata. Nakon odsluženja vojnog roka, Razumović kao samouki saksofonist pristupa prijamnom ispitu na Glazbenoj akademiji u Grazu, Odsjeku za jazz, i biva primljen na studij kod profesora Karlhainza Miklina.
Razz nije nepoznat domaćoj jazz javnosti - ostvario je niz nastupa u zemlji i inozemstvu te intenzivno surađivao s lokalnim jazz glazbenicima, osobito s članovima liburnijske jazz scene. Sudjelovao je u glazbenim projektima kao što su: Black River Quartet, No Name Band, Doctor Doctor, Think Positive i mnogim drugim, kao i na snimanjima albuma surađujući s glazbenicima poput Dade Topića, Hrvoja Hodaka, Putokaza, Denis&Denis i dr.
Također, Razz je zajedno s Elvisom Stanićem, Darkom Jurkovićem, Dorianom Hattom i Vladimirom Gašparovićem jedan je od začetnika i realizatora manifestacije Jazz Time u Rijeci (1992). Iste godine u Zagrebu osvaja prvu nagradu kao najbolji solist na manifestaciji Prvi jazz pljesak koja je bila organizirana u sklopu zagrebačke revije jazza pod vodstvom Miljenka Prohaske, Branka Kralja i Mladena Mazura. Tom prilikom povezuje se sa članovima bjelovarskog Sigma Jazz Banda, a nakon nekoliko zajedničkih nastupa po klubovima u Hrvatskoj, odlazi na desetodnevnu turneju (Njemačka, Nizozemska, Francuska, Belgija) u sklopu koje nastupa na tradicionalnom međunarodnom Gaumme Jazz Festivalu u Rossignolu koji okuplja velika imena jazza poput Chicka Coreae ili pak Boba Berga.
Njegov glazbeni put od studiranja na Glazbenoj Akademiji u Grazu, preko nastupa i raznih suradnji, biva ponovno nagrađen 2003. godine kada postaje dobitnik glazbene strukovne nagrade Status kao najbolji jazz altist u Hrvatskoj. Istu nagradu osvojio je i 2009. godine. Također, dobitnik je i priznanja Odjela za kulturu grada Rijeke za više od 20 godina bavljenja glazbom i promicanje glazbene kulture.
Denis Razumović - Razz fasciniran je američkim jazzom, a C. Parker, D. Gordon, C. Brown, S. Rollins i C. Howkins izvršili su presudan utjecaj na njegovo sviranje i njegovu percepciju glazbenog izričaja. Po temperamentu ’čistokrvni’ boper, voli svirati u brzom tempu, ali na njegovom repertoaru nalaze se i balade koje izvodi u liričnoj maniri nastavljajući tradicionalne načine izvođenja takvih muzičkih djela. Zvukovno sebe voli definirati kao spoj Jackiea Mc Leana i Loua Donaldsona, a Art Pepper je, po njemu, izvršio najjači utjecaj na njegovo ritmičko fraziranje.
Svoju bogatu biografiju Danis Razumović Razz okrunio je obavljivanjem solo albuma: ’In Umbra’, 'For Believers only', 'Port to Port to Port' i 'Urban Minority' koji su, bez sumnje, neki od najvažnijih izdanja na domaćoj jazz sceni. Razumović je vodio projekte: Montegrappa Jazz Trio, Dennis Razz Quartet, Savic & Razz Working Unit, Denis Razz Adjustable Group, Denis Razz Organ Trio, Razz & Mikuljan Wind Factory, Denis Razz-Crossborder Connections te niz drugih.
 
Bojan Skočilić glazbom se bavi od svoje dvanaeste godine te nedugo nakon toga započinje pohađati satove bas gitare kod poznatog riječkog bas gitarista i kontrabasa Henryja Radanovića. Paralelno s gimnazijom upisuje klasičnu glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova, smjer kontrabas te nakon završenog drugog razreda glazbene škole upisuje Sveučilište za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu koju je završio 2018. godine s najvišom ocjenom.
Surađuje na brojnim jazz i pop projektima te je kao svestrani studijski i live glazbenik tijekom svoje karijere imao priliku surađivati sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, JazzIstra Orchestrom, Miro Kadoić quintetom, Bruno Mičetić quintetom, Leonom Brenkom, Brunom Matić, Brankom Sterpinom, Sandrom Halužan, Robertom Mikuljanom, bendom Songkillers, bendom Trokut, Zoranom Majstorovićem, Porto Etno Orkestrom i mnogim drugima.
Kao studijski glazbenik više je puta nominiran za strukovnu nagradu Porin. Osim tradicionalnog jazza, inspiraciju također pronalazi i u elektronici gdje paralelno uz bas gitaru i kontrabas istražuje mogućnosti synth basa u improviziranoj glazbi. Dobitnik je nagrade Status u jazz kategoriji za bas gitaru.
 
Rajko Ergić, rođen 1979. godine. Umjetnički profesionalno javno djeluje od 2008.
godine. Žanrovski orijentiran prema različitim formama jazza. Surađivao i nastupao s
nizom glazbenika iz zemlje i inozemstva – Denisom Razumovićem Razzom,
Giovannijem Maierom, Zoranom Majstorovićem, Robertom Mikuljanom, Johnom
Stowellom, Henryjem Radanovićem, Markom Čepakom, Lelom Kaplowitz,
Alessandrom Turchetom, Robertom Magrisom, Zvjezdanom i Vedranom Ružićem,
Andreom Zullianom i drugima. Kao stalni Razzov suradnik sudjelovao u snimanju
albuma For Believers Only, nominiranog za nagradu Porin za najbolji album jazz
glazbe 2014. godine. U triju s Razzom i talijanskim kontrabasistom Maierom 2017.
snimio album eksperimentalne jazz glazbe Port to port to port (Dallas Records).
 
 
Ukratko o svakoj pjesmi s albuma:

From Silence - kratka skladba sa jednostavnom i pjevnom melodijom. Započinje na bubnju, uključuje se kontrabas, zatim gitara i na kraju saksofon. Služi kao uvod u album, kao predstavljanje svakog instrumenta te kao simbol za postepen, staložen i ozbiljan početak.

Candlelight - lagana, meditativna skladba koja dočarava stanje sabranosti u tišini te zahvalnost na životu i postojanju. Svjetlost male svijeće koja je dovoljna da osvijetli mrak kao simbol malih dobrih djela.

Resurrection Sunday Morning - skladba nastala jednog Uskrsa u jutro, u meditaciji Krista koji je iz tame groba i smrti ustao i osvijetlio cijelu povijest čovječanstva nadom u uskrsnuće.

Little Things - pjesma posvećena jednostavnim i naizgled malim stvarima koje puno znače ljudima, kao što su ljubaznost, osmjeh, pozdrav…

Song for Irena - pjesma posvećena mojoj predivnoj supruzi Ireni, odsvirana na klasičnoj gitari koju je izradio moj tata.

Rafael's Dance - pjesma posvećena mojem sinu Rafaelu. Nastala je pjevanjem i sviranjem djembea, kasnije aranžirana za kvartet.

Easy Walk - skladba opisuje šetnju prirodom, koja nam pomaže da se staložimo, da razmišljamo o životu, životnom pozivu ili jednostavno uživamo u prirodi i odmoru.

Late Night Waltz - skladba koja dočarava romantičnu i prekrasnu večer u toplini doma.

Coffee and Rain - skladba nastala jednog kišnog dana dok sam u Rijeci pio kavu i gledao kišu kroz prozor, uživajući u toplini doma.

 

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja