14. Zagreb Jazz Festival

14. Zagreb Jazz Festival
Datum objave:
14.09.2023.

I ove godine 14. Zagreb Jazz Festival dovodi sjajne inozemne glazbenike, a spreman je i street editon festivala s domaćim jazzerima!
U nastupima talentiranih domaćih glazbenika i jazz standardima, uživat ćete besplatno i to subotama u podne, u samom centru Zagreba!
30. 9. na uglu Bogovićeve i Gajeve nastupa Valerija Nikolovska Trio feat. Davor Križić.
7. 10. Filip Pavić Quartet nastupa kod Sunca u Bogovićevoj.
14. 10. rezervirajte za Pavle Miljenović Trio na uglu Bogovićeve i Gajeve.
 
Ovakav koncept predstavljen je premijerno prošle godine, zahvaljujući inicijativi Turističke zajednice grada Zagreba, čija je direktorica, Martina Bienenfeld izjavila:
“Kako bismo Zagreb Jazz festival još više približili široj publici, prošle smo godine predložili i podržali besplatne jazz koncerte u centru Zagreba. Naime, u Turističkoj zajednici grada Zagreba uvijek nastojimo potaknuti te podržati kvalitetne i kreativne projekte poput ovog, jer oni doprinose daljnjoj izgradnji destinacije kao središta urbane kulturne scene. Dovođenjem urbanog jazz izričaja na otvorne prostore, omogućujemo dodatno povezivanje publike s glazbenicima, kreirajući autentični kulturni i turistički proizvod koji prezentira domaće i svjetske umjetnike, glazbu i zabavu u jedinstvenom formatu.“
 
Strani program!  
Strani glazbenici će koncerte održati također na nekoliko lokacija, koncerti počinju u 20 sati i ulaznice se naplaćuju.
19. 10.  u Maloj dvorani Lisinski s kvartetom nastupa jedna od najtraženijih američkih saksofonistica Lakecia Benjamin. Svestrana glazbenica spaja trajne vrijednosti jazza, funka, latina, R&B-a, hip-hopa i soula. Ostvarila je suradnje sa stilski raznolikim glazbenicima. Među ostalima, svoju je mladenačku energiju, strastvenost i virtuoznost spojila s iskustvom i mudrošću glazbenih veličina kao što su:  Clark Terry, Stevie Wonder, Harry Belafonte, Rashied Ali, David Murray, Christian McBride, Alicia Keys, Gregory Porter, Anita Baker, The Roots...
21. 10. u Peti Kupe dolazi danska bas gitaristica, skladateljica i pjevačica Ida Nielsen. Ova međunarodno poznata glazbenica je među najboljim basisticama na svijetu i poznata je široj publici po suradnji s Princeom.
U Zagreb dolazi s bandom Funkbots, a njihovu glazbu opisuju kao “visokoenergetski funk show pun dobrih vibracija, čvrstog groova i suptilnih referenci na njezinog bivšeg poslodavca i učitelja”.
Prije njih će nastupiti hrvatski sekstet B's FUNsallation, odnosno šest glazbenika srednje hrvatske jazz generacije koje je okupio trubač Zvonimir Bajević 2012.  Članovi sastava su: Mario Bočić, tenor saksofon; Zvonimir Bajević, truba, krilnica; Davor Doležal, gitara; Luka Žužić, klavijature, trombon; Goran Rukavina, kontrabas, električna bas gitara i Borko Rupena, bubnjevi.
U Kazalištu Kerempuh 24. 10. nastupa  Cyrille Aimee Duo, a 17.11. The Baylor Project.
Hvaljena francuska jazz pjevačica i autorica nominirana za Grammy, Cyrille Aimee, prepoznatljiva je svojim osebujnim, prepoznatljivim glasom i pristupom koji zasniva na spoju jazza, funka, šansone i flamenka, tradicije i futurističke elektronike...
The Baylor Project su supružnici Marcus i Jean Baylor. Donose savršen glazbeni spoj stilova, emocija i iskustava. Zajedničko im je iskustvo nastupanja u crkvama gdje su još u mladim danima usvojili temelje glazbe kojom se bave. Otada se njihov glazbeni svjetonazor zasniva na utjecajima jazza, gospela, bluesa i soula.
3. 11. u Maloj dvorani Lisinski s kvartetom nastupa jazz/rock pijanistica i klavijaturistica Rachel Z. Rachel je svoj stil i pristup improvizaciji razvila po uzoru na stvaralaštvo Herbieja Hancocka i McCoyja Tynera. Za početak njezine karijere, bile su važne suradnje s Mikeom Mainierijem i fusion bendom Steps Ahead te s Wayneom Shorterom kojem će i posvetiti zagrebački koncert.
 
20. 11. u Maloj dvorani Lisinski dolazi super grupa: Jacob Karlzon, Magnus Ostrom, Scott Colley, Benjamin Koppel.
Ovaj kvartet čine četvorica glazbenika različitih osobnosti, ali zajedničke strasti prema spontanom muziciranju, komunikaciji u trenutku izvedbe i istraživanju raznih mogućosti koje pruža jazz.
 
14. Zagreb Jazz Festival se održava uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.
Ulaznice za strane koncerte su u prodaji ovisno o mjestu održavanja koncerta preko: entrio.com, kazalistekerempuh.hr ili ulaznice.hr.

Vidimo se!

Menart PR za Zagreb Jazz Festival!

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja