Aldo Fosko Collective - "This One Time"

Aldo Fosko Collective -
Datum objave:
23.05.2023.

U izdanju Hitchtone Music & Promotion upravo je objavljen prvi samostalni album Alda Foška, pod nazivom “This One Time”, realiziran uz pomoć ponajboljih glazbenika istarske i riječke scene. Foško i njegov kolektiv njeguju moderan jazz izričaj, obojan eklekticizmom i utjecajima koji nadilaze tipične žanrovske konvencije, a posebno ga inspirira fenomen slobodne improvizacije.
 
Prvi samostalni album Alda Foška, “This One Time” (Hitchtone Music & Promotion, 2023), realiziran je u suradnji sa kolektivom ponajboljih glazbenika istarske i riječke scene, okupljenih u Aldo Fosko Collective.
 
O albumu Aldo kaže: “Tematski, album je svojevrsna zbirka anegdota i dogodovština iz života jednog glazbenika, u kojima se isprepliće pregršt ideja, motiva i utjecaja koji su upogonili njegovo stvaranje. I sam naslov albuma aludira na početak prepričavanja neke takve priče.”
 
Kompletan materijal interesantna je kombinacija instrumenata koji se nemaju priliku često čuti zajedno, od bas klarineta i Rhodes električnog klavira do bariton horne i klasične gitare. Ovakav spoj donosi inovativan i nesvakidašnji zvuk.
 
Album se sastoji od šest originalnih i raznolikih kompozicija, a posebno se ističu tri slobodne improvizacije, gdje se vokalne sposobnosti Albe Nacinovich suprotstavljaju bas klarinetu i električnom klaviru. Vokal je u svim kompozicijama tretiran i ostvaren kao samostalan instrument, posve ravnopravan ostalima - nema nikakvih tekstova, već se improviziranim vokalizama i slogovima koji nastaju u trenutku tvori novi glazbeni jezik.
 
Dodaju li se svemu tome vrhunski zastupljeni solisti na trubi, krilnici, gitari i saksofonu, ovaj projekt Alda Foška predstavlja osvježenje na regionalnoj jazz sceni.

***
 Aldo Fosko Collective - This One Time (2023)
 
Aldo Fosko: bas klarinet, Rhodes klavir
Robert Mikuljan: truba, krilnica
Alba Nacinovich: glas
Spartaco Črnjarić: električna gitara
Damjan Grbac: kontrabas
Tonci Grabušić: bubnjevi, udaraljke
Andy Cech: bubnjevi
Denis Razumović: alt saksofon
Marko Šišović: bariton horna (5), udaraljke (8)
Zvonimir Radišić: akustična gitara (8)
 
snimatelj i producent: Matej Zec (G.I.S. Sound & Light)
izdavač: Orjen Riđanović (Hitchtone Music & Promotion)
dizajn: Dinko Čvorić Doringo
fotografija naslovnice: Marko Matković

***
Aldo Foško > Rođen u Puli, glazbom se počeo baviti s deset godina, kada je upisao klarinet u pazinskoj osnovnoj glazbenoj školi. Nakon završene klasične gimnazije studirao je muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na Ruprecht-Karls Universitätu u Heidelbergu, diplomiravši 2015. na temu Počeci jazza u Zagrebu između dvaju svjetskih ratova, pod mentorstvom akademika Stanislava Tuksara.

Pohađao je ljetne škole jazza u Grožnjanu pod mentorstvom Boška Petrovića, Nevena Frangeša i Emila Spanyija, a 2016. godine upisao je jazz klarinet na konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu, u klasi Klausa Gesinga. Paralelno sa studiranjem počeo se profesionalno baviti jazzom kao klarinetist, bas klarinetist i pijanist. Surađuje sa renomiranim sastavima kao što su GIIPUJA, Oridano Gypsy Jazz Band, Robert Mikuljan Quintet, Gustafi, Zoran Predin i mnogi drugi. Surađivao je s gotovo svim važnijim jazz glazbenicima iz regije. Dosad je kao instrumentalist zastupljen na devet studijskih albuma objavljenih u Hrvatskoj i inozemstvu, a nastupao je na brojnim festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Italiji, Mađarskoj, Austriji, Španjolskoj i Portugalu. Uz izvođačku praksu bavi se skladanjem, aranžiranjem, pedagoškim i znanstvenim radom te glazbenom kritikom.

 ***
Ovaj projekt prepoznat je i financiran od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja