Najavljen 18. Siscia Open Jazz & Blues festival

Najavljen 18. Siscia Open Jazz & Blues festival
Datum objave:
28.06.2023.

18. Siscia Open Jazz & Blues festival
Dani jazza Damira Kukuruzovića

Piše: Dinko Husadžić Sansky

Zadovoljstvo je bilo nazočiti konferenciji za medije u Sisku, 27.6.2023. na kojoj je najavljen i predstavljen program sada već 18. Siscia Open Jazz & Blues festivala, festivala koji je postao sisački brand, ono prepoznatljivo po kojemu mnogi usklađuju godišnje odmore, festivala koji je sad punoljetan; a nažalost, zbog prerane smrti Damira Kukuruzovića, glazbenika i čovjeka od kojeg je sve ovo i počelo, s nazivom Dani jazza Damira Kukuruzovića.

U Atriju Gradskoga muzeja Sisak, gdje će se Festival i održavati, od 2. do 9. srpnja 2023. na tiskovnoj je najavljen ovogodišnji iznimno bogat glazbeni program.

 Festival ove godine otvara Kukuruzovićev veliki prijatelj i suradnik Miro Ungar. Ungar će u Sisku nastupiti uz Oridano Gypsy jazz band. Oridano su svakako vodeći hrvatski autorski gipsy jazz band, s nizom originalnih skladbi objavljenih na nosačima zvuka koji impresivno baštine zvuk i duh Djanga Reinhardta, a Orjen Riđanović jedan je  od onih manouche gipsy gitarista koji je komotno mogao nastupati i sa Kukuruzovićem. Nažalost, ta suradnje nije ostvarena, ali uvjeren sam da bi došlo do nje da se nije dogodila tragedija s Damirovim preranim odlaskom.  
 Nakon Ungara i Oridana, na festivalu će gostovati izvrsni Aleksandar Tomić Quartet kojeg čine glazbenici iz Big benda beogradske TV, a trećeg dana Festivala tu su Ivan Colarić & Ante Reljić trio sa zagrebačkim šansonama u jazz maniri; a znamo vrhunske izvedbe Ante Reljića koje će svakako dobiti na snazi u suradnji s Colarićem.
Četvrta večer rezervirana za intrigantni   Leon Brenko Quartet, a zatim slijede Black Coffee, upravo nevjerojatni jazz glazbenici iz Zadra, s novom pjevačicom, nakon što Martine Thomas više nije s njima, pa  Brown Sugar… a osma večer je dodatno zanimljiva…naime Branko Bogunović Pif svakako je bio jedan od Kukuruzovićevih gitarističkih uzora, on nastupa s mladom vokalisticom  Hanom Blažević, djevojkom za koju će se još jako puno čuti, pravo je glazbeno osvježenje naše scene.
Denis Razumović Razz Quintet nastupa istu tu večer. Denis je, jednostavno rečeno, hrvatski Charlie Parker, neće mi zamjeriti ovu usporedbu, višegodišnji smo frendovi; dolazi nam iz kvalitetne riječke jazz scene, dok će na završnici, proslavi 18. rođendana, uz Damirov Django Group nastupiti vrhunski nizozemski jazz gitarist, Paulus Schäfer, već dobro znan sisačkoj publici. Godinama nastupa na najvećim jazz festivalima i najznačajnijim svjetskim pozornicama, a neke od njih je upravo podijelio s Damirom Kukuruzovićem i njegovim Django Groupom. Još su nam u sjećanju njihovi sjajni zajednički nastupi. Uz njega nastupit će i Luciano Venier i Lađarice.
Na otvaranju i zatvaranju festivala bit će prikazan i dokumentarni film o Damiru Kukuruzoviću i festivalu.
Jučer su na konferenciji za medije govorili Marijana Barišić, Davor Hrvoj, Branko Bogunović Pif, Goran Grgurač i Damir Butković.
Marijana je najavila Festival i izvođače, naš glasoviti jazz novinar Davor Hrvoj govorio je o značaju Damira Kukuruzovića, Siscia Jazz Cluba i ovog Festivala, prisjećajući se i pokojnog Boška Petrovića koji je jako respektirao Damira, a ujedno je izrazio i žaljene što Hrvatska u ovom trenutku, nažalost, nema jazz klub.

Branko Bogunović Pif i Goran Grgurač emotivno su govorili o svojoj suradnji s Damirom, a jamstvo da će Festival i dalje pomagati veliki sponzor INA dao je i Davor Butković, koji je istaknuo povezanost društvene zajednice i kulturnih zbivanja, osobito i ovog Festivala, s tvrtkom kakva je INA.

Na kraju, dopustite mi malo subjektivnosti. Teško mi je pisati o Damiru…surađivali smo od početaka njegova kluba i jazz festivala, mnogo je vode Kupom proteklo, plahte i plahte tekstova pisao sam o njemu, njegovoj glazbi, klubu, koncertima, Festivalu….za portale mixer.hr, jazz.hr, barikada.com, za Novi Sisački Tjednik…sve ove godine pratio sam zbivanja, Damir je i na  naslovnici moje knjige Pogled na jazz (Nova knjiga Rast, Zagreb, 2008.), o Damiru sam pisao za foto-monografiju koju je radio dr. Damir Pahić, svojim je objektivom ovjekovječio Damira i sva događanja na tisućama fotografija…naprosto…teško mi je…Damir je bio paradigma i strašno nam svima nedostaje, ali ostaje hvalevrijedno naslijeđe koje njegova Marijana i svi mi baštinimo i čuvamo…i kroz ovaj Festival.
Stoga, vjerujem da će Festival i Dani jazza Damira Kukuruzovića još dugo živjeti kao i što Damir živi u glazbi i našim srcima.
Vidimo se od nedjelje u Sisku!
 

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja